Lichaamstaal bij katten

Lichaamstaal bij katten Het is altijd handig om te weten wat je kat denkt, en hoe hij zich voelt. Hier een aantal gedragskenmerken van katten.

Aaien

Aaien is een (fijne) herinnering aan de periode dat ze nog kitten waren, en wordt van jong tot oud gewaardeerd. Een staande kat die wordt geaaid steekt soms zijn staart omhoog. Dit is geen opwinding, of een verzoek om nog een keer te aaien. Kittens doen dit zodat de moeder kan controleren of het billetje goed schoon is.

Begroeten

Een begroeting met een kat is erg lichamelijk, als de kat je binnen ziet komen, dan wrijft hij met zijn kop tegen je aan, daarna zijn lichaam en gaat door tot de staart. Eén keer is echter niet genoeg. Mensen voelen zich vaak gevleid als ze zo begroet worden, alleen beseffen ze vaak niet dat deze kat je markeert met geuren. De kat heeft geurklieren op zijn kop, langs de kaak en bij de aanzet van de staart. Hierna ruikt de kat aan zijn eigen vacht om erachter te komen hoe de persoon ruikt.

Soms zijn er de luie katten, die zoals hierboven niet aan komen rennen als je binnenkomt. Maar lekker blijven liggen. De kat gaat op zijn rug liggen, dit is een teken van vertrouwen omdat hij wilt dat je hem over zijn buikje aait, terwijl zijn buikje kwetsbaar is. Een echte kattenbegroeting is een ‘’neusje’’ geven. Ze geven het liefst een neusje ter begroeting. Frustrerend echter is, dat ze niet bij je neus kunnen, dus gaan ze vaak op hun achterpoten staan of iets hoger opzoeken dat ze er wel bij kunnen. Het fijnst vinden ze natuurlijk als jij op je hurken gaat zitten en hun een neusje geeft.

Katten kenmerken

De oren en de staart van de kat laten het duidelijkst zien hoe de kat zich voelt. De oren van de kat verraden vijf gemoedstoestanden: ontspannen, alert, gespannen, defensief en agressief. De oren van een ontspannen kat staan naar voren of opzij, ze liggen platter dan normaal. Bij de alerte kat worden de ogen groot, de oren staan rechtop naar voren in de richting van waar ze iets gehoord of gezien hebben. Soms hoort de kat nóg een geluid en draait hij één van zijn oren om het nog beter te kunnen horen. Een gespannen kat maakt vaak zenuwtrekjes met zijn oren. Een bange, defensieve kat legt zijn oren plat op zijn kop. Dit is meestal het teken dat hij wilt vluchten. Een agressieve kat draait zijn oren in een opvallende positie. De bedoeling is dat de ander bang wordt.

Een zwaaiende katten staart is een teken dat hij niet zo goed weet wat hij moet doen. Hij ergert zich of hij heeft tegenstrijdige gevoelens; hij wil actie maar weet niet of dat wel zo’n goed idee is. Een zwiepende staart is een teken van emotionele onrust. Hoe verder de staart heen en weer zwiept, hoe groter de spanning. Het is een waarschuwing; blijf uit mijn buurt. Een rechtopstaande staart is een teken van vriendelijkheid. De kat staat open voor contact. Een kat die zijn staart om zijn lichaam krult is hetzelfde als wanneer de mens zijn armen over elkaar slaat. Het is een teken dat ze geen zin hebben in contact.

Katten die je aankijken zonder te knipperen proberen je iets duidelijk te maken. Een kat die aangestaard wordt voelt zich ongemakkelijk, een kat die je aanstaart probeert jou een ongemakkelijk gevoel te geven. Het tegenovergestelde is langzaam knipperen, dat een soort ‘’kattenkusje’’ is. Langzaam knipperen betekent dat de kat ontspannen en vriendelijk is.

Katten zijn bijzonder gevoelig voor licht, dit kont omdat ze een lichtreflecterende laag, het tapetum lucidum, hebben (vandaar dat kattenogen licht geven op foto’s met flitser aan). Dankzij deze laag valt er meer licht op het netvlies. Het tapetum lucidum is van groot belang bij het jagen in het donker. Omdat de ogen zo gevoelig zijn, moet de hoeveelheid zonlicht worden aangepast, vandaar dat de pupillen eruit zien als streepjes. Katten passen de hoeveelheid licht aan door de streepjes groter of kleiner te maken.

Dankzij de snorharen kan een kat goed de weg vinden. Een kat is gevoelig voor lucht die langs de snorharen stroomt. De snorharen vormen een soort radarsysteem, waarmee de kat kan rondlopen in het donker, voorwerpen kan vermijden en nachtelijke prooien kan lokaliseren.
© 2011 - 2024 Kipp1306, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
Oppositioneel gedrag bij kinderen (ODD)Oppositioneel gedrag bij kinderen (ODD)Kinderen met ODD, ze worden vaak explosieve kinderen genoemd. Ze zijn snel boos en laten veelvuldig opstandig gedrag zie…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Stress bij katten - Natuurlijke oplossingenStress bij katten - Natuurlijke oplossingenKatten zijn over het algemeen ontspannen en evenwichtige huisdieren. Toch kan hun gedrag in bepaalde situaties (bijvoorb…

Kitten kopen, let op het consumentenrecht!Kitten kopen, let op het consumentenrecht!Er is de afgelopen jaren wel wat aangepast als het gaat om het kopen van katten en honden. Een kitten kopen was in het v…
Designer Dogs – trendy honden van veel beroemdheden (celebs)Designer Dogs – trendy honden van veel beroemdheden (celebs)Als je een beroemdheid bent, wil je blijkbaar ook geen “gewone” hond. In met name Amerika hebben heel wat celebrities ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BubbleJuice, Pixabay
  • Bron: Katten lichaamstaalgids – trevor warner
Kipp1306 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.