Als je hond last heeft van winderigheid

Als je hond last heeft van winderigheid Elke hond laat zijn baasje wel eens weten dat hij lekker heeft gegeten. Hij geneert zich dan niet en jaagt iedereen de kamer uit. Het is heel normaal als dit af en toe gebeurt en we blijven ondanks een beetje stankoverlast gewoon houden van onze viervoeter. Als er sprake is van overmatige winderigheid, wordt het geduld van zelfs het meest toegewijde baasje op de proef gesteld. Hoe ontstaat overmatige winderigheid bij een hond en is er wat aan te doen?

Waardoor een hond winderig wordt

Alle honden zijn af en toe wat winderig en dat is heel normaal. Een hond zal dit ook niet proberen op te houden omdat hij in gezelschap van anderen verkeert. Het hoort nu eenmaal bij het spijsverteringsproces en treedt meestal op als het voedsel niet geheel afgebroken is. Vervolgens ontstaat er een ophoping van gas. Een groot deel daarvan wordt opgenomen in de bloedbaan, maar de rest moet worden afgevoerd en zal via de darmen het lichaam verlaten. Hoewel het normaal is dat je hond af en toe stinkt, zijn er ook honden die voor heel wat overlast kunnen zorgen. Oorzaken kunnen zijn: een bepaald soort voedsel, te snel eten of te weinig beweging.

Pas de voeding aan

Meestal is het niet moeilijk om het probleem te verhelpen. Voeding is een grote oorzaak van overmatige winderigheid. Het leven kan een heel stuk frisser worden met enkele aanpassingen. Bepaalde soorten voedsel, vooral voer met sojabonen, zijn berucht om hun effect op de spijsvertering. Probeer eens een merk hondenvoer waar weinig of geen soja in zit. Mogelijk merk je als snel verbetering. Elke hond reageert anders op bepaald voer. Het kan soms een hele tijd duren voordat je dat ene voer hebt gevonden waar geen hinderlijke gevolgen aan vast zitten.

Verander geleidelijk

Als je van merk of soort voer verandert, doe dit dan geleidelijk. Meng elke dag een beetje meer van het nieuwe voer door steeds meer minder van het oude. Als je deze overgang te groot maakt of je hond van de ene op de andere dag een ander merk voer geeft, is de kans groot dat het resulteert in diarree. Er zijn bepaalde voedselsoorten, zoals: melk, kaas, broccoli en bloemkool, die bijna bij elke hond winderigheid veroorzaken. Krijgt jouw hond gewoonlijk deze producten te eten, vermijd die dan een paar dagen en kijk of de situatie verbetert.

Verander het proteïnegehalte

Vele ingrediënten kunnen oorzaken zijn van winderigheid bij de hond, maar eiwit (proteïne) is vaak een hele grote boosdoener. Probeer eens een ander soort proteïne, of geef een tijdje wat voer wat minder proteïne bevat. Komt de proteïne in zijn huidige voer bijvoorbeeld van rundvee, zoek dan een merk op basis van lamsvlees.

Meer vezels

Door meer vezels toe te voegen aan het menu van je hond, zal de spijsvertering versnellen en geef je het ontstaan van gas minder kans. Zo kun je bijvoorbeeld metamucil (middel dat wordt gebruikt bij verstopping) toevoegen aan het voer van je hond. Dat is erg vezelrijk en goed verkrijgbaar. Meng dit of een soortgelijk middel door het voer van de hond en houd voor elke 5 tot 10 kilo lichaamsgewicht 1 theelepel aan. Als je hond dit niet lekker vindt, kun je beter smakende alternatieven aanbieden, zoals sperziebonen of pompoen uit blik aan zijn voer toevoegen. Geef hem niet te veel sperziebonen of pompoen, omdat deze producten ook gebuikt worden om verstopping tegen te gaan. Het zou zelfs kunnen leiden tot diarree.

Breng de ingewanden in balans

De ingewanden bevatten gewoonlijk veel bacteriën die de sijsvertering een handje helpen. De aanwezige bacteriën zijn in balans. Mocht het bacterie-evenwicht uit balans raken, kan het leiden tot winderigheid. Als je jouw hond acidophilus geeft (middel dat vele goede bacteriën bevat), wordt het aantal goede bacteriën weer op peil gebracht. Je kunt je hond de normale mensendosis geven die op de verpakking wordt aangegeven. Het duurt een paar dagen voordat acidophilus effect heeft. Gewone yoghurt met actieve bioculturen kan ook goed helpen tegen winderigheid, maar dan moet je hond wel yoghurt lusten.

Vertraag het proces

Sommige honden schrokken hun voer naar binnen, alsof ze uitgehongerd zijn. Omdat het zo snel wordt gegeten, komt er tegelijk veel lucht mee naar binnen. Hoe meer lucht er in de maag komt, hoe meer gasvorming dit zal geven. Indien je de hond rustiger kunt laten eten, zal dit leiden tot minder gasvorming.

Beweging

Een algehele goede gezondheid van je hond draagt bij aan een goede spijsvertering. Elke hond heeft voldoende beweging nodig. Ga lekker vaak met je hond wandelen en zorg dat hij zijn energie kwijt kan. Dit zal zijn ingewanden goed doen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Oorzaken van de typische hondengeurOorzaken van de typische hondengeurZo goed als iedere hondeneigenaar heeft er wel eens mee te maken: een stinkende hond. Het maakt niet uit hoe vaak de hon…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…

Neusafscheiding bij de hondNeusafscheiding bij de hondNet zoals mensen hebben honden ook wel eens last van een loopneus. Ze kunnen ook verkouden worden, een probleem met een…
Kwijlen hond: wat eraan te doenKwijlen hond: wat eraan te doenDe meeste honden kwijlen wel eens. Het ene ras heeft er meer last van dan het andere ras. Hoewel het kwijlen hinderlijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Beatriz57, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.