Steun stichting Monkey Business, red een orang oetan!

De orang oetan is een bedreigde diersoort, die alleen nog op Sumatra en Borneo voorkomt. De grootste natuurlijke vijand van deze prachtige mensaap is de mens. Stichting Monkey Business steunt opvanghuizen voor orang oetans en financiert tevens een organisatie op Borneo, die het regenwoud tegen illegale houtkap beschermt. Lees hier wat jij kunt doen om te helpen.

Doelstelling

Stichting Monkey Business maakt zich sterk voor de orang oetan, die nog maar op twee eilanden in Indonesië voorkomt; op Sumatra en op Borneo. En dat terwijl ze ooit het grootste gedeelte van Zuidoost- Azië bevolkten. Orang oetans worden met uitsterven bedreigd; enerzijds door de jacht, anderzijds doordat ze steeds meer leefgebied moeten inleveren. Vanwege de grote vraag naar palmolie verdwijnt er veel regenwoud om plaats te maken voor de oliepalm, waaruit de olie gewonnen wordt.

Stichting Monkey Business helpt de orang oetan door financiële steun te geven aan plaatselijk opvangcentra voor onder meer voedsel en medicijnen. Ook een organisatie op Borneo, die het regenwoud tegen illegale kap beschermd, wordt door de stichting gefinancierd.
Daarnaast probeert Monkey Business door middel van acties de terugdringing van hun leefgebied onder de aandacht te brengen

De orang oetan

Orang oetans vallen onder de mensapen. Ze hebben lange armen en een roodbruine vacht. In het Maleisisch betekent hun naam ‘bosmens’. Het zijn intelligente apen en daarom waren ze populair als huisdier. Een jong is eenvoudig te bemachtigen door de moeder van het dier te doden. Een ramp, want jonge orang oetans klampen zich letterlijk aan hun moeders vast tot ze zo’n tweeënhalf jaar oud zijn en blijven gemiddeld zeven jaar bij hun moeder om alles van haar te leren. De orang oetan is nu wettelijk beschermd, maar nog steeds wordt er voor de handel op het dier gejaagd.

Regenwoud

Het natuurlijk leefgebied van orang oetans is het regenwoud. Ze trekken door het oerwoud door van boom naar boom te klimmen. Ze blijven zelden op dezelfde plek, maar zwerven - meestal in kleine groepen of solitair -door het bos op zoek naar voedsel, dat bestaat uit fruit, bladeren, bloemen of insecten. ’s Nachts maken ze van takken en bladeren een slaapplaats, waarnaar ze de volgende dag weer verder trekken.
Helaas wordt hun leefgebied bedreigd door - ook alweer - de mens. Oerwoud wordt gekapt om wegen aan te leggen en er landbouwgebied van te maken.

Palmolie

Regenwoud moet plaats maken voor de aanleg van oliepalmplantages . Palmolie vinden wij terug in in maar liefst zestig procent van het assortiment van supermarktproducten. Het jammere is dat maar weinig mensen zich er bewust van zijn dat voor onze chips, margarine, koek en andere producten, zoveel regenwoud wordt opgeofferd.
Monkey business probeert dit, vooral onder jongeren, onder de aandacht te brengen door middel van het organiseren van benefietevenementen als concerten, borrels en dansevents.

Door meer biologisch, onbewerkt voedsel te consumeren kunnen we al een hoop bijdragen om de vraag naar palmolie terug te dringen.

Financiële steun

Met het geld dat Monkey business binnenkrijgt van donateurs en sponsors worden orang oetans opgevangen in the Sumatran Orangutan Conservation Programme (SOCP) en de Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) Het gaat hierbij om dieren die gered werden uit het illegale circuit, of die gewond zijn geraakt door houtkappers of het platbranden van regenwoud. Ze worden verzorgd, gevoed en krijgen indien nodig medicatie, net zolang totdat ze weer weten hoe ze voor zichzelf moeten zorgen en weer in het wild kunnen worden uitgezet.

Daarnaast wordt met het geld het Centre for Orangutan Protection (COP) gesteund. Zij voeren ter plaatse campagne tegen illegale houtkap en dragen er zorg voor dat gevangen of kwetsbare apen in de opvangcentra terecht komen.

Hoe kun je Monkey business steunen?

  • Je kunt als particulier voor €5 per maand gedurende minimaal een jaar een van de dieren ‘adopteren’. Na dit eerste jaar is je adoptie maandelijks opzegbaar.
  • Als bedrijf kun je voor €1000 per jaar een orang oetan steunen, naast een certificaat en een boek dat je ontvangt, is dit ook belastingtechnisch aantrekkelijk.

Zowel voor particuliere adoptie als zakelijke steun kun je je gegevens invullen op een formulier op de website www.saveme.nl. Dit formulier vind je onder het tabblad ‘support us’ .

Je kunt ook een eenmalig bedrag schenken als je de stichting een warm hart toedraagt. Je donatie kun je overmaken op Giro 9548733 t.n.v Stichting Monkey Business te Zaandam.

Ook kun je je aanmelden als vrijwilliger en bijvoorbeeld helpen bij de kaartverkooop voor benefietevenementen. Ga hiervoor ook naar www.saveme.nl.
Kijk ook eens op de website om uit te vinden welke producten met palmolie je gebruikt en wat je als alternatief kunt kopen om de vraag naar palmolie te helpen terug te dringen.
© 2011 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mensapen: gorilla, chimpansee en orang-oetanMensapen: gorilla, chimpansee en orang-oetanMensapen zijn de apen die het dichtste qua ontwikkeling bij de mens staan. In vergelijking met de mens hebben ze zeer la…
Orang oetan: leefomgeving en voortplantingOrang oetan: leefomgeving en voortplantingDe orang oetan is een grote mens aap, verwant aan de chimpansee, en de gorilla. Men onderscheidt twee soorten. De orang…
Orang-oetan (pongo)Orang-oetan (pongo)De orang-oetan (Pongo) is een rood-bruine aap en na de gorilla de grootste van alle apen. Hij behoort tot de mensapen, w…
Waarom zijn niet alle mensapen mens geworden?In principe kunnen de mensapen niet alleen rechtop lopen, ze zijn ook intelligenter dan apen en ze gebruiken hun handen…

4 oktober dierendag!4 oktober dierendag!Voor de meeste dierenliefhebbers is 4 oktober een speciale dag. Je bent altijd goed voor je dieren, maar op 4 oktober do…
De reuzenzwam: de reuzenzwam vermoordt beukenDe reuzenzwam ziet er prachtig uit. Maar de schimmel (want dat zijn zwammen) kan enorme beuken volledig vellen. De beuke…
Bronnen en referenties
  • www.saveme.nl
  • www.nvd.zoos.nl
  • Wikipedia
Paulina (49 artikelen)
Laatste update: 17-05-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.