Vachtsoorten van de cavia

Vachtsoorten van de cavia Als u een cavia wilt aanschaffen heeft u keuze uit verschillende vachtstructuren. In de dierenwinkels worden voornamelijk gladhaar cavia's gezien maar er is dus meer keus. Wel moet u rekening houden dat sommige vachten veel onderhoud nodig hebben. In het volgende artikel kunt u alle vachtstructuren van de cavia lezen.

Gladhaar

Deze vacht komt overeen met de cavia's die in het wild leven. De haren zijn ongeveer 3 cm lang en ligt vlak tegen de huid. De ondervacht is zacht en de dekharen zijn grof. Voor deze vacht is geen behandeling nodig.

Satijn

Het haar is bij deze vachtsoort wat zachter dan de gladhaar en heeft een diepe, warme glans. De satijn heeft een goede, volle haarinplant en glanst tot aan de wortel. Ook deze vacht heeft geen bijzondere vachtverzorging nodig.

Crested

In principe is crested dezelfde vachtstructuur als de gladhaar. Het enige verschil is dat de crested op het midden van zijn kop een ronde kruin heeft. Er zijn twee varianten van crested:
 • Engelse gekruinde cavia - De kruin heeft dezelfde kleur als de rest van de vacht.
 • Amerikaanse gekruinde cavia - De kruin is wit en heeft dus een andere kleur dan de rest van de vacht.

Langhaar of peruviaan

Langharige cavia's hebben alleen kort haar op de snuit. Door een rozet op de kop valt het haar als een pony naar voren. Kenmerken bij een goed verzorgde langhaar is/zijn:
 • de kop verscholen achter de pony
 • loopt de scheiding op het midden van de rug
 • zijn de rozetten op de heupen niet zichtbaar door het lange haar
 • heeft de cavia een sleep aan de achterkant
Deze vachtsoort vraagt uiteraard om veel vachtverzorging. U kunt een langhaar het best op hooi houden want zaagsel kan makkelijk in de vacht blijven hangen. Deze cavia moet elke dag geborsteld worden om klitten te voorkomen. Bij langhaar cavia's die naar tentoonstellingen gaan worden de haren vaak in papillotjes gedraag zodat het haar niet breekt of klit.

Sheltie

In tegenstelling tot de langhaar is bij deze cavia de kop wel goed zichtbaar. Deze cavia heeft namelijk geen rozetten. De Scheltie heeft een soort baard die mooi overloopt in de rest van de vacht. Deze vacht heeft de zelfde behandeling nodig als de langhaar.

Coronet

Deze cavia heeft dezelfde haarstructuur als de Sheltie. Het enige verschil is dat de coronet een rozet op zijn hoofd heeft. De coronet staat bij dit artikel afgebeeld.

Borstelhaar

Deze cavia's hebben vrij stug haar van ongeveer 3,5cm lang. Hij heeft over zijn hele lichaam kruinen maar voor de tentoonstelling wordt het op prijs gesteld als deze symmetrisch zijn geplaatst. De rozetten moeten zo groot mogelijk en rond zijn. De beharing loopt vanuit het middelpunt van de rozet naar buiten toe gelijkmatig uit. Zelfs op de neus wordt graag een rozet gezien. Het klinkt als een lastige vacht maar dat is 't niet. Deze vacht heeft namelijk erg weinig ondervacht waardoor het niet klit.

Rex of teddy

Deze cavia heeft gekroesd en zeer ruw haar. Kenmerken van een rex zijn:
 • het haar staat van het lichaam af
 • het haar is dicht ingeplant
 • het haar is relatief kort
 • het haar is veerkrachtig
 • het haar op de kop en buik is wat korter

Tessel

De tessel is eigenlijk een langharige rex cavia alleen voelt deze vacht ook zachter aan. Kenmerken van deze vacht zijn:
 • het haar moet zo dicht mogelijk zijn ingeplant
 • heeft een natuurlijke golving
 • haar op de kop groeit over de rug naar achteren
 • op de snuit is de vacht kort
 • valt in een scheiding op de rug
Deze vacht is ongeveer 12 cm lang waaruit u kunt concluderen dat de Tessel een goede vachtverzorging nodig heeft. De vacht moet goed geborsteld worden zonder dat u de krullen eruit trekt. Voor een tentoonstelling wordt er vaak wat water ingesprayd om de krul er in te kunnen kneden.

Merino

Merino heeft dezelfde vacht als de tessel alleen heeft deze twee rozetten.

Alpaca

Dit is een tessel met een rozet op het voorhoofd.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De cavia: algemeen, huisvesting & voedingCavia's komen oorspronkelijk uit de Peruviaanse Andes en ze werden gedomisticeerd door de Inca's. Ze werden gehouden om…
Caviarassen - SheltieDe sheltie is een langharig cavia ras dat ontstaan is in Engeland. Dit ras heeft geen kruinen, dus valt al het haar naar…
Cavia: wassen, vachtverzorgingCavia: wassen, vachtverzorgingCavia: verzorging, wassen, vachtverzorging. De cavia is een geliefd huisdier, vooral bij kinderen doet dit knaagdier het…
De verschillende caviarassenEr bestaan cavia's in zeer veel verschillende kleuren en haarsoorten. Voor veel mensen maakt het weinig uit hoe de cavia…

Aparte vachten bij konijnenKonijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Voordat u een konijn aanschaft is het handig om te kijken wat u aan verzo…
Kittens en onzindelijkheidKittens en onzindelijkheidJaarlijks worden er in Nederland miljoenen kittens geboren, van verschillende rassen met verschillende kleuren. Helaas z…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 22-06-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.