Welk eten is giftig voor honden?

Welk eten is giftig voor honden? Wat is giftig voor honden? Honden zijn scharelaars en eten van alles op wat ze tegenkomen. Zowel voedsel als andere zaken kunnen giftig voor je hond zijn. Hoewel een hond voor het grootste deel carnivoor is, eten ze ook met gemak een stuk appel of brood op als het ze voorgehouden wordt. Er is ook eten wat ronduit giftig is voor honden. Chocola is daar een voorbeeld van, maar ook druiven en uien zijn slecht voor de hond. Welk voedsel is zoal giftig voor je hond? Honden kunnen ziek worden of zelfs doodgaan door ogenschijnlijk gewoon eten, wat giftig voor hen blijkt te zijn. Puppy's zijn extra gevoelig voor giftige stoffen. Welk eten is er zoal giftig voor honden? In je directe omgeving komen honden continu in aanraking met etenswaren die voor ons goed kunnen zijn maar die voor honden giftig blijken te zijn. Geef honden dus niet alles wat je op tafel hebt staan. Het beste is om de hond helemaal niet te voeren wat je zelf eet, maar probeer je in elk geval bewust te zijn wat slecht eten is voor je hond. Giftig eten voor de hond kan van alles zijn. Niet alleen voedingsmiddelen die in ieder huishouden met regelmaat te vinden zijn, zoals druiven en chocola en appelpitten, maar ook kamerplanten kunnen giftig zijn voor honden. Appelpitten en (over het algemeen ook) kamerplanten zijn overigens ook voor mensen giftig.

Voedingsmiddelen die giftig voor de hond zijn

In je keukenkastjes, en soms ook in de ijskast, staan heel wat voedingsmiddelen die giftig zijn voor de hond. Wat wij kunnen eten, is lang niet altijd geschikt voor honden. Giftig (en/of ongezond) voor honden zijn bijvoorbeeld:

Chocola

Chocola is giftig voor honden. Het bevat de stof theobromine, een stof die veel schade kan doen bij honden. Als je hond chocola heeft gegeten, bel dan zo spoedig mogelijk met de dierenarts voor overleg. Ook als het om chocopasta, chocoladepasta, chocoladekorrels, chocovlokken of om andere bewerkte chocolade gaat.

Rauwe aardappel

Rauwe aardappels bevatten stoffen die de hond ziek kunnen maken. Ook de uitlopers van rauwe aardappels zijn giftig, (ook) voor honden. Aardappels gekookt kunnen beperkt verdragen worden door honden, te veel is echter ook dan ongezond. Overleg met een dierenarts als je hond rauwe aardappel heeft gegeten.

Appelpitten, perenpitten, kersenpitten

Appelpitten bevatten blauwzuur en zijn daarom giftig. Een hond is van nature al geen fruit-eter, maar hij eet het wel. Een stukje appel is geen ramp, maar geef een hond geen appel waar appelpitten in zitten en al helemaal geen klokhuis van de appel. Ook de pitten van peren zijn giftig voor honden, en kersenpitten eveneens. Als je hond dergelijke pitten heeft gegeten, is het verstandig naar de dierenarts te gaan of te bellen voor advies.

Zout

In de natuur krijgt een hond alleen zout binnen wat in vlees zit opgeslagen, heel weinig dus. Mensen geven honden vaak van alles van wat er op tafel staat, en denken er niet vaak genoeg bij na of dat stuk worst of pizza slecht is voor de gezondheid van je hond. Zout is slecht voor honden. Te veel leidt zelfs tot zoutvergiftiging. Geef je hond dus geen eten waar zout aan toegevoegd is.

Varkensvlees

Een hond is in eerste instantie een vleeseter. Daarom stappen steeds meer hondeneigenaren over op het voeren van gevarieerd rauw vlees (95% tot 85%) aangevuld met (slechts 5% tot 15%) plantaardige voeding in de vorm van wat groente. Geschikt zijn daarvoor o.a. vleesbotten, orgaanvlees, spiervlees, vis, en zo meer. Maar geen varkensvlees. Als je de hond rauw vlees gaat voeren lees dan eerst hoe je de maaltijd voor honden het beste kunt samenstellen en voeg er nooit varkensvlees aan toe. Rauw varkensvlees is giftig voor honden omdat ze er het Aujesky virus door kunnen oplopen. Dit leidt tot een vorm van hondsdolheid. Het is ongeneeslijk en dodelijk. Hoewel rauw varkensvlees ook voor mensen ongezond is, zijn mensen niet gevoelig voor dit virus. Varkensvlees is dus gevaarlijk voor je hond.

Knoflook, bieslook en prei

Knoflook, bieslook en prei zijn gevaarlijk voor honden, omdat ze Heinz Body Bloedcellen kunnen veroorzaken. De bloedcellen krijgen dan een andere vorm. Hierdoor ontwikkelt de hond bloedarmoede. Bloedarmoede put vervolgens een hond uit en maakt hem ziek. Vermijd dus het geven van knoflook, bieslook of prei aan honden. Zelfs een klein beetje bieslook is voor honden zelfs al giftig.

Broccoli

Broccoli wordt door honden niet goed verdragen en veroorzaakt maag en darmproblemen. Isothiocyanaat zit in groentes zoals broccoli, bloemkool, spruitjes... Honden kunnen er vaak niet tegen en worden er ziek van. Braken, misselijkheid, buikpijn kunnen het gevolg zijn. De ene hond verdraagt broccoli beter als de andere, maar het is het beste is om het helemaal niet te geven. Isothiocyanaat kan ook problemen met de schildklier bij honden veroorzaken.

Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen bevatten stoffen die de nieren van honden beschadigen, en zijn giftig voor honden. De schade kan heel ernstig en zelfs dodelijk zijn. Voer je hond helemaal geen druiven of rozijnen. Heeft je hond per ongeluk toch druiven of rozijnen gegeten, bel dan de dierenarts.

Melk en kaassoorten

Honden houden van melk en kaas, maar lactase in melk en kaas zijn slecht voor honden. Ze kunnen het niet goed afbreken en krijgen er maag en darmkrampen van. Zuivel is dus niet gezond voor honden. Ook roomijs wordt ten zeerste afgeraden.

Leverworst

Geen enkele hond laat de kans op een stukje leverworst voorbijgaan, en hij gaat er ook niet meteen dood aan, maar leverworst bevat veel vitamine A en dat is niet zo goed voor je hond. Vitamine A wordt opgeslagen en stapelt zich in de loop der tijd op. Op den duur kan het niveau giftig worden voor honden.

Koffie

Cafeïne is slecht voor de hond. Hij krijgt er hartkloppingen van en soms kan koffie zelfs tot de dood leiden. Geef de hond dus geen enkel product waar cafeïne inzit, ook geen energiedrankjes.

Rabarber

Rabarber is voor ons een lekker toetje. Voor honden is het echter ongezond. Oxaalzuur in rabarber bindt zich aan kalk wat tot problemen kan leiden. Honden kunnen spierkrampen krijgen, maar ook sneller last krijgen van botontkalking.

Walnoot en andere noten

De walnoot is giftig voor honden, hoewel ze er niet direct aan overlijden. Ze kunnen verlamd raken, hoge koorts krijgen, en er beroerd aan toe zijn. Ook kunnen honden overgeven na het eten van walnoot, en ze kunnen sloom zijn. Ook macadamianoten zijn erg giftig voor de hond. Ze geven soortgelijke verschijnselen als walnoten. Heeft je hond noten gegeten en maakt hij een zieke indruk, bel dan de dierenarts voor overleg.

Uien

Uien zijn giftig voor honden. Ook kleine beetjes ui, en bewerkte uit, zijn al schadelijk.

Paprika

Rode, groene of gele paprika. Honden kunnen er allergisch op reageren.

Spinazie

Als een hond regelmatigspinazie eet kan hij problemen krijgen met zijn nieren. Je kunt ze beter helemaal geen spinazie geven, of anders alleen in kleine hoeveelheden en het liefst alleen zelden.

Avocado pit en schil

Avocado-pit en schil bevat de stof persine. Voor honden is deze stof schadelijk en kan zelfs dodelijk zijn. Voer je hond dus helemaal geen avocado, maar zeker niet met pit of schil.

Kunstmatige zoetstoffen

Aspartaam en Xylitol zijn giftig voor honden. Alle kunstmatige zoetstoffen zijn ongezond voor je hond. Aspartaam en Xylitol verlagen bij honden de bloedsuiker. Zelfs een klein beetje suikervrij drinken of snoep kan de hond al ernstig ziek maken, of hij kan doodgaan. Voer je hond dus geen hapjes met kunstmatige zoetstoffen, en als hij het onverhoopt toch binnen heeft gekregen, overleg dan met een dierenarts.

Tabak

Alle soorten tabak zijn giftig voor honden. Nicotine kan de hond zelfs doden. Tabak van sigaretten, shag en sigaren zijn allemaal giftig voor honden. Als de hond het heeft opgegeten en hij is bij bewustzijn, probeer de hond dan te laten drinken, en bel direct een dierenarts.

Paddenstoelen

Een boswandeling met de hond vergt oplettendheid. Paddenstoelen (ook champignons uit de keuken) kunnen dodelijk zijn voor honden. In periodes dat er veel paddenstoelen zijn is het raadzaam om de hond aan de lijn te houden bij een boswandeling en goed op te letten of er ergens paddenstoelen staan. Hou de hond erbij weg. Heeft de hond paddenstoelen gegeten bel dan de dierenarts.

Alcohol

Bier en wijn, er zijn heel wat honden die het zo zouden opdrinken. Dat is echter af te raden. Vooral kleine hondjes kunnen ernstig ziek worden en zelfs doodgaan. Grotere honden kunnen ook ziek worden van alcohol, en gezond is het nooit.

Mosterd

Ook ziekmakend voor honden is mosterd en mosterdzaad. Ze kunnen last krijgen van ontstekingen, zowel inwendig als uitwendig.

Tomatenplanten

Tomatenplanten zijn giftig, ook voor voor honden. Het gaat om alle groene delen van de tomatenplant zoals stammetjes, takken en blad.

Andere giftige stoffen voor honden

Er zijn nog veel meer zaken giftig voor je hond. Denk aan medicijnen van mensen, kamerplanten of bestrijdingsmiddelen voor muizen of ratten en mieren, enzovoorts. Ook antivries kan dodelijk zijn voor honden. In huis staan veel giftige middelen en producten, maar als je die hoog en in een goed afgesloten kat opbergt kan je hond er niet bij. Er zijn ongetwijfeld ook nog meer, wat minder bekende (voedings)middelen, die giftig of ongezond zijn voor honden. Geef honden alleen voer wat speciaal voor honden is, zoals natuurlijke voeding in de vorm van rauw vlees en vis (BARF), of als dat te duur is, brokken en hondenvoer.

Hond vergiftigd, wat moet je doen?

Als je denkt dat je hond iets giftig gegeten heeft, wat moet je dan doen? In principe moet je gewoon altijd je dierenarts bellen. Een arts kan het beste bepalen wat er loos is en kan direct handelen. Als je weet wat je hond gegeten heeft, schrijf dit dan op, of als je niet weet of iets giftig is, neem de restanten dan mee. Weet je niet of je hond iets giftigs heeft gegeten maar vermoed je het wel, bel dan bijtijds de dierenarts. Ze kunnen aan vergif helaas snel overlijden.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Hond en chocoladeJe hebt een hond, en hij heeft chocolade gehad. In hoeverre kan dit kwaad? Wanneer moet ik een dierenarts waarschuwen? L…
Druiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDruiven en rozijnen zijn levensgevaarlijk voor uw hondDat chocolade giftig is voor uw hond dat weten de meeste mensen wel maar wist u dat druiven en rozijnen ook levensgevaar…
Help! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricksHelp! Mijn hond heeft chocolade gegeten - Tips & tricksHet kan natuurlijk gebeuren dat je hond per ongeluk chocolade gegeten heeft. Er liggen bijvoorbeeld chocolade paaseitjes…

Veel voorkomende huidproblemen bij cavia’sVeel voorkomende huidproblemen bij cavia’sHuidproblemen komen vaak voor bij cavia’s. Mijten, schimmels, kale plekken, tumoren en ontstoken zoolkussens zijn de mee…
De verzorging van konijnen bij warm weerDe verzorging van konijnen bij warm weerNet als de meeste andere huisdieren kunnen konijnen niet goed tegen warm weer. Konijnen transpireren niet, maar raken hu…
Bronnen en referenties
  • http://www.puppyplaats.nl/giftig-voor-honden.php
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.