Vuurwerkangst bij hond en kat: wat kun je eraan doen?

Vuurwerkangst bij hond en kat: wat kun je eraan doen? Voor mensen zijn de laatste paar dagen van het jaar meestal een groot feest. We hebben net de kerstdagen gehad en velen steken al vuurwerk af. Voor huisdieren zijn dit meestal geen leuke dagen. Er zijn vele honden en katten waarvoor Oud en Nieuw een grote nachtmerrie is. Het is heel menselijk om je bange huisdier te willen troosten, maar op deze manier beloon je de angst en wordt het probleem alleen maar erger. Wat kun je eraan doen om je huisdier een zo rustig mogelijk de jaarwisseling te laten doormaken?

Angstig Oud en Nieuw

Soms begint het al meer dan een week voor de jaarwisseling: een enorm geknal buiten. Mensen vieren feest omdat Oud en Nieuw nadert. Vaak hebben ze niet in de gaten dat ze met hun geknal sommige dieren het stuipen op het lijf jagen, vooral als ze zelf geen huisdieren hebben. Terwijl sommige mensen lekker bij de buren aan de oliebollen zitten, kan de hond thuis angstig onder tafel liggen. Wat kun je allemaal doen om je huisdier een zo rustig mogelijk Oud en Nieuw te geven?

Maak het aangenamer voor je huisdier

Probeer de omgeving zo fijn mogelijk te maken voor je huisdier. Probeer zoveel mogelijk te vermijden om met je hond te gaan wandelen als er in de buurt vuurwerk wordt afgestoken. Laat je hond aangelijnd zodat hij niet uit schrik kan wegrennen. Doe thuis de gordijnen dicht, laat de radio of televisie aan en laat wat lampen aan. Sluit alle deuren en ramen zodat je huisdier niet kan ontsnappen. Er moet water en voer ter beschikking staan. Zorg dat de kat beschikking heeft over zijn kattenbak en een plek waar hij kan schuilen. Mocht je in een buurt wonen waar erg veel wordt geknald, kun je overwegen om je huisdier naar een afgelegen pension te brengen.

Troost je huisdier niet

Door een angstige hond of kat aan te halen, te troosten of op schoot te nemen en te vertroetelen, zul je hem belonen voor zijn angstige gedrag. Hierdoor zal het probleem alleen maar erger worden. Als hij bij je wil komen zitten, is dat goed. Probeer hem te negeren en doe net alsof er niets aan de hand is. Als je huisdier echt heel bang is voor vuurwerk, is het beter om hem niet alleen te laten met de jaarwisseling.

Gedragstherapie

Hier moet ruim van tevoren mee worden begonnen. Je kunt het ook gebruiken indien je huisdier naast vuurwerk bang is voor bijvoorbeeld onweer of andere geluiden. Er zijn cdís verkrijgbaar met vuurwerkgeluiden. Laat je dier hier naar luisteren zodat hij aan het geluid kan wennen. Zet het geluid eerst zachtjes en geleidelijk aan wat harder. Blijf kalm zodat je dier van jou begrijpt het niet bang hoeft te zijn. Probeer zelf niet te schrikken van het geluid, omdat je anders het teken geeft dat het eng is. Schrik je toch, reageer er vervolgens niet op. Kijk je hond of kat niet aan en praat niet tegen hem. Straf je dier niet als hij bang is, dat zal een reden zijn om nog angstiger te worden.

Medicijnen

Voor erg angstige dieren kan er gekozen worden om een middel toe te dienen waardoor het rustiger wordt. Eerder werd er nog wel eens gekozen voor narcosetabletjes, maar dit verslapt alleen het lichaam. Geestelijk kan dit je huisdier alleen maar gevoeliger maken voor geluid. Dit is dus nog angstiger voor je huisdier en hij kan dit niet uiten. Bovendien is deze vorm van verdoving niet geheel zonder gevaar. Kies daarom voor veilige middelen. Zo zijn onderstaande middelen geschikt voor hond en kat. Begin er ruim van tevoren mee.

Clomicalm

Dit middel zal de angst bij hond en kat wat verminderen. Hier wordt nog wel eens voor gekozen in combinatie met gedragstherapie. Pas op dat je het niet gebruikt bij honden die last hebben van epilepsie, hartklachten, leverklachten en een verhoogde oogboldruk. Gebruik het alleen in overleg met de dierenarts.

Telizen

Door het toedienen van dit rustgevende voedingssupplement zal de angst wat verminderen. Begin er al twee maanden van tevoren mee. Hierdoor wordt de hond of kat ontvankelijker om dingen te leren. Dus het is goed te combineren met gedragstherapie.

Zylkene

Dit is een natuurlijk middel dat ondersteuning biedt aan zowel hond als kat in geval van een stressperiode. Het wordt ook gebruikt als een huisdier moet wennen aan bijvoorbeeld een nieuw huis, autoreizen of nieuwe huisgenoten. Het moet één keer per dag door het eten worden toegediend.

Rustgevende verdampers

Begin hier minimaal twee weken van tevoren mee. Deze kun je eenvoudig gebruiken door het in het stopcontact te steken en het blijft ongeveer een maand werkzaam. Voor de hond kun de geuren DAP gebruiken en voor de kat Feliway. Deze verdampers geven feromonen af die een rustgevend effect kunnen hebben op je hond of kat. Een mens zal deze geuren niet ruiken.

Alprazolam/diazepam

Begin hier enkele dagen tot een dag van tevoren mee. Het voordeel van alprazolam is dat het naast een kalmerend effect ook nog eens zorgt dat hetgeen wat er gebeurt niet kan onthouden. De harde knallen worden dus niet onthouden.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over vuurwerkangst bij hondenAlles over vuurwerkangst bij hondenIs uw hond onrustig tijdens oud en nieuw? Misschien zelfs wel bang? Deze tips voor honden met vuurwerkangst kunnen u en…
Vuurwerkangst bij huisdieren; angst kan een fobie wordenTraditioneel knallen we het nieuwe jaar in. De meeste honden en katten zijn niet dol op vuurwerk. Dit is niet alledaags…
Vuurwerk en vuurwerkangst - leed voor huisdieren en vogelsVuurwerk en vuurwerkangst - leed voor huisdieren en vogelsLang niet alle mensen houden van de harde knallen rond oud en nieuw en dieren al helemaal niet. Hun oren zijn gevoeliger…
Feliway en Adaptil bij honden en katten met stressFeliway en Adaptil bij honden en katten met stressFeromonen zijn lichaamseigen stoffen waarbij een hond of kat zich op zijn of haar gemak voelt. Fabrikanten hebben deze f…

Hoe huisvest ik mijn kippen?Hoe huisvest ik mijn kippen?Kippen zijn geen veeleisende dieren, maar ze hebben wel een ruim en tochtvrij onderkomen nodig. Het basisverblijf van ki…
Hondenrassen: Norwich TerriërHondenrassen: Norwich TerriërDe Norwich Terriër komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en is vernoemd naar de plaats Norwich. Het is een klein hond…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ariane1001, Pixabay
  • www.dierendokters.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.