Uw hond in de zomerzon

Zodra in het voorjaar en de zomer de zon meer en meer gaat schijnen, krijgen we zin om er op uit te gaan. Het heerlijke warme weer trekt ons naar buiten. De activiteiten die buitenshuis te doen zijn lokken ons. Wanneer we een hond hebben, nemen we deze viervoeter graag mee op deze uitjes. Een forse wandeling, een flinke fietstocht of mee naar de stad of een autorit. Ondanks dat we weten dat wij met het warme weer zelf niet al te veel energie hebben, vragen we van onze hond toch vaak het uiterste. Voor bijna iedereen is wel duidelijk dat een hond in een afgesloten auto in de zon niet aan de orde is. Maar er zijn nog meer zaken waar rekening mee gehouden mag worden. Dan heeft uw hond ook een plezierige zomerdag.

Let op de temperatuur

Wist u bijvoorbeeld dat het slecht is voor de gewrichten van een hond om ‘in galop’ langs de fiets te rennen? Een gewone 'draf' is voldoende. Dit geldt niet alleen tijdens het zomerweer, maar gedurende het hele jaar. Als u de hond al tijdens het warme weer naast de fiets laat rennen, doe dit dan alleen in de vroege ochtend of ‘s avonds. In de vroege ochtend zit er nog veel zuurstof in de lucht en de temperatuur is ‘s morgens vroeg en ‘s avonds aangenamer dan gedurende de rest van de dag.

Kleine hond

Heeft u een kleine hond, besef dan dat hij langs de fiets meer inspanning moet leveren dan grotere honden. Niet erg bij wat frisser weer, maar houdt er bij warm weer zeker rekening mee. Fiets zelf tijdens het lekkere weer en neem de hond mee in een hondenmandje. Daar heeft de hond meer plezier van, dan mee te rennen in hoog tempo.

Warm asfalt

Wanneer het buiten warm is, is het asfalt nog een paar graden warmer. Bedenk dat u de hond vraagt daar overheen te lopen. Beperk die tijd dan ook zoveel mogelijk en geef de hond veel gelegenheid om op gras of bosgrond te lopen. Uw hond raakt zijn warmte namelijk onder andere kwijt door zijn voetkussentjes. Wanneer de grond waarop hij loopt nog warmer is, kunt u zich voorstellen dat afkoelen op die manier minder makkelijk is.

Water

Neem, wanneer u weg gaat, altijd water mee voor de hond. Er zijn drinkflesjes voor honden te koop waar tevens het drinkbakje aan vast zit. Honden achterlaten in afgesloten auto’s is gedurende de warme dagen echt uitgesloten. Laat dan liever uw hond thuis. Helaas overlijden nog teveel honden in de auto.

U loom, de hond ook loom

Bedenk hoe u zich voelt als de thermometer boven de 23 graden komt. Geef ook uw hond de ruimte om loom te zijn. Speel niet overmatig lang met de hond en laat ook kinderen niet te veel met het dier bemoeien. Uw hond kan een zonaanbidder zijn, maar te veel zon kan ook voor uw hond tot lichamelijke klachten leiden. Zorg dus voor schaduw, waar u ook met uw hond bent.

Minder eetlust

Sommige honden eten met het warme weer ook minder. Pas de hoeveelheid voer er op aan of geef de hond bijvoorbeeld alleen blikvoer als hij dat erg lekker vindt en laat de harde brokken voor een paar dagen achterwege. Zo krijgt de hond toch voldoende voeding binnen.

Afkoelen

Bied uw hond afkoeling, door hem de mogelijkheid geven even te zwemmen, pootje te baden of verkoeling te krijgen in een opblaaszwembad. Houd hierbij wel rekening met stilstaande plassen, vijvers in bossen en parken in de zomer. Het water kan bacteriën (zoals bijv blauwalg) bevatten die bij de hond voor lichamelijke klachten kunnen leiden of zelfs dodelijk kunnen zijn.

Voldoende vocht

Bied de hond ook voldoende drinkwater aan. Zeker wanneer hij in beweging is geweest, heeft hij veel vocht verbruikt, wat weer mag worden aangevuld. Honden zoeken voor de afkoeling graag een koel plaatsje waar ze met hun buik in gaan liggen, zoals een waterplas of ze graven een kuiltje waar ze kunnen liggen. Afkoeling gaat naast de voetzolen en de tong ook via de buik.

U beleeft de zomer in een rustiger tempo… geef ook uw hond die ruimte. Zo geniet u beide op een fijne manier van het heerlijke weer.
© 2012 - 2024 67diana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw hond en de zomerzonUw hond en de zomerzonZon zee en zand, of een dagje uit naar het bos met de familie. Gezellig, want het is tenslotte vakantie. En dan de vraag…
Honden in de zomer: oppassen geblazen!Honden in de zomer: oppassen geblazen!Net als voor mensen is de zomer een superseizoen voor de honden. Veel buiten zitten, veel wandelen, eventueel op vakanti…
Blauwalg: effecten en risico’s gezondheidBlauwalg: effecten en risico’s gezondheidIn Nederland kan bij enkele dagen achter elkaar mooi warm, zonnig, windstil weer, in stilstaand water de blauwalg de kop…
Blauwalg: vergiftiging bij de hondBlauwalg: vergiftiging bij de hondTen tijde van het oude Rome had men al last van blauwalg. Continue groei en ontwikkeling van de populatie en landbouw zo…

Gewichtsverlies bij de katGewichtsverlies bij de katHuisdieren brengen veel plezier, maar als je aan huisdieren begint weet je dat ze ook ziek kunnen worden of enig moment…
Druiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenDruiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenSinds 1989 worden er bij het Amerikaanse vergiftigingencentrum voor dieren APCC gevallen beschreven van honden die vergi…
67diana (1 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.