Giftige Paddenstoelen (Zwammen)

Giftige Paddenstoelen (Zwammen) Paddenstoelen komen voor in wel honderden soorten. In de herfst kom je wonderlijke en prachtige paddenstoelen en zwammen tegen in bos en tuin. Een prachtig gezicht, maar wees wel voorzichtig met het verzamelen en zeker met het eten van zwammen of paddenstoelen! Dit kan zeer ernstige vergiftigings-verschijnselen veroorzaken! Over de meest bekende giftige paddenstoelen/zwammen, vergiftigingsverschijnselen c.q. symptomen en wat te doen na het eten van giftige padden-stoelen, gaat dit artikel. (Noot: In de nieuwe spelling is het paddenstoel, voorheen was het paddestoel).

Giftige paddenstoelen en zwammen

Van de vele honderden soorten paddenstoelen die bij ons voorkomen, is slechts een klein gedeelte giftig. Het merendeel van de paddenstoelen is oneetbaar en een aantal is eetbaar. Van oneetbare paddenstoelen kan je je onwel voelen als je deze gegeten hebt, maar de verschijnselen zijn niet echt ernstig. Echter het eten van echte giftige paddenstoelen kan gevaarlijk zijn en tot zeer ernstige vergiftigingsverschijnselen leiden. Zeker als het herfst is en je uit de tuin, het park of in het bos paddenstoelen wilt plukken en verzamelen, moet je echt alleen exemplaren meenemen, waarvan je absoluut zeker weet dat ze niet giftig zijn.

Groene Knolzwam of anamiet- Meest Giftige Paddenstoel

De meest giftige van de paddenstoelen is de Groene Knolzwam (Amanita Phalloides). De Groene Knolzwam - ook wel Groene Knolamaniet genoemd- is waarschijnlijk de giftigste paddenstoel ter wereld. Zelfs een heel klein stukje ervan is al dodelijk. Het gevaar is extra groot, daar het gif door koken niet verdwijnt c.q. ontbindt, hetgeen bij andere zwammen wel het geval kan zijn. Indien iemand van deze extreem giftige paddenstoel gegeten heeft, treden er pas tien uur erna verschijnselen op en kan er niets meer aan gedaan worden, daar er voor dat specifieke gif (nog) geen tegengif bestaat. Deze zwam is zowel voor mens als dier dodelijk en vergiftiging door de Amanita Phalloides is dus onomkeerbaar.


Andere Giftige Paddenstoelen en Zwammen

Hieronder worden de meest bekende of voorkomende paddenstoelen c.q. zwammen genoemd. Deze lijst is geenszins volledig, maar geeft enkele voorbeelden.

 • Dennebundelzwam
 • Panter-amaniet (zwam)
 • Roze elfenschermpje
 • Grote Stinkzwam
 • Vliegenzwam
 • Ridderzwammen
 • Vezelkoppen
 • Satijnzwammen
 • Gordijnzwammen
 • Russula’s

Afbeeldingen en nadere beschrijvingen van paddenstoelen (zwammen), kun je vinden op www.soortenbank.nl

Vergiftigingsverschijnselen Eten Paddenstoelen

Diaree Maag Zenuwstelsel. Wanneer je een giftige paddenstoel hebt gegeten, kun je binnen 6 tot 24 uur flinke maagpijn of maagkrampen krijgen en sterke, waterige diaree. Deze verschijnselen treden meestal als eerste op, hetgeen niet wil zeggen dat het allemaal over is als dit stopt. Soms kan dit alleen nog maar het begin zijn van een gevaarlijke paddenstoelvergiftiging. In dit soort gevallen is het belangrijk zo snel mogelijk medische hulp te zoeken door naar je huisarts te gaan of naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Sommige paddenstoelen veroorzaken spijsverteringsstoornissen (o.a. gordijnzwammen). Andere tasten het zenuwstelsel (o.a. vezelkoppen) of op den duur de lever en nieren aan (knolanamnieten). Van sommige giftige paddestoelen kun je gevoelens van onrust, angst of verwardheid ervaren die soms zelfs gepaard gaan met hallucinatie c.q. hallucinerende effecten. Tevens kunnen er na het eten van bepaalde giftige paddenstoelen allerlei allergische reacties optreden.

Wat moet je doen bij Vergiftiging?

Maatregelen Paddenstoelenvergiftiging

 • Raadpleeg direct een arts of ga naar een eerste hulppost van een ziekenhuis en neem eventuele resten van de paddenstoel, een paddenstoelenmaaltijd, braaksel en dergelijke mee. Je kunt voor de zekerheid beter voor niets gaan (bij een niet al te giftige paddenstoel) dan in een later stadium, als er wel sprake blijkt te zijn van ernstige vergiftigingsverschijnselen.
 • Treden er direct na de maaltijd c.q. het eten van paddenstoelen verschijnselen op, dan kan in afwachting van de dokter of de gang naar de eerste hulp of komst van de ambulance, alvast braken worden opgewekt (b.v. vinger in de keel of braakmiddel), waarna aansluitend dierlijke koolstoftabletten kunnen worden gegeven, die wellicht al een gedeelte van het gif absorberen.
 • Treden de ziekteverschijnselen pas uren later op, dan heeft braken geen zin meer en geef je alleen dierlijke koolstof of een laxeermiddel. Laat het voor de zekerheid in alle gevallen door een medisch deskundige beoordelen!

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paddenstoelen zoeken - voorzichtigZelf paddenstoelen zoeken is een leuke hobby. De esdoornhoutknotszwam, de gekraagde aardster, de schubbige bundelzwam en…
Paddenstoel eten: paddenstoelvergiftigingPaddenstoel eten: paddenstoelvergiftigingPaddenstoel eten en paddenstoelvergiftiging: In West-Europa komt ruim drieduizend soorten paddenstoelen voor, waarvan er…
Herfst hobby: paddenstoelen zoekenHerfst hobby: paddenstoelen zoekenHet zoeken van paddenstoelen is in Nederland erg goed mogelijk. Sommige paddenstoelen zijn eetbaar, maar bij het identif…
Giftige plantenGiftige plantenZeer veel planten produceren stoffen die in meer of mindere mate giftig zijn voor mensen en dieren. Er zijn een aantal p…

De struisvogel, een geval apartDe struisvogel is een loopvogel. Loopvogels hebben door de evolutie heen hun vermogen verloren om te vliegen. Hij kan du…
Buitenaards levenEr is nu al zoveel jaren onderzoek gedaan naar buitenaards leven. Nog steeds hebben ze bepaalde raadsels niet opgelost.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cafepampas, Pixabay
 • Darkwater, P. Animals Plants and Nature. London: Kingfisher Books Limited
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 01-12-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.