Designer Dogs – trendy honden van veel beroemdheden (celebs)
Als je een beroemdheid bent, wil je blijkbaar ook geen “gewone” hond. In met name Amerika hebben heel wat celebrities een zogenaamde Designer Dog. Een trend die niet meer weg te denken is. Veel celebs zoals b.v. Paris Hilton, Rihanna en Tiger Woods hebben er voor gezorgd dat het hebben van een Designer Dog een echte rage is geworden. Het meest belangrijke is meestal het snoezige uiterlijk en het formaat. “A cute little dog”, is een omschrijving wat op de meeste Designer Dogs van toepassing is.
Wat is een Designer Dog?
Een Designer Dog is een kruising tussen twee zuivere hondenrassen. Een Designer Dog is dus géén hondenras maar een hybride, een mix. Toch weet men aardig zeker wat men koopt, want de voorouders van deze mix zijn raszuiver en uitgebreid gedocumenteerd. De ACHC (American Canine Hybrid Club) en DDKC (Designer Dogs Kennel Club) zijn de leidinggevende organisaties voor de registratie van Designer Dogs. Er zijn nu meer dan honderd geregistreerde Designer Dogs. Naar verwachting zullen de allerpopulairste Designer Dogs na jaren registratie wel omgezet worden als erkende hondenrassen. Designer Dogs zijn populair, heel erg populair zelfs. Een “must have” voor veel celebs, een trend van de afgelopen jaren waar je niet om heen kunt.
“A cute little dog”, is een omschrijving wat op de meeste Designer Dogs van toepassing is. Heel veel kruisingen hebben dan ook als ouders zogenaamde “
Toy Dogs”. Er zijn echter ook Designer Dogs van groter formaat zoals de Labradoodle, een kruising tussen een standaard poedel (dus geen dwerg poedel) en een Labrador Retriever. Vooral bij de kleine Designer Dogs kun je je afvragen of het alleen gaat om het hebben van een klein snoezig hondje of dat het viervoetertje van handtas-formaat ook min of meer een mode-accessoire is geworden wat vanwege zijn minimale omvang gemakkelijk overal mee naar toe genomen kan worden en zo heerlijk trendy oogt. Ook de paparazzi is dol op foto’s waar celebs met hun Designer Dog te zien zijn.
De benaming Designer geeft al aan dat men eigenlijk een hond “ontwerpt”, men wil graag een combinatie van twee hondenrassen die men leuk vindt. Bepaalde kwaliteiten van de twee ouders wil men graag terug zien in één hond. De meeste Designer Dogs zijn eerste generatie honden. Omdat de eerste generatie van een kruising de beste zekerheden biedt met betrekking tot uiterlijk en karakter wordt ook altijd aangeraden om zo’n hond te kopen. In theorie geeft de eerste generatie de beste voorspelbare verhouding van erfelijke factoren, waardoor de hybride het meest voldoet aan de verwachtingen. Latere generaties zijn moeilijker voorspelbaar.
Kruisingen waarvan één van de ouders een Poodle (lees Dwerg Poedel), een Shih Tzu of een Pug (Mopshond) is, zijn het meest populair. Overgevoeligheid voor honden ontstaat in de meeste gevallen door de huidschilfers van de hond. De allergie uit zich dan in klachten aan de luchtwegen en huid. Poedels behoren tot de meest hypo-allergene oftewel allergie-vriendelijke hondenrassen omdat dit ras aanzienlijk minder huidschilfers verliest dan de gemiddelde hond. Het gevolg is dat de Poodle uitermate geliefd is voor mix breeds, bovendien is dit ras ook nog eens erg intelligent.
Wat kost een Designer Dog?
Designer Dogs zijn bepaald niet goedkoop. Prijzen variëren weliswaar, maar zeker is dat Designer Dogs een stuk duurder zijn dan “gewone” rashonden. Gemiddeld kosten deze hondjes twee keer zoveel als één van de ouderhonden zou kosten. Zelfs als één van de ouders een kampioensafstammeling is dan nog betaal je meer voor deze trendy hond. Toch eigenlijk bizar als je bedenkt dat je een hoger bedrag neer moet tellen voor een hond die tot nog niet zo lang geleden werd aangeduid met de niet zo fraaie term “bastaard hond”, want dat is het toch in feite. Het enige verschil is dat er in dit geval zorgvuldig en doelbewust voor de mix is gekozen.
In Amerika waar de meeste Designer Dogs worden verkocht liggen de prijzen gemiddeld zo tussen de 1000 en 3000 dollar. Waarbij de kleinere Designer Dogs het duurst zijn.
Andere benamingen voor Designer Dogs
Designer Dogs worden ook wel “
Hybrid Dogs” genoemd of “
Crossbred Dogs“ of “
Celebrity Pets” of aangeduid met de minder flatterende benaming “
Mutts”. Mutt is een nickname voor mutant, waarbij al benadrukt wordt dat dit soort hond geen zuivere rashond is maar een mix, een bastaard. Uitlatingen op Amerikaanse websites waar deze honden ter discussie gesteld worden, zijn niet altijd even aardig. Voorbeelden:
“
Designer dogs are mutts in disguise”
of ”
Mixed-Breed Designer Dogs Are High-Priced Mutts”
of “
Don’t be fooled into paying hundreds or even thousands of dollars for a dog that, however cute, is just another mutt”.
Toch is de benaming Mutt niet geheel terecht, want ondanks dat het gaat om “mixed breeds” is wel de gehele afstamming van beide ouders terdege bekend, iets wat je van een willekeurige bastaard niet kunt zeggen. Het kruisen voor een Designer Dog wordt daarom ook wel aangeduid met “controlled cross-breeding”.
Naamgeving van Designer Dogs
De naam van een Designer dog is een naam die opgebouwd is uit de namen van de twee rashonden die als ouders zijn gekozen. Een zogenaamde portmanteau met vaak een "cute twist". Bijvoorbeeld de naam voor een kruising tussen een cocker spaniel en een poodle (poedel) heet niet cockpoo maar cockapoo, omdat dit leuker klinkt. Als je de eerste bent die een kruising wilt laten registreren mag je officieel een naam verzinnen.
Hieronder volgt een lijst van populaire kruisingen van Designer Dogs:
- Maltipoo = Maltese (Maltezer) X Poodle (Dwerg Poedel)
- Labradoodle = Labrador Retriever X Poodle (Standaard Poedel)
- Puggle = Pug (Mops hond) X Beagle
- Cockapoo = Cocker spaniel X Poodle (Dwerg Poedel)
- Yorkiepoo = Yorkshire terrier X Poodle (Dwerg Poedel)
- Borderjack = Border Collie X Jack Russell terrier
- Golden Doodle = Golden Retriever X Poodle (Standaard Poedel)
- Bugg = Boston terrier X Pug (Mops hond)
- Jug = Jack Russell terrier X Pug (Mops hond)
- Shi-Poo = Shih Tzu X Poodle (Dwerg Poedel)
- Poogle = Poodle (Dwerg Poedel) X Beagle
- Pug-A-Poo = Pug (Mops hond) X Poodle (Dwerg Poedel)
- Shorkie = Shih Tzu X Yorkshire terrier
- Shi-Pom = Shih Tzu X Pomeranian (Dwergkeeshond)
- Schnoodle = Schnauzer (Dwerg Schnauzer) X Poodle (Dwerg Poedel)
- Porkie = Pug (Mops hond) X Yorkshire terrier
- Jackabee = Jack Russell terrier X Beagle
- Chiweenie = Chihuahua X Dachshund (Teckel)
- Yorkinese = Yorkshire terrier X Pekingese (Pekingees)
- Bagel = Basset Hound X Beagle
- Cavachon = Cavalier King Charles Spaniel X Bichon Frise
Bekende celebs en hun Designer Dogs
Heel veel celebrities zijn in het bezit van een Designer Dog en velen nemen hun hondjes ook overal mee naar toe. Ook dit kost veel geld, want velen nemen hun pets mee in exclusieve, superdure Designer Dog Travel Bags zoals die van Gucci, Chanel of Louis Vuitton. En dan hebben we het nog niet eens over andere extravagante honden-accessoires, zoals peperdure halsbandjes en allerhande “kleertjes” die deze hondjes aangetrokken krijgen. En om het plaatje helemaal perfect te maken moeten natuurlijk al deze outfits goed matchen met de designer kleding die ze zelf op dat moment aan hebben.
De celebs die een Designer Dog hebben, zijn bijna allemaal vrouwen. Het is dus echt een “meiden ding”. Is de celeb een man dan betreft het meestal ook niet een klein hondje van handtas-formaat maar een groter formaat.
Hieronder enkele voorbeelden van celebs die zo’n Designer Dog bezitten:
- Rihanna (zangeres) heeft een Maltipoo
- Paris Hilton (celeb) heeft een Puggle
- Mischa Barton (actrice) heeft een Shi-Pom
- Tiger Woods (golf kampioen) heeft een Labradoodle
- Jessica Simpson (zangeres / actrice) heeft een Maltipoo
- Jake Gyllenhaal (acteur) heeft een Puggle
- Blake Lively (actrice) heeft een Maltipoo
- Carmen Electra (actrice) heeft een Maltipoo