Kitten en kittenmelk
Normaliter gaan kittens over van moedermelk naar heel voorzichtig bekend maken met vast voedsel, kattenbrokjes en uiteindelijk naar normale volwaardige brokken voor de kat. Daar hoeft dan eigenlijk ook geen nat voer bij en als we het toch geven, is dat eerder voor het lekkere dan als noodzaak. Toch wordt die belangrijke basis gelegd, zodra het kitten wordt geboren. Als er dan geen moedermelk voor handen is, dan moet je overstappen naar “kunstgrepen”, om het kitten van voeding te voorzien. Kittenmelk kan en moet dan uitkomst brengen om het diertje groot te laten worden.
Het belangrijke begin
Natuurlijk is het het beste om je kitten bij de moederpoes te laten drinken. Daar zitten behalve belangrijke voedingsstoffen om te groeien ook stoffen in die het immuunsysteem stimuleren. Maar er kunnen allerlei redenen zijn dat de moeder de kittens niet (meer) kan voorzien. Teveel kittens, kittens die anderszins achterblijven in groei, een overleden moederpoes of noem maar op.
Als er dan geen ander zogende moederpoes is die het kitten op kan nemen, dan wordt het een kwestie van zelf met het pipetje en later met het flesje gaan voeden. Dan moeten er ook keuzes gemaakt worden over welke kittenmelk geschikt is en als je niet veel ervaring hebt, is het goed te weten waar je op moet letten.
Voedingsstoffen
Verse koe- of geitenmelk zijn meestal niet geschikt voor het kitten, want strikt genomen moet de verhouding 30% eiwitten, 40% vet en 15% koolhydraten zijn. De koe- en geitenmelk voldoen daar niet aan, maar als je kittenpoedermelk koopt is de juiste samenstelling al door de fabrikant gemaakt.
Eiwitten
De eiwitten zijn de bouwstoffen en daarmee van essentieel belang voor het kitten. Aan de kittenmelk worden verschillende eiwitten toegevoegd die in het lichaam worden afgebroken tot de zogenaamde aminozuren en deze zorgen ervoor dat er lichaamseigen eiwitten aangemaakt worden. Er kunnen dierlijke en plantaardige eiwitten aan toegevoegd zijn, maar meestal bevatten de dierlijke meer stoffen die van grote toegevoegde waarde zijn.
Een enkele keer kan een kitten een koemelk intolerantie hebben en de toegevoegde stoffen van de koe moeten dan vervangen worden door die van de geit. Let dus goed op de verpakking van de kittenpoedermelk.
Vetten
Ook vetten zijn belangrijk en zowel dierlijke als plantaardige vetten worden toegevoegd. Waarbij, misschien in tegenstelling tot wat gedacht wordt, de plantaardige net iets gemakkelijker verteerd worden door het kitten.
De vetten leveren energie en worden opgebouwd uit verschillende vetzuren. Vetzuren die het lichaam zelf niet aanmaakt. Zoals ook mensen vaak extra voorzien worden van visolie, omega 3 en 6, wordt dit ook nogal eens bij kittens gedaan. Kan niet direct kwaad, maar als het lichaam genoeg vetzuren kan maken, produceert het lichaam dit ook zelf.
Bron: Annastaal Koolhydraten
De meeste mensen kennen wel lactose (melksuiker) en zit in ieder de melk van ieder zoogdier. Kittens kunnen dit product zelf omzetten naar glucose en galactose. Deze producten kunnen dan weer door het bloed opgenomen worden. Als de kat ouder wordt, neemt het vermogen deze stof om te zetten af en worden veel katten lactose intolerant.
Overige stoffen
Veel fabrikanten voegen nogal wat stoffen toe aan de kittenpoedermelk, zoals pre- en probiotica. Deze bacteriën voegen wat toe aan de darmflora van het kitten, maar er is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat het ook concreet toegevoegde waarde voor het kitten heeft. Overigens heeft niet iedere fabrikant deze stoffen in het product zitten en wil je het je kitten geven, dan kan het ook los toegevoegd worden.
Wat wel door alle fabrikanten toegevoegd wordt zijn allerlei vitamines, mineralen en sporenelementen. Erg belangrijk voor een jong kitten in de groei. De toevoeging kan nog wel eens per fabrikant verschillen, maar een erg belangrijke is vitamine B3 (Niacine). Het betreft een stof die een kat niet zelf aanmaakt en via voeding binnen moet komen.
Overig
Meestal hebben we het over kittenpoedermelk en dit komt door de redelijke prijs en de lange houdbaarheid. Maar er is ook vloeibare kittenmelk te koop. Voordeel is dat deze steriel is, nadeel is dat snel kan bederven en veel duurder is in aanschaf.
Maar ook bij kittenpoedermelk zijn er verschillende merken met verschillende prijzen, waarbij de duurste niet noodzakelijkerwijs de beste is. Kijk goed naar de samenstelling op de verpakking en neem op basis van de samenstelling die jij voor ogen hebt, je beslissing.