Ouderdom bij de kat: kwalen en aanpassen leefstijl

Ouderdom bij de kat: kwalen en aanpassen leefstijl Katten worden net zoals mensen tegenwoordig steeds ouder. Een kat met een leeftijd van ruim 20 jaar komt steeds vaker voor. Bij het ouder worden, komen er allerlei kwaaltjes. De jaren beginnen dan te tellen. Door een oude kat de juiste verzorging te bieden, kan hij nog lang genieten van een gezond leven. Op welke leeftijd is een kat oud? Waar moet je op letten bij de verzorging van de ouder wordende kat, wat zijn de meest voorkomende kwalen en wat kun je hieraan doen?

De oude kat

Hoewel de gemiddelde levensduur van een kat 15 jaar is, horen we steeds vaker dat een kat wel de leeftijd van meer dan 20 jaar kan bereiken. Gesteriliseerde katten leven over het algemeen langer dan katten die niet gesteriliseerd zijn. Dit zou kunnen komen omdat niet gesteriliseerde katten meer rondzwerven en daardoor meer kans lopen om wat op te lopen zoals verwondingen en andere gevaren. Huis-, tuin- en keukenkatten hebben een langere levensverwachting dan zuivere raskatten.

Het lichaam van de kat is in staat zichzelf te herstellen en bezit ingebouwde reserveonderdelen. Zo heeft een kat heeft bijvoorbeeld twee nieren, maar heeft maar een deel van één nier nodig om gezond te blijven. Uiteindelijk gaan de jaren echter tellen en krijgen katten, net als mensen, allerlei kwalen die bij het ouder worden horen. Je kunt de kat helpen zijn kansen op een lang en gezond leven te vergroten door een goede voeding te geven, te laten bewegen en goed te verzorgen. Met name het laatste derde deel van zijn leven. Dit zijn de zogenaamde gouden jaren.

Ouderdomskwalen

Uiteindelijk gaan ook bij katten de jaren tellen. Er kunnen op latere leeftijd allerlei kwaaltjes ontstaan. Hieronder volgen de meest voorkomende kwalen bij de ouder wordende kat:
  • Minder dorst, wat tot uitdroging kan leiden
  • Verminderde beheersing van de lichaamstemperatuur, met overgevoeligheid voor warmte en koude als gevolg
  • Een oppervlakkig slaappatroon
  • Verminderd gehoor, gezichtsvermogen, smaak- en reukzin
  • Periodontose en het verlies van tanden of kiezen
  • Verminderde speekselproductie en moeite met slikken
  • Grotere vatbaarheid voor infecties
  • Zweren in de bek
  • Spijsverteringsproblemen
  • Artritis en stijfheid van gewrichten
  • Huidafwijkingen, zoals dofheid van de vacht, alopecia
  • Afwijking van de nagels
  • Verminderde nier- en leverfunctie
  • Kanker
  • Spierzwakte
  • Zwakke en broze botten
  • Hoge bloeddruk
  • Bloedarmoede
  • De ademhaling wordt minder

De ademhaling wordt minder efficiënt doordat de longen minder flexibel worden waardoor er minder zuurstof wordt afgegeven aan het bloed. Spieren die bij de ademhaling betrokken raken kunnen verzwakken. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gedragsveranderingen die op seniliteit wijzen. Een eerste teken van seniliteit is meestal het verdwijnen van de zindelijkheid. Door het verminderd aantal hersencellen kan er een vertraagde reactiesnelheid ontstaan en desoriëntatie.

Wat te doen bij de oudere kat?

Als een kat al van jongs af aan hebt, is het belangrijk om hem gezonde voeding te geven, veel te laten bewegen, hem uitdaging te bieden en hem goed te verzorgen. Dit draagt allemaal bij dat hij zijn oude dag in de best mogelijke conditie bereikt. Vanaf de leeftijd van tien jaar komt hij op een leeftijd dat er speciale aandacht moet worden gegeven aan zijn dieet, gezondheid en gebit. De dierenarts kan je adviseren en helpen de levenswijze van je kat te beoordelen. Als je twijfelt over iets, aarzel dan niet om het aan de dierenarts te vragen.

Dieet

De oudere kat heeft baat bij aangepaste voeding. Als hij minder actief wordt, heeft hij minder calorieën nodig. Het is raadzaam om de kat regelmatig te wegen. Als hij zwaarder begint te worden, moet hij minder te eten krijgen. Als zijn reuk- en smaakzin vermindert, kan het eten smakelijker gemaakt worden door hem bijvoorbeeld warm natvoer aan te bieden. Verder moet het volgende in de voeding worden vermeden:
  • teveel eiwit, fosfor en natrium
  • meer vitamine A, B1, B6, B12 en E
  • meer onverzadigde vetzuren
  • meer zink

Het is lastig om dit allemaal zelf uit te zoeken. Gelukkig bestaan er verschillende merken kattenvoer die speciaal samengestelde maaltijden voor de oudere kat op de markt brengen, waarbij speciaal op deze aanpassingen is gelet. Lees altijd eerst wat er op het etiket staat en als je twijfelt, vraag je dan af of het geschikt is voor je kat. Oudere katten verdragen plotselinge veranderingen in het dieet minder, voer daarom een verandering geleidelijk in.

Gezondheidscontroles

Het is belangrijk om de kat regelmatig te controleren. Dan vallen symptomen tijdig op en kunnen voorkomende ziekten, zoals artritis en kanker je sneller opvallen. Houd de ontlasting goed in de gaten en let op wat hij in de kattenbak doet. Let vooral op eventuele gedragsveranderingen hoe klein ze ook zijn. Het kan namelijk veel betekenen. Als problemen bij oudere katten in een vroeg stadium worden ontdekt, kan er nog veel aan gedaan worden. Narcose is nu veiliger dan ooit tevoren en het is niet ongewoon dat oude katten nog met succes worden geopereerd.

Preventieve gezondheidszorg

Het is belangrijk om gewoon door te gaan met het bestrijden van darm- en huidparasieten. Dit geldt voornamelijk voor katten die buiten komen. Laat de kat twee keer per jaar onderzoeken door de dierenarts. Dit kan bijvoorbeeld tegelijk met zijn jaarlijkse herhalingsinenting plaatsvinden.

Borstelen

Blijf de kat regelmatig borstelen om zijn vacht en huid gezond te houden. Borstelen is een goede therapie voor katten die er vanaf jonge leeftijd aan gewend zijn. Het is het gemakkelijkst om de kat te borstelen als hij ontspannen is en de kat als het kan dagelijks even te borstelen. Minimaal één keer per week borstelen is gewenst, maar het kan naar behoefte ook vaker. Daarbij ligt het ook aan de soort vacht.

Tandverzorging

Periodontose is een probleem bij oudere katten, daarom is regelmatig tandenpoetsen geboden bij katten die dit toestaan. Periodontose is ziekte van weefsel die de tanden omringen en ondersteunen. Problemen zijn te merken als de kat moeite krijgt met kauwen, slechte adem heeft, bruine aanslag op de tanden krijgt, met name bij de randen van het tandvlees, rode randen op het tandvlees heeft of blootliggende tandhalzen krijgt.

Beweging

Oudere katten - zelfs als ze artritis hebben - hebben beweging nodig om de spiermassa en kracht te onderhouden. Beweging verschaft ook mentale stimulatie en brengt de darmen op gang. Ook als de oudere kat binnen blijft, moet je met hem blijven spelen. Laat hem niet de hele dag alleen maar slapen.

Lichamelijke veranderingen bij de oudere kat

Verouderen gaat bij een kat veel sneller dan bij een mens. In veel opzichten is het lichaam van een eenjarige kat gelijk aan dat van een mens van 16 jaar. Als hij 2 jaar is, lijkt hij meer op een mens van 21. Elk volgend jaar staat bij katten gelijk aan vier mensenjaren: een negenjarige kat bijvoorbeeld, zou als hij een mens was, 49 jaar oud zijn. Het is onmogelijk om precies zeggen wanneer je kat oud is, maar kenners beweren dat de meeste katten vanuit medisch oogpunt oud genoemd mogen worden als ze de leeftijd van 10 jaar bereiken.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn hond wordt oud!Iedere hondenbezitter hoopt natuurlijk dat zijn hond zo lang mogelijk leeft. Wat mensen zich niet altijd realiseren, is…
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
De zorg voor een oude(re) katDe zorg voor een oude(re) katHet klinkt niet wenselijk, maar een oudere kat krijgt – niet anders dan andere oude dieren óf mensen – kwaaltjes. Laten…

Raskat: De witte PersRaskat: De witte PersDe een is er bang van en de ander vindt ze fascinerend… de kat. De uitersten zijn groot als het gaat om het huisdier wat…
Hondenuitlaatservice beginnenHondenuitlaatservice beginnenMet het gegeven dat we een steeds drukker leven leiden, maar toch ook alle leuke dingen willen hebben en doen, is er zek…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Amayaeguizabal, Pixabay
  • Boek: kattendokter, ISBN 90-410-0591-9
Reactie

Tytgat Marc, 27-11-2015
Bij ons is in april 2013 een kattinnetje toegekomen. Wij wonen aan de achterzijde van een bos, waar niet ver van de voorzijde van dat bos de autostrade E17 zich bevindt.
Mijn vrouw is het katje eten beginnen geven en ja, zij is bij ons gebleven. Het eigenaardige: volgens mij is het een raskat bij nazicht (kartuizer), volledig proper, vraagt om buiten te gaan om haar behoeftes te doen, slaapt altijd binnen, enfin een ideaal katje. Ik vermoed dat dit katje met het paasverlof IS UITGEZET langs de autostrade E17 en op zoek is gegaan naar eten.
Mijn vraag nu (heb ik nog altijd nergens kunnen vinden): HOE kunnen wij weten hoe oud dit beestje is? Niettegenstaande er hier buiten nog een paar katjes lopen is zij nog nooit zwanger geweest (gesteriliseerd? kan je dat zien?) Is zo een lieve… Graag een antwoordje, zou ons véél deugd doen, zeker nu wij geen kinderen meer in huis hebben en dit precies een kind is geworden voor ons., zegt bvb. wanneer ze wilt gaan slapen in haar bedje, ongelooflijk! Reactie infoteur, 01-12-2015
Het is vrij lastig om de leeftijd van een kat vast te stellen. Een dierenarts kan een schatting maken van de leeftijd door naar het gebit van de kat te kijken.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.