De Japanse bonte broodboom in de tuin

De Japanse bonte broodboom in de tuin Het Latijnse woord voor de Japanse bonte broodboom is: aucuba japonica variegata. Een struik met mooi groen en geel gevlekte bladeren. Een gemakkelijke plant die niet veeleisend is. Er zijn plekken in de tuin waar niets wil groeien omdat er teveel schaduw is van andere struiken of bomen. Struiken die elk jaar gesnoeid moeten worden waar en waar ‘nooit’ tijd voor is of struiken die in het najaar de bladeren verliezen zodat de beschutting weg valt en de hele winter iedereen in je woonkamer kan kijken. Een ideaal moment om de bonte Japanse broodboom te proberen.

Uiterlijk

De bonte Japanse broodboom is een fris ogende struik. Een struik die tot 2 meter twee meter hoog en breed kan worden. De bladeren zijn geel gevlekt met een grof gezaagde bladrand.

Blad van de bonte Japanse broodboomBlad van de bonte Japanse broodboom
Kleine paarse bloemenKleine paarse bloemen
Fel rode bessenFel rode bessen

In maart- april komen er dikke knoppen in de bonte broodboom, waaruit piepkleine paarse bloemen komen. De paarse bloemen geven eerst groene bessen die eind van de winter en in het vroege voorjaar prachtig fel rood kleuren. Bessen die kleur geven aan de wintertuin. Maar ook kleur geven op saaie en grijze dagen.

Kornoelje

De bonte broodboom hoort bij de Cornaceae familie (de kornoelje-achtige). Andere planten hieronder vallend zijn onder andere:
  • gele kornoelje
  • rode kornoelje
  • Canadese kornoelje

De bonte broodboom is winterhard en behoud dus in de winter het blad. De aucuba Japonica (waar de bonte een gekweekte vorm van is) komt van oorsprong uit Japan en doet het erg goed in Nederland.

De felrode bessen

De piepkleine paarse bloemen komen voor op de vrouwelijke plant. De Japanse broodboom variegata is een vrouwelijke plant. Om nu een optimale hoeveelheid bessen te krijgen is het nodig dat er een mannelijke plant in de directe buurt staat. De broodboom is namelijk tweehuizig. Bij tweehuizige planten komen de mannelijke en vrouwelijke bloemen niet op dezelfde plant voor. De vrouwelijke plant vormt alleen de rode bessen.


Een uitzondering is de aucuba rozannie. Deze is tweeslachtig en is een goede keus om dicht in de buurt te staan van de aucuba japonica variegata. In de bessen zitten zaden die eruit zien als een pinda. De bessen zien er erg aantrekkelijk uit voor kinderen om in de mond te stoppen (ze lijken op rode yelly beans) maar zijn matig giftig. Bij minder dan tien bessen opgepeuzeld te hebben: veel water drinken. Bij grote hoeveelheden (waaronder ook het blad welke matig giftig is) medische hulp zoeken.
De rode bessen met hun vrucht, vermeerderen niet gemakkelijk. De vermeerdering vindt hoofdzakelijk door stekken

Biotoop

De broodboom is een gemakkelijke plant en groeit waar bijna niets wil groeien. Voedselrijke grond maar ook op armere grond. Schaduwrijk of volle zon, de broodboom is niet kieskeurig. Op schaduwrijke plekken is wel de bladkleur intenser en de vorming van bessen overvloediger. Door de gemakkelijke groei waar dan ook, is de broodboom een ideale plant/ struik om lege gaten in de tuin op te vullen. Om te gebruiken in parkplantsoenen en steden.

Vorst

De broodboom is vorstbestendig. Tot –tien graden vorst kan de plant goed verdragen. Tijdens een vorstperiode beschermd de broodboom zich door het blad te laten hangen en om te krullen. Bij langdurig strenge vorst (zoals in 2013) wordt het blad en steel zwart. Maar juist de aucuba japonica soorten worden veel geplant in Nederland omdat dit soort hier het best winterhard is.

Bruin en zwart blad

Bij een strenge vorstperiode met ijsdagen (vorst overdag) en uitschieters naar – twintig of meer, ziet het blad en de steel er na de vorstperiode, zwart uit. De oorzaak is dat de grond bevroren is geweest en de wateropname te lang stil heeft gestaan. Vooral wanneer de vorstperiode te lang duurt, loopt de broodboom schade op. Maar zelfs dan is het een gemakkelijke plant. Haal de ‘dood’ aanziende struik er niet uit. Geef na de vorstperiode eerst een emmer water extra. Snoei in het voorjaar de niet meer levende takken eraf (zolang takken groen zijn na inkerven, zijn ze niet dood) of snoei de gehele plant kort. De broodboom zal opnieuw uitlopen.

Niets doen

Ook bij bruinverkleuring van het blad: geen paniek. Bladhoudende planten vernieuwen ieder jaar hun bladeren. Zolang er nieuw blad gevormd wordt: niets doen! Alleen eventueel blad harken! Bij bladhoudende planten wordt ieder jaar een deel van het oude blad vernieuwd. Dus zolang er nog nieuw blad gevormd wordt: niets doen.

Andere aucuba japonica soorten

  • aucuba japonica Dentata. Deze heeft donkergroen glanzend blad en rode bessen.
  • aucuba japonica Longifolia. Deze heeft lang en smal blad en rode bessen.
  • aucuba japonica Picturata. Met een grote gele vlek in het midden van het blad en kleinere langs de randen. Wordt ook wel verkocht onder de naam 'Nakasu'.
  • aucuba japonica Crotonifolia. Met opvallend groter blad dan de andere variëteiten. Het blad heeft veel gele vlekken en is sterk getand.
  • aucuba japonica Rozannie. Deze plant is tweeslachtig en draagt veel rode bessen.
  • aucuba japonica fukurin. Heeft een gele rand om het blad wat later een roomwitte rand wordt. De bloemkleur is crème.
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vogels lokken met besdragende heestersVogels lokken met besdragende heestersIn de winter wordt voedsel voor vogels schaars. Besdragende heesters zijn dan een welkome aanvulling van het menu van de…
Planten die bloeien in de winterPlanten die bloeien in de winterDe meeste vaste planten bloeien vanaf het voorjaar of in de zomer. Wie ook in de winter graag kleur terug wil vinden in…
Groenblijvende planten: verschillende soortenGroenblijvende planten: verschillende soortenHet grote voordeel van groenblijvende planten is dat ze in de winter hun blad behouden. Hiermee zorgen ze voor kleur in…
Japanse kornoelje: witte bloemen en aarbei-achtige vruchtenJapanse kornoelje: witte bloemen en aarbei-achtige vruchtenEen bloeiende Japanse kornoelje (Cornus kousa) geeft veel witte blaadjes in het voorjaar, zodat het wel lijkt of de stru…

Appelboom van planten tot oogstenAppelbomen vindt u overal, zelfs tot op duizend meter hoogte en ze kunnen goed tegen kou. De meeste variëteiten staan he…
Gewoon speenkruid in bossen, bermen en tuinenGewoon speenkruid in bossen, bermen en tuinenIn februari kunnen we al vaak een solitair geel gekleurd bloempje zien tussen mooi groen blad, langs sloten, bermen of i…
Bronnen en referenties
  • https://www.halesia.nl/product/209/aucuba-japonica-variegata.html
  • http://www.tuinieren.nl/plant/broodboom-aucuba-variegata
  • http://www.neerlandstuin.nl/struiken/aucuba.html
Reacties

Sjaak, 21-05-2020
Als ik toppen van de aucuba japonica weg knip, zou dat dan beter en meer zicht op de bessen geven?

Want onder deze toppen zitten de besjes Reactie infoteur, 23-05-2020
Hallo Sjaak,

Alle soorten Aucuba kunnen in maart gesnoeid worden, behalve als het vriest. Wanneer de broodboom bloeit in april-mei, komen hier in het najaar de bessen aan. Dus lijkt het me dat de toppen zonder bloeisel nog teruggesnoeid kunnen worden. Probeer anders eerst een aantal toppen om zeker te weten dat de bloei blijft doorgaan.
Succes, Ria.

Anneke Warmerdam, 08-07-2017
Hallo, kan iemand mij vertellen waarom onze japanse broodboom zwarte dode bladeren vertoont? Het is niet zoals hierboven wordt gemeld (vormt vanzelf weer nieuwe bladeren ect.) De stam met de vertakkingen waar de zwarte bladeren aangroeien is dood, vertoont geen leven meer. Dus zal geen nieuwe bladeren meer geven. Vraag bij het tuincentrum konden ook geen verklaring geven (dode tak meegenomen). Wie oh wie kan ons vertellen wat er met onze mooie broodboom aan de hand is?
Wij horen graag, vr gr Anneke Reactie infoteur, 10-07-2017
Dag Anneke,

Mij valt het op dat de natuur waarschijnlijk toch reageert op de strenge nachtvorst dit voorjaar en daarna de droogte. Mijn advies is om de dode boom niet te snel op te ruimen maar eerst te snoeien. Misschien extra voeding erbij? Is het een irritant gezicht een dode boom in de zomer: opruimen als het zeker weten dood is.

Groet, Ria.

Mariet, 03-04-2014
Een aantal jaren geleden kwam de plant met slappe takken/bladeren uit de winter. Sommige bladeren waren bruin. Ik heb gewacht maar de hele zomer is het niets geworden. Ik zal het om meer plaatsen: of gezond of (half) ziek, slap en bruin. Volgens mij een ziekte.
Nu heb ik een nieuwe plant gekocht en dit tweede jaar is het weer half mis: slappe bladeren en deels bruin blad. Niet alle takken maar wel deels. Ik heb nu alles weggesnoeid, maar vraag mij af of het een ziekte is die ik nog kan bestrijden. Of is de grond besmet geraakt?

mariet ewalts Reactie infoteur, 04-04-2014
Hallo Mariet,
Het is een struik die eigenlijk alle grondsoorten kan verdragen. Schaduw, zon en zelfs beperkte vorst. Je hebt het goed gedaan om de takken te snoeien met het bruine en slappe blad. Deze struik kan daar tegen. Ik weet het zo niet, maar wat ik zou doen is proberen om de grond humusrijk te maken. Deze humusrijke grond is te koop, maar ook een composthoop die je zelf hebt, is geschikt.

Groet en succes, Ria

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.