Verlatingsangst bij honden
Blaft en jankt uw hond de hele buurt bij elkaar als u weg bent? Breekt uw hond de hele tent af als hij alleen thuis is? Kwijlt de hond ontzettend als u weg bent? Dan is het mogelijk dat uw hond last heeft van verlatingsangst.
Een hond is van oorsprong een roedel dier. Daarom is het voor veel honden moeilijk om alleen thuis te blijven. Zodra iedereen de deur uit is om aan het werk of naar school te gaan kan het dus zijn dat uw hond ontzettend hard gaat janken, blaffen en piepen. Dat harde janken is bedoeld om de roedel weer bij elkaar te roepen. U zult er zelf weinig van merken, u bent immers niet thuis. Maar het kan wel ontzettende overlast veroorzaken voor de buren. Daarbij komt ook nog dat het voor de hond heel ongezond en onprettig is om zo gestrest te zijn. Het is dus van belang dat u hier wat aan gaat doen.
Hoe los ik dit dan op?
U kunt natuurlijk de hulp van een honden gedragstherapeut inschakelen. Deze zal u alles kunnen vertellen over het hoe en waarom uw hond dit doet en, wat natuurlijk nog belangrijker is, deze zal u helpen om dit op te lossen.
Voor degene die het zich misschien niet kan veroorloven om een gedragstherapeut in te schakelen, of zelf veel ervaring heeft in het opvoeden van honden, hebben wij wat oefeningen op een rij gezet waar u zelf thuis mee aan de slag kunt.
Uw hond leren om u niet overal in huis te volgen
Vaak is het zo dat honden met verlatingsangst constant achter u aan lopen als u thuis bent. Bent u in de keuken, dan is hij ook in de keuken. Zit u op de bank, dan ligt hij aan uw voeten. Loopt u naar de wc, dan ligt de hond voor de deur te wachten tot u klaar bent.
Als u dit herkent in uw hond, begin dan eerst aan te leren dat hij niet overal meer achter u aan mag lopen. Loop regelmatig een andere ruimte in en sta niet toe dat de hond met u mee loopt. Wil hij wel meelopen geef dan een rustige en duidelijke nee en neem hem op een rustige manier mee naar de ruimte waar hij moet blijven. Bent u zover dat u weer terug loopt naar de ruimte waar de hond moest blijven, zeg dan helemaal niets tegen de hond. Wordt de hond heel enthousiast als u weer in zijn buurt komt negeer hem dan. Dat houdt in, niet aankijken, niet tegen hem praten en niet aanraken. Dat klinkt zielig, maar uiteindelijk is het zieliger dat de hond elke keer als u weg gaat zo van streek raakt. Als hij een aantal minuten kalm is, dan geeft u hem wat aandacht (een aai, braaf). U beloont hem op deze manier voor zijn kalme gedrag.
Ga ook met uw hond aan de slag om netjes op zijn plaats te blijven liggen. Zorg dat de plaats waar hij moet blijven liggen een veilig plekje is, liefst met een muur in de rug en iets waar wij graag op ligt. Als hij dit nog niet heel goed kan, houd de oefening dan nog wat makkelijker. Hij moet dan op zijn plaats blijven liggen terwijl u in de buurt zit op een stoel of op de bank. Blijft hij netjes liggen, dan loopt u rustig naar hem toe om heb te belonen, aai hem rustig van kop tot staart. Houd in het begin de oefening kort en bouw deze tijd naarmate de hond vordert langzaam op. Ziet u dat dit al heel erg goed gaat dan gaat u de oefening steeds wat moeilijker maken door steeds iets verder bij hem vandaan te gaan zitten, tot dat u uiteindelijk helemaal uit het zicht van de hond kan zitten of staan en de hond netjes blijft liggen. Ook maakt u natuurlijk de tijd dat de hond moet blijven liggen steeds een klein beetje langer.
Merkt u dat de hond toch snel weer op staat dan bent u waarschijnlijk net en stapje te ver gegaan, ga dan weer terug naar de plaats waar u verbleef toen het wel goed ging en probeer het opnieuw. Oefen een aantal keer per dag heel kort en luchtig en zorg ook voor een beloning die voor hem echt de moeite waard is (voor de ene hond is dat een lekker koekje, voor de ander een speeltje, voor de ander een knuffel). Mopper niet op uw hond als hij er geen zin in heeft maar leg de beloningen weg en geef hem geen aandacht meer.
Ga na wat u doet op het moment dat u weg gaat
Een hond legt al snel een link tussen bijvoorbeeld het aantrekken van de schoenen en het baasje dat vervolgens het huis verlaat (en hij dus alleen is). Ga daarom eens na welke handelingen u allemaal doet vlak voor u weg gaat.
Enkele voorbeelden kunnen zijn:
- Jas/schoenen aantrekken
- Tas klaar zetten
- Sleutels pakken
- De hond naar zijn verblijf ruimte brengen
U zult zien dat de hond op deze handelingen zal reageren. Maak voor u zelf een lijstje waarin al de handelingen die u doet, voor u vertrekt van huis, vermeld staan. Vervolgens gaat u deze handelingen uitvoeren zonder dat u daadwerkelijk het huis verlaat. U trekt bijvoorbeeld uw jas aan, gaat op de bank zitten, kijkt 5 minuten tv en hangt vervolgens de jas weer aan de kapstok. Pak uw sleutels rammel er mee, zet een bak koffie en leg de sleutels weer weg. U pakt uw tas en gaat vervolgens aan tafel zitten om een boterham te eten en u legt de tas weer weg zodra u klaar bent. Het lijkt misschien wat raar om te doen, maar deze oefening zorgt ervoor dat de hond niet meer meteen die link legt tussen de handelingen en het alleen zijn.
Met kleine stapjes de hond leren alleen thuis te zijn
Veel hondeneigenaren vertellen de hond hele verhalen voor ze van huis vertrekken. "Ik ben zo weer terug hoor, ik moet even een boodschapje doen", "pas jij goed op het huis voor het baasje terwijl ik weg ben?". Voor honden met verlatingsangst is het belangrijk om dit helemaal achterwege te laten, want ook dit is namelijk voor de hond een aankondiging dat u weg gaat en dat hij alleen zal zijn.
Voor u begint met de onderstaande oefening is het van belang dat u de hond niet alleen thuis laat. Als u wel besluit van huis te vertrekken zorg dan dat u de hond niet langer alleen laat dan dat hij tot nu toe geleerd heeft.
We beginnen bij het begin, uw hond kan helemaal niet alleen zijn, dus de tijd dat hij alleen zit moet u dus langzaam aan op gaan bouwen. U heeft in de tussentijd uw hond geleerd dat het helemaal niet nodig is om u overal in huis te volgen en bent aan de slag gegaan om uw hond aan te leren om rustig op zijn eigen veilige en vertrouwde plaats te blijven liggen. Deze oefening gaan we nu dan ook weer gebruiken, u zorgt dat de hond rustig op zijn plaats ligt en zonder ook maar iets te zeggen loopt u rustig naar de voor/achter deur en stapt naar buiten. Als uw hond rustig blijft dan stapt u na een minuut weer naar binnen. Komt de hond heel enthousiast naar u toe lopen dan geeft u hem geen aandacht. Op het moment dat hij is gekalmeerd kunt u hem belonen door hem rustig aan te halen en eventueel te zeggen dat hij braaf is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de hond helemaal niet rustig blijft terwijl u de deur uit stapt, ga in dat geval vooral niet naar binnen. Blijf wachten tot de hond gekalmeerd is en ga dan na een paar minuten naar binnen. Zou u op het moment van onrust wel naar binnen lopen dan denkt de hond dat hij succes had met zijn onrust, want u bent daardoor immers terug gekomen. Dit betekent ook dat u de oefening net wat te moeilijk hebt gemaakt voor uw hond, dus is het van belang een stapje terug te doen. U kunt de hond dan op zijn plaats laten liggen en uit het zicht gaan staan. Vervolgens kunt u de ruimte waar de hond ligt weer binnen lopen en hem weer rustig belonen voor zijn goede gedrag.
Het is natuurlijk de bedoeling dat u uiteindelijk de hond langer dan een minuut alleen thuis kunt laten. Dus merkt u dat de hond het makkelijk volhoudt als u een minuut weg bent, probeer dan de volgende keer bijvoorbeeld 3 minuten weg te blijven en bouw deze tijd langzaam aan steeds verder op. Belangrijk is ook om te variëren in tijd. blijf dus de ene keer 1 minuut weg, de volgende keer 5 minuten en de keer daarop 2 minuten. Zo kunt u de tijd dus opbouwen naar een half uur om een boodschap te doen en uiteindelijk zo ver dat hij een paar uur alleen kan zijn.
Tot slot een kleine samenvatting
- Leer uw hond om u niet overal in huis achterna te lopen.
- Ga aan de slag om uw hond te leren rustig op zijn plaats te blijven liggen.
- Laat uw hond nooit langer alleen dan dat hij tijdens de training heeft geleerd, ga dus niet een uur weg om boodschappen te halen terwijl u uw hond net heeft geleerd 1 minuut alleen te zijn.
- De hond mag tijdens dit proces alleen tijdens de training alleen thuis gelaten worden.
- Varieer in de tijd dat de hond alleen is, blijf de ene keer een halve minuut weg, de volgende keer 3 minuten en de keer daarna 1 minuut. Bouw deze tijd langzaam op.
- Neem vooral de tijd om uw hond te leren alleen te zijn! Verwacht dus niet dat de hond binnen 2 dagen een halve dag alleen kan zijn zonder daar moeite mee te hebben.
Het is natuurlijk nooit af te raden om professionele hulp in te schakelen wanneer u hier zelf niet uit komt!