Hondenras: Havanezer (gezelschapshondje)
De Havanezer is een gezelschapshond die graag in menselijke gezelschap is. Dit kleine vrolijke hondje houdt van knuffelen en heeft een gemakkelijk karakter. Deze flexibele hond is uitermate geschikt als gezinshond. Hij is intelligent en gemakkelijk op te voeden. Hij kan zich gemakkelijk aanpassen. Omdat hij graag gezelschap om zich heen heeft, is hij niet geschikt voor mensen die veel van huis zijn.
Geschiedenis
De Havanezer is een gezelschapshond die behoort tot de Bichongroep, die bestaat uit de
Bichon Frisé, de
Bolognezer, de
Maltezer, de
Coton de Tuléar, het
Leeuwhondje en de
Havanezer. Deze groep stamt oorspronkelijk af uit het Middellandse Zeegebied. De huidige Havanezer is in de loop van de 19e eeuw ontstaan.
Tot aan 1959 werd dit hondje gehouden als gezelschapshondje van welgestelde Cubanen tot dat de Cubaanse Revolutie uitbrak. Enkele gevluchte Cubanen hebben dit hondje meegenomen waardoor dit ras in stand werd gehouden. In 1975 is in Amerika begonnen om dit ras weer te heropbouwen. In Europa wordt er sinds 1982 weer met dit ras gefokt. In 1984 werd de eerste Havanezer in Nederland geïmporteerd. Inmiddels heeft deze hond wat meer bekendheid gekregen. Vroeger werden deze hondjes ook vaak als circushondjes gebruikt omdat ze snel trucjes aanleren en dit ook leuk vinden.
Uiterlijk
De Havanezer is een kleine, maar stevige hond die laag op de benen staat. De schofthoogte is tussen de 23 en 27 centimeter. Een afwijking van 2 centimeter is toegestaan. De vacht is lang en bij voorkeur wat golvend. De kleur van de vacht is zelden helemaal wit. Vaak is het beige tot rossig in verschillende schakeringen: zwart, havannabruin, tabakskleur en roodbruin. Platen in deze vachtkleuren zijn toegestaan. Tan-aftekeningen zijn toegestaan in alle schakeringen. Het gangwerk is levendig en veerkrachtig wat hem extra vrolijk doet lijken. Zijn schedel is vlak tot weinig gewelfd en het voorhoofd is breed. De neus is zwart of bruin. De ogen zijn amandelvormig, tamelijk groot en donkerbruin. De uitdrukking is vriendelijk. De oren zijn tamelijk hoog aangezet en vallen langs de wangen. De lichaamslengte is iets groter dan de schofthoogte. De staart wordt hoog gedragen, bij voorkeur gekruld over de rug en is bedekt met lange zijdeachtige haren.
Karakter
Deze hond beschikt over een groot aanpassingsvermogen. Hij is betrouwbaar. Hoewel ze aanhankelijk zijn en graag in menselijk gezelschap verkeren, zullen ze niet gauw opdringerig zijn. Havanezers zijn vrolijk, zachtaardig en buitengewoon intelligent. Ze zijn ook gemakkelijk op te voeden. Omdat de Havanezer niet graag alleen is, is dit ras niet geschikt voor mensen die hele dagen werken. Als hij lang alleen moet zijn wordt hij erg ongelukkig. De Havanezer is erg gevoelig voor de stemming van het baasje. Ze voelen ook direct aan als iets niet mag. Bij een stemverheffing zal hij zich terugtrekken. Ze houden van spelletjes en gezelligheid.
Vachtverzorging
De wollige ondervacht is weinig ontwikkeld en soms geheel afwezig. De bovenvacht is bij een volwassen hond tussen de 12 en 18 centimeter lang. Het is zacht, sluik of gegolfd en kan wat krullen. Elke vorm van knippen en trimmen is verboden met als uitzondering het bijwerken van de voeten en haren voor de ogen. De Havanezer haart vrijwel niet en is reukloos.
Gezondheid
Er is voor dit ras een zorgvuldig fokbeleid, waaraan in de afgelopen jaren hard aan gewerkt is. Daardoor kent dit ras weinig ziekten en erfelijke afwijkingen. Er wordt stelselmatig getest op bepaalde afwijkingen die bij honden kunnen voorkomen en waarvan bekend is dat ze erfelijk zijn.
De Havanezer is geschikt voor jong en oud, zolang het baasje veel tijd met hem wil doorbrengen en met hem bezig wil blijven.