Myxomatose bij konijnen

Myxomatose is een van de akeligste aandoeningen die uw konijn zou kunnen treffen, slechts 15 tot 20% van de konijnen overleeft een besmetting met dit ellendige virus, en dan nog alleen als u het dier heel goed verzorgt, het kan maanden duren voor uw konijn weer helemaal de oude is.

Myxomatose

Myxomatose is een virus, dat behoort tot de pokkenvirussen.Myxomatose wordt verspreid door stekende insecten zoals vlooien,muggen en vliegen,of door contact met een besmet dier of matrialen waarmee en besmet dier in aanraking is geweest.

Voorzorgsmaatregelen

  • Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, is het belangrijk dat u uw konijn 2 keer per jaar in laat enten;in het voorjaar en in het najaar.
  • Probeer insecten te weren uit het hok door gaas op te hangen of horren te plaatsen
  • Maak het hok van het konijn minimaal 1 keer per week grondig schoon, het liefst met een middel wat naar citroen ruikt, om insecten niet van die geur houden.
  • Bestrijd vlooien!! Een goed middel hiervoor is advantage. Voorkom dat uw konijn in aanraking kan komen met katten, honden en egels, want die kunnen vlooien overbrengen.

Symtonen

Mocht uw konijn onverhoopt toch besmet raken met myxomatose, zullen binnen enkele dagen tot twee weken de symtonen merkbaar zijn.
  • Zwelling van de oogleden, mond en anus
  • Knobbels in de huid, voornamenlijk op de rug , rond de mond en rond de oren.

Binnen enkele dagen zal het dier een longontsteking oplopen, en daar aan overlijden.

Therapie

Als je konijn eenmaal myxomatose heeft, kun je eigenlijk niet veel meer voor hem doen dan hem heel goed verzorgen, zorg dat hij warm blijft, en dat hij blijft eten, desnoods doormiddel van dwangvoeren. Het is ook belangrijk dat je het dier een goede pijnstiller geeft, want een konijn met veel pijn zal de wil om te leven verliezen en stoppen met eten. De bateriele infecties die optreden bij myxomatose kun je behandelen met antibiaticum en oogzalf.

Houdt er rekening mee dat een konijn met myxomatose slechts 15 tot 20% kans heeft om deze ziekte te overleven, en dat het maanden duurt voor hij weer de oude is. Het is dus echt heel belangrijk dat u uw konijn in laat enten tegen dit akelige virus. Sommige dierenartsen houden in het voor en najaar een entspreekuur, dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Als u echter denkt dat uw konijn al myxomatose heeft, laat hem dan vooral niet meer enten, want daarmee verzwak je het dier en zal hij alleen zieker worden.
© 2007 - 2024 Frummm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inentingen voor konijnen, heel belangrijk!Inentingen voor konijnen, heel belangrijk!Het is heel gewoon dat honden en katten hun inentingen krijgen, maar konijnen hebben deze ook nodig. Veel mensen weten n…
Gevaarlijke infectieziekten bij het konijnGevaarlijke infectieziekten bij het konijnKonijnen zijn gevoelige dieren, die bij een slechte huisvesting of onvoldoende hygiëne vrij snel een vervelende ziek…
Meest voorkomende ziektes bij het konijnMeest voorkomende ziektes bij het konijnEen ziek konijn kan verschillende oorzaken hebben. Sommige ziektes zijn erfelijk en kunnen op een latere leeftijd aan he…

Waterschildpad als huisdierWaterschildpad als huisdierEen waterschildpad als huisdier, kan dat? Wat eet een schildpad? Waar houd je hem in? Kortom wat komt er kijken bij het…
Een fret als huisdierHet is heel leuk om een fret als huisdier te houden, ze zijn slim,lief en aanhankelijk, mits u ze een beetje goed opvoed…
Frummm (7 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.