Wat zijn bomen en fruit?

Wat zijn bomen en fruit? Bomen zorgen voor zuurstof en voedsel (fruit). Dat fruit kan je weer in twee soorten verdelen net als bomen. Je hebt loofbomen en naaldbomen. Loofbomen kunnen eetbare vruchten dragen en naaldbomen niet. Vruchten kunnen giftig zijn zoals de bessen van de hulst, maar ook eetbaar zoals bananen van een bananenboom en appels van een appelboom. We zijn dus afhankelijk van bomen. Bomen verspreiden zuurstof via hun bladblaasjes in de bladeren. De meeste loofbomen verliezen deze bladeren in de herfst. De twee soorten vruchten zijn vruchten met vruchtvlees en droge vruchten (weinig of geen vruchtvlees). Uit de zaden van een vrucht kan een nieuwe plant of boom groeien.

Wat zijn bomen?

Bomen zijn bloeiende planten met wortels waarvan de steel verhout is en ‘stam’ wordt genoemd en die takken hebben. Bomen zijn onder te verdelen in twee groepen: loofbomen en naaldbomen.

Loofbomen

Loofbomen hebben bladeren (o.a. de kastanjeboom, kersenboom en treurwilg) en hun zaden zitten in vruchten. Je kunt ze herkennen aan hun vorm (vaak een bol) en aan hun bladeren (enkelvoudig of samengesteld, handvormig of gelobd). Als de boom in de winter geen bladeren meer heeft, kun je hem herkennen aan zijn stam (gladde stukken zoals bij de linde, ruw zoals de acacia, of helemaal glad zoals de treurwilg).

Naaldbomen

Naaldbomen hebben kegelvruchten en naalden in plaats van bladeren (gewone spar, grove den, ceder). Als de kegelvrucht opengaat, komen de zaadjes vrij. Naaldbomen worden ingedeeld op basis van hun naalden. Bij sommige soorten staan die los van elkaar (zoals bij sparren en dennen) of per twee (grove den, para solden) of meer (ceder, lariks). Bomen worden heel oud. Het record staat op naam van een boom uit Californië: 4.500 jaar.

Feiten over de treurwilg

De treurwilg wordt ongeveer 10 tot 15 meter hoog en heeft buigzame takken die op karakteristieke wijze naar beneden hangen. Het is een boom die je langs de waterkant vindt. De bloemen van de wilg zijn wilgenkatjes, die ongeveer twee cm groot zijn. De treurwilg is een voorbeeld van een loofboom met bladeren.

Feiten over de hulst

Hulst kan wel 100 jaar oud worden of meer. Het blad is stekelig en valt niet af in de herfst en de stam is glad. De rode vruchten zijn giftige bessen die de winter goed doorstaan. De hulst is ook een voorbeeld van een loofboom.

Wat is fruit?

In de plantkunde is een ‘vrucht’ het resultaat van de verandering van een bloem na de bevruchting. Wanneer een bloem bevrucht is, vallen de bloemblaadjes af (de bloem verwelkt). De wanden van de stamper die (bij ‘echte’ vruchten) het vruchtbeginsel bevat, beginnen te groeien en vormen zo een vrucht. De rol van die vrucht is zaden (pitten) te beschermen en het verspreiden van die zaden te stimuleren. De vrucht bevat vaak de resten van de voorplantingsorganen van de bloem (meeldraden en stijl van de stamper); kijk maar eens goed naar een appel.

Soorten vruchten

We onderscheiden twee soorten fruit: vruchten met vruchtvlees en droge vruchten. Droge vruchten hebben geen of weinig vruchtvlees (zoals de hazelnoot). Fruit met vruchtvlees bevat een dik en vaak sappig ‘vlees’ rondom een pit (perzikenpit, olijvenpit) of verschillende pitten (appel, druif, sinaasappel). Veel vruchten zijn goed voor je gezondheid, maar er zijn er ook die giftig zijn, zoals bessen van de hulst.

Feiten over de ananas

De ananas is een bijzondere vrucht die niet uit één, maar uit meerdere bloemen ontstaat. Bovendien groeit de vrucht niet vanuit de stamper, maar vanuit de bloembodem. De ananas komt niet van een boom, maar is wel een erg bijzondere vrucht.

Feiten over de tomaat

De tomaat is de vlezige vrucht van de tomatenplant die in veel gerechten wordt gebruikt (salades, sauzen, soepen) en een van de basis ingrediënten van pizza’s is. Er zijn verschillende soorten tomaten, die van elkaar verschillen door hun kleur (rood, geel of oranje) en vorm (rond of ovaal). Tomaten zijn erg gezond (rijk aan vitaminen, goed tegen een te hoog cholesterol, bij acne en vermoeidheid). De tomaat komt niet van een boom, maar is wel een erg populaire plant en de vrucht wordt in vele gerechten gebruikt.
© 2014 - 2024 Readingpassion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kilocalorieën fruittabelKilocalorieën fruittabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…
Wat zijn de verschillen tussen fruit en groente?Wat zijn de verschillen tussen fruit en groente?Groente en fruit hebben verschillende kenmerken. De vorm en kleur van het product kan meestal duidelijkheid verschaffen…
Bostochten: stilstaan bij bomenBostochten: stilstaan bij bomenWie kent niet dat gevoel: je zit onder een boom, drukt je rug tegen de stam en er komt een weldadig gevoel van rust over…

Nachtsafari: tipsNachtsafari: tipsEen safari in de nacht geeft een heel andere belevenis. In de nacht zijn er dieren te vinden die overdag niet te zien zi…
Great Barrier Reef – bedreigd werelderfgoed bij QueenslandGreat Barrier Reef – bedreigd werelderfgoed bij QueenslandHet Great Barrier Reef voor de kust van Australië staat sinds 1981 als werelderfgoed op de lijst van Unesco. Het gaat ni…
Readingpassion (4 artikelen)
Laatste update: 06-06-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Natuur
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.