De American Curl

De American Curl Vele mensen hebben nog nooit gehoord van de American Curl. Dit is jammer, want de American Curl is een wel heel opmerkelijk kattenras. Je kunt de American Curl vooral herkennen aan zijn opmerkelijke oren, die meteen als meest prominente factor in de rasbeschrijving wordt beschouwd. Ook heeft de American Curl een zeer zachtaardig karakter, dit zorgt ervoor dat dit kattenras zeer geschikt is als huisdier.

Geschiedenis

De American Curl ontstond in Lakewood, Verenigde Staten. Gezien het zachtaardige karakter van de kat is het zeer verrassend dat dit kattenras eigenlijk afstamt van een zwerfkat, Shulamith. Shulamith was een zwarte, langharige zwerfkat, die in huis werd genomen door John en Grace Ruga. Wat meteen opviel aan deze zwerfkat, waren haar opmerkelijk vreemde oren. Shulamith zou de stamouder worden van toekomstige American Curl generaties.

Rasbeschrijving

Er valt veel te vertellen over de American Curl, want dit kattenras heeft een heleboel unieke eigenschappen en kenmerken. Wanneer we kijken naar het exterieur van dit kattenras, is het eerste wat opvalt de opmerkelijke oren. Een American Curl heeft namelijk licht krullende oren, in tegenstelling tot de rechte oren bij andere katten. De American Curl is dus werkelijk uniek te noemen.
Wat opmerkelijk is bij de American Curl, is het feit dat de kat zowel langharig als kortharig kan zijn. Dit heeft te maken met het ontstaan van de American Curl. Het ras in ontstaan door een spontane mutatie met verschillende kattenrassen. De huidige American Curl is dus ontstaan door een kruising met verschillende langharige en kortharige kattenrassen.

De American Curl is een middelgrote kat. Door zijn opmerkelijke uiterlijk oogt dit kattenras zeer elegant en gracieus. De ogen van de American Curl hebben een walnoot vorm, dit mag ook als een raskenmerk worden geïnterpreteerd. Het gemiddelde gewicht van de American Curl bedraagt tussen 3 en 5 kg.

Karakter

Bron: Tanakawho, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Tanakawho, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Hoewel de American Curl een relatief nieuw kattenras is, is dit kattenras toch zeer begeerd. Dit mede door zijn unieke karaktereigenschappen die dit kattenras uiterst aangenaam maken.

De American Curl is een nieuwsgierige maar toch vriendelijke kat, die altijd betrokken is bij enige activiteit die zich in het huishouden voordoet. Door zijn betrokkenheid is de American Curl altijd vriendelijk ten opzichte van andere huisdieren, daarom kiezen vele mensen voor de American Curl als tweede huisdier.

Ook is dit kattenras uiterst intelligent en leert ook snel nieuwe dingen. Dit kattenras wordt ook vaak vergeleken met de Scottisch Fold, hoewel er enkele duidelijke verschillen zijn in karakter. De Scottisch Fold is ook een kat met een zachtaardig karakter, maar is nog lang niet zo aanhankelijk als de American Curl. Indien je dus een kat wilt die je kan knuffelen en die houdt van heel veel aandacht, dan is de American Curl zeker een ideale keuze!

Gezondheid

Door de spontane mutatie van de American Curl met andere kattenrassen, zijn er echter heel wat gezondheidsproblemen waarmee dit kattenras te maken krijgt. De American Curl krijgt niet alleen de positieve aspecten van vorige generaties, maar ook wat van de negatieve.

Het kraakbeen in de oren van de American Curl is zeer gevoelig. Hierdoor dienen de oren altijd met grote voorzichtigheid te worden aangeraakt. Bij de American Curl is het ook zeer belangrijk om de oren geregeld schoon te maken, om infecties van het oor te voorkomen. De meest voorkomende aandoening bij de American Curl zijn daarom ook oorinfecties.
© 2012 - 2024 Santje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De American CurlEen speelse, vrolijke, nieuwsgierige kat, een echte huisgenoot die zichzelf werkelijk overal bij betrekt. Opmerkelijk aa…
Kattenrassen: American CurlKattenrassen: American CurlDe American Curl is een zeldzaam kattenras met omgekrulde oren en een zijdezachte vacht die oorspronkelijk uit Amerika k…
Oefeningen voor gespierde bicepsOefeningen voor gespierde bicepsWie wil nou geen dikke en gespierde armen? De biceps train je vooral met trek oefeningen bij het trainen van de rugspier…

Druiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenDruiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenSinds 1989 worden er bij het Amerikaanse vergiftigingencentrum voor dieren APCC gevallen beschreven van honden die vergi…
Konijnen koppelenKonijnen koppelenKonijnen kunnen ontzettend leuke huisdieren zijn. Maar vaak zijn het, ondanks hun knuffelige uiterlijk, geen dieren die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tanakawho, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:American_curl_kitten.jpg
  • http://thepetspecialist.co.uk/index.php/cats/cat-breeds/american-curl
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:American_curl_kitten2.jpg
  • Afbeelding bron 1: Tanakawho, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Santje (61 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.