Gezondheidsproblemen bij honden: vergiftiging
Vergif kan het lichaam binnendringen door de huid, door inademen, door opeten. Als echte aaseters lopen honden veel gevaar vergif binnen te krijgen; gelukkig worden de meeste chemische stoffen direct weer uitgebraakt. Toch moeten dierenartsen teveel nodeloze gevallen behandelen, vooral omdat gevaarlijke stoffen niet achter slot en grendel zijn opgeborgen.
Contactvergifbij honden
Breng
nooit stoffen op de huid van uw hond aan, ook als ze veilig voor mensen zijn tenzij u weet dat ze ongevaarlijk voor honden zijn. Als er verf, teer of motorolie op de vacht is gekomen, gebruik dan nooit een verfoplosmiddel, spiritus of dergelijke om het schoon te maken. Deze stoffen zijn zeer giftig voor honden. De gemakkelijkste oplossing is het haar wegknippen. Lukt dat niet ga dan als volgt te werk:
- Draag handschoenen. Als de stof zacht is, wrijf er dan overvloedig plantaardige olie in en was dat wat met zeepwater - honden- of babyshampoo is veilig - en spoel de vacht met water uit.
- Als de vervuiling een groot oppervlak beslaat, wrijf er dan samen met de plantaardige olie maïzena of meel in om het vergif te absorberen. Verwijder het mengsel met een grove kam.
- Als de vacht besmeurd is met iets anders dan verf, teer, aardoliederivaten of motorolie spuit de plek dan eerst vijf minuten schoon met helder water, let vooral op de ogen, oksel en liezen.
Ingeademd vergif bij honden
Als een hond giftige stoffen heeft ingeademd, ontstaan er vaak
ademhalingsproblemen. Maar ook neurologische problemen kunnen het gevolg zijn, zoals stuipen en kwijlen. Loop zelf geen risico door de ruimte met de giftige dampen te betreden. Uw hond behandelt u door:
- Op te letten op symptomen van shock, behandelen, luchtwegen openhouden, ademen ondersteunen, zo nodig LHR geven;
- Als de hond toevallen heeft, hem in een deken te wikkelen en hulp van de dierenarts in te roepen;
- Onderschat schade door inademen van rook of prikkelende dampen, zoals traangas niet; ernstige en levensbedreigende zwellingen kunnen uren later de luchtwegen blokkeren;
- Vraag steeds de dierenarts om hulp bij inademingsongelukken.
Ingeslikt vergif bij honden
Honden eten alles en daardoor lopen ze een groot gevaar te worden
vergiftigd door chemische stoffen uit huis en tuin. Houd vergiften achter slot en grendel. Stel u op de hoogte van vergif dat door buren of in parken wordt gebruikt.
Als uw hond vergif heeft gegeten, ga dan als volgt te werk:
- Als u weet dat vergif, zoals slakkengif, rattengif of onkruidbestrijdingsmiddelen, nog geen twee uur daarvoor is ingeslikt, laat uw hond dan braken. Geef hem een oplossing van een groot kristal soda, geconcentreerd zout of 3% waterstofperoxide op een theelepel elke vijftien minuten tot hij braakt
- Geef twee theelepels drab van geactiveerd houtskool in water - dat helpt het resterende vergif absorberen;
- Bel met uw dierenarts en, als de hond heeft gebraakt, neem een monster braaksel mee;
- Als het ingeslikte vergif bijtend is (zuur of loog), of een aardoliederivaat, wek dan geen braken op;
- Als het vergif onbekend is, ga dan zo snel mogelijk naar uw dierenarts.