Probleemgedrag bij honden - blaffen door verveling

Probleemgedrag bij honden - blaffen door verveling Een actieve, intelligente hond vraagt veel aandacht. Alleen een flinke wandeling is niet voldoende. Een hond bouwt snel conditie op waardoor je steeds langer moet lopen. Als een hond zich verveelt gaat hij blaffen. Op deze manier wil hij zijn baas aansporen om samen iets te gaan ondernemen. Dit kun je voorkomen door lichamelijke inspanning te combineren met geestelijke inspanning. Een hond spant zich geestelijk in tijdens zoekspelletjes of door het aanleren van nieuwe trucjes. Na elke prestatie verdient de hond een beloning zodat hij gemotiveerd blijft.

Lichamelijke inspanning

Een actieve hond heeft veel beweging nodig. Enkele malen per dag een flinke wandeling of meerdere keren een kortere route. Geef hem daarnaast de ruimte om los buiten te kunnen lopen. Een ruime tuin of het erf van een boerderij verdienen de voorkeur. Een eind fietsen kan ook, de hond kan mee rennen en zich lekker uitleven. Bedenk wel dat een hond snel conditie opbouwt en daardoor steeds verder kan rennen voordat hij moe wordt. Om dit te voorkomen kun je fietsen en lopen afwisselen. Na een flinke wandeling is de hond misschien even rustig maar daarna staat hij weer paraat. Alleen lichamelijke inspanning is voor dit soort honden niet voldoende.

Geestelijke inspanning

Een intelligente hond moet ook geestelijk worden uitgedaagd. Dit kun je doen met zoekspelletjes, het aanleren van nieuwe trucjes of vaardigheden en door het geven van een bot.

Zoekspelletjes

  • De bal weggooien is een paar keer leuk maar begint al snel te vervelen. Verstop de bal en laat de hond zoeken. Beloon de hond altijd met iets lekkers als hij de bal heeft gevonden, dit zal hem stimuleren om te zoeken.
  • Verstop iets lekkers zoals een hondenkoekje of een stukje worst en leg dit onder in een stevige bak waar je een laagje speelzand overheen strooit. Maak deze laag dikker als de hond doorheeft wat er van hem verwacht wordt. Als de hond de beloning heeft gevonden kan hij deze opeten. Kleurstoffen in hondenkoekjes kunnen een hond nog actiever maken, kies dan voor koekjes in naturel kleur.
  • Stop een beloning onderin de zak van een oude broek en maak deze ergens aan vast. De hond moet een manier bedenken om bij de beloning te komen.
  • Zet een stevige (ijzeren) emmer op zijn kop en leg er wat onder.
  • Kieren en spleten zijn soms ook geschikte plekken om iets te verstoppen.
  • Er zijn diverse speeltjes verkrijgbaar waarbij de hond na moet denken zoals hondenpuzzels of denkspelletjes.

Opruimen na het spelen

Ruim na het spelen alle gebruikte voorwerpen weer op, ze zijn alleen bedoeld om de hond uit te dagen. Wissel speeltjes af om te voorkomen dat het voorspelbaar wordt.

Blaffen tijdens voertijd

Elke dag op hetzelfde tijdstip voeren kan leiden tot ongewenst geblaf rond voertijd. Om dit te voorkomen voer je steeds op een ander tijdstip. De hond weet niet meer wanneer hij gevoerd wordt en zal stoppen met blaffen.

Een hond die de brokken krijgt aangeboden in een voerbak schrokt deze vaak naar binnen. Stop de brokken eens in een voerbal. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Er zijn rubberen ballen die kunnen stuiteren, binnenin de bal is een doolhof gevormd waardoor de hond moeite moet doen om er iets uit te krijgen. Of je kiest voor een snackball, deze heeft een verzwaarde onderkant waardoor hij steeds weer rechtop komt te staan. De brokjes zitten in de ruimte boven de verzwaring met aan de zijkant een kleine opening. De hond duwt met zijn snuit of poot de bal naar beneden waardoor er brokjes uit de opening komen. De hond moet moeite doen voor zijn eten en is meteen even bezig.

Gehoorzaamheidstraining

Gehoorzaamheidstraining is een belangrijk onderdeel in de opvoeding van een hond. Een actieve hond wil niets liever dan actie ondernemen maar het is toch belangrijk dat een hond leert om commando's op te volgen en gehoorzaamt.

Een hond trainen

Kost veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Een hond leert gehoorzamen door het blijven herhalen van commando's en oefeningen.
  • Het vraagt een consequente aanpak.
  • Het vraagt een positieve benadering, beloon de hond altijd als hij iets goed doet. Een beloning kan bestaan uit aaien, laten spelen met een favoriet speeltje of iets lekkers.
  • Gebruik altijd dezelfde woorden voor het geven van een commando, dus niet de ene keer het commando 'lig' en de andere keer 'af'. De hond raakt daardoor in de war en luistert niet.
  • Het stopt nooit, blijf oefeningen herhalen en leer nieuwe dingen aan.
© 2013 - 2023 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ballen voor hond, kat, konijn, paard, hamster of koi karperOnze huisdieren houden van ballen. Dat geldt voor honden, katten, konijnen, hamsters, paarden, cavia’s, fretten, papagaa…
Verveling: Wat te doen?Verveling: Wat te doen?Verveling is een onaangenaam gevoel waar je sacherijnig van wordt. Soms gaan mensen zich ook nog aan je ergeren waar je…
De blafband: correctie bij overmatig blaffenDe blafband: correctie bij overmatig blaffenBlafbanden, die bedoeld zijn om overmatig blaffen van honden tegen te gaan, zijn er in verschillende soorten en maten. Z…
De reden waarom honden blaffenDe reden waarom honden blaffenJe kent het wel, van die blaffende honden. Waarschijnlijk bloedirritant, maar er moet toch een reden zijn waarom hij bla…

Een konijn uit het asiel: ook heel lief en gezelligEen konijn uit het asiel: ook heel lief en gezelligKonijnen zijn schattige dieren en je hebt besloten dat je er eentje wilt als huisdier. Misschien wel omdat het leuk is v…
De boxer, een levenslustig rasDe boxer, een levenslustig rasDe boxer stamt, net als vele rassen, af van een oud-Griekse vechthond, de Molossian Hound. Dit was een dogachtige hond d…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 21-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.