De Puggle – een kleine, stoere gezinshond

De Puggle – een kleine, stoere gezinshond De Puggle is een levendige, intelligente, kleine en aanhankelijke hond met een stoere uitstraling. Het is een kruising tussen een mops en een beagle. Puggles zijn bruine, gevlekte of zwarte kortharige honden. Ze zijn lief voor kinderen en sociaal ten opzichte van andere honden en huisdieren. Over het algemeen houden deze honden niet van een wandeling in de regen en op een koude dag blijven ze graag bij de warme kachel. Puggles houden van aandacht en ze spelen graag. Het zijn echte gezinshonden.

De Puggle is geen officieel ras

De Puggle is een kruising tussen een mopshond en een Beagle en wordt niet erkend als ras. De rimpels op de kop zijn afkomstig van de mopshond. Maar deze zijn minder diep en hebben geen bijzondere verzorging nodig.

De uiterlijke kenmerken van een Puggle

 • Kortharig
 • Verschillende kleuren, zwart, bruin, gevlekt
 • Verharen gemiddeld
 • Gewicht ligt tussen de 5-13 kilo
 • Wordt ongeveer 30 cm groot. Het reutje is vaak wat groter en gespierder dan het teefje
 • Gezinshond
 • Goed reukvermogen
 • Een goed gevormde puggle heeft het wat langere lichaam en de langere snuit van een Beagle en de gekrulde staart, rimpels en grote, ronde ogen van de mopshond.

Het karakter

De Puggle is een levendige, enthousiaste en intelligente hond die graag een wandeling maakt, buiten speelt en ook van mentale uitdaging houdt. Het is geen probleem als hij een dag wat minder beweging krijgt. Deze hond is graag onder de mensen en houdt van aandacht. Laat hem niet te lang alleen want dan kwijnt hij weg en kan probleemgedrag gaan vertonen. Een Puggle is lief voor kinderen, begroet vreemden enthousiast en is sociaal ten opzichte van andere honden en huisdieren. Over het algemeen blaft de Puggle niet veel. Bij vreemde geluiden en bij de komst van bezoekers laat hij zich wel horen.

De benadering van een Puggle

Een Puggle kan koppig zijn en moet met veel geduld, een positieve benadering en een consequente aanpak in de juiste richting worden gestuurd. De hond reageert niet op een hardhandige aanpak, hij reageert al op de toon van je stem. Het zindelijk maken kan voor problemen zorgen. Het is belangrijk om hem de eerste tijd elk uur even uit te laten. Het is niet nodig om dan te gaan wandelen, de hond hoeft alleen zijn behoefte te doen. Geef hem daar ook voldoende tijd voor en beloon hem als hij iets heeft gedaan.

De verzorging

De korte vacht van de Puggle heeft weinig verzorging nodig. Af en toe borstelen is voldoende. De rimpels in de vacht en de oren moeten wel goed schoon worden gehouden. In deze rimpels ontstaan gemakkelijk huidinfecties. Doordat de ogen wat uit zijn kopje steken zijn ze gevoelig voor uitdrogen en ooginfecties.

Honden met een korte snuit

Honden met een korte snuit hebben vaker last van ademhalingsproblemen. Alles wat in een snuit met een normale lengte zit is bij honden met een korte snuit dichter op elkaar gepropt. Ze moeten meer moeite doen om adem te halen en krijgen minder lucht en zuurstof binnen. Vaak snurken deze honden tijdens hun ademhaling en dit kan duiden op benauwdheid.

Hoe kun je benauwdheidsklachten voorkomen of beperken?

Het is bij deze honden van belang om overgewicht te voorkomen omdat de klachten hierdoor verergeren. Ook bij stress en op warme en vochtige dagen verergeren de benauwdheidsklachten. Laat de hond dan met rust en zorg voor een koel plekje.
© 2013 - 2023 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Samen met de kat zijn honden met voorsprong onze favoriete huisdieren. Ben je van plan een hond in huis te nemen? Dan mo…
Designer Dogs – trendy honden van veel beroemdheden (celebs)Designer Dogs – trendy honden van veel beroemdheden (celebs)Als je een beroemdheid bent, wil je blijkbaar ook geen “gewone” hond. In met name Amerika hebben heel wat celebrities ee…
De Boulab, een gezellige gezinshondDe Boulab, een gezellige gezinshondAls u op zoek bent naar de ideale gezinshond, kunt u nu stoppen met zoeken! De Boulab is de ideale gezinshond! Hij is tr…
De beagle: het rasDe beagle: het rasDe Beagle is een hondensoort. Het is een jachthond, en werd vroeger (in Groot-Brittannië) gebruikt voor de jacht op koni…

Kwijlen hond: wat eraan te doenKwijlen hond: wat eraan te doenDe meeste honden kwijlen wel eens. Het ene ras heeft er meer last van dan het andere ras. Hoewel het kwijlen hinderlijk…
Wat te doen als je hond een slechte adem heeftWat te doen als je hond een slechte adem heeftDe adem van je hond ruikt niet lentefris, maar het behoort ook niet een afstotende geur te hebben. Als je hond uit zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Xersti, Flickr (CC BY-2.0)
 • Dierenarts
 • www.startpunthonden.nl
 • www.hondenrassen.nl
Reactie

Evelien Visser, 27-02-2020
Heeft de puggle genoeg aan 3x per dag een korte wandeling en soms wat langer? Of niet? Kan deze hond klein wonen dus bv.in een appartement of in een 1kamer studio? Verder begrijp ik dat hij goed is met andere huisdieren dus ook met katten dat hij niet veel blaft is het een vriendelijke en aanhankelijke hond? Trouw? Gr. Evelien. Reactie infoteur, 27-02-2020
Hallo Evelien,
Een puggle heeft genoeg aan drie keer per dag een korte wandeling en soms wat langer. Deze hond kan ook wel in een appartement. Een Puggle waakt wel, hij blaft bijv. als er mensen aanbellen. Verder is het denk ik ook afhankelijk van de opvoeding. En dat geldt ook voor het samenleven met andere huisdieren. Dat gaat prima als je de hond daar al vanaf het begin aan laat wennen. Het is een hele lieve, aanhankelijke hond die graag bij je zit.
Groeten LIza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 08-10-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.