4 oktober dierendag!

4 oktober dierendag! Voor de meeste dierenliefhebbers is 4 oktober een speciale dag. Je bent altijd goed voor je dieren, maar op 4 oktober doen veel dierenliefhebbers net iets meer. Bij menig dierenliefhebber heeft het iets van een verjaardag voor het dier. De ene mens vindt het overdreven en de ander gaat er helemaal in op. Ieder bepaalt het gelukkig zelf. Maar als je er aan meedoet, is er meer dan voldoende te koop en gratis te geven.

Commercie

Zoals menigeen Moeder- en Vaderdag als puur commercieel zien, zo zien velen dierendag ook als puur commercieel. We zijn als mensen en (huis)dieren immers altijd aardig naar elkaar. Maar het ligt toch net even anders, want behalve huisdieren zijn er ook dieren die professioneel gehouden worden. Een goede baas is ook voor zijn dieren goed, maar één moment per jaar bij alle dieren stil te staan, is niet verkeerd.

Wat te doen?

Zo zijn er genoeg mogelijkheden om 4 oktober tot een dag voor dieren te maken. Een aantal mogelijkheden:
 • Vrijwilliger Je hoeft niet zelf een dier te hebben om toch iets te doen. Je kunt bijvoorbeeld als cadeau periodiek wat tijd geven aan de kinderboerderij of het asiel. Dat hoeft geen dagen te zijn, maar ze zitten allemaal op vrijwilligers te wachten. Is het niet voor het schoonmaken van hokken, dan is het wel voor het wandelen met de honden of gewoon aandacht voor de dieren die op een nieuwe baas zitten te wachten. Je kunt ook een nestje jonge katjes opvangen bijvoorbeeld. Daar zit je wel enkele weken aan vast, maar na enkele weken zijn die diertjes ook weer weg.
 • Geld Geld geven is makkelijker, maar niet minder belangrijk … deze diereninstanties hebben ook altijd geld nodig. Geld om de dieren te kunnen blijven huisvesten, nieuwe kooien te kopen, goede voeding te geven, sterilisatie etc.
 • Cadeau Een cadeau voor je eigen dier of dat van een ander (van vrienden of asieldieren bijvoorbeeld) is niet te bevatten in enkele woorden. Er is zoveel, soms onzinnig, maar vaak ook heel zinvol, leuk of gewoon extra lekker voor je dier.

Cadeau

Behalve de extra lekkere hap voor je kat, hond, papegaai, marmot, parkiet of konijn zijn er nog veel meer mogelijkheden. Een aantal mogelijkheden willekeurig opgesomd:
 • Leuke veelkleurige katten- of hondenmand (bijvoorbeeld Adori of Happy House). Behalve veel kleuren, zijn ze ook te koop in allerlei vormen. Minihuisjes van stevige stof of echte mini stoeltjes behoren tot het assortiment. Daar waar de dieren zich helemaal in terug kunnen trekken, zijn vaak bij de katten en kleinere honden erg populair. In prijs variërend van 15 euro oplopend tot zo’n 100 euro.
 • De flostouwen zijn met name voor de hond erg aantrekkelijk. Leuk om mee te spelen en als bijkomend voordeel zijn ze ook nog goed voor het schoonhouden van de tanden. In prijs variërend van 5 euro tot zo’n 14 euro.
 • Grappig is ook de speciale kauwschoen. In plaats van de bekende slof die door sommige honden tot pulp gebeten wordt, is er een kauwapparaat wat in de vorm van een schoen is. Slechts enkele euro’s.
 • Voor het konijn zijn er de speciaal samengestelde extra lekkernijzakjes. De bekende dierenspeciaalzaken hebben ze wel in het assortiment. De lekkernij mag naast het normale eten voor het konijn gegeven worden. De prijs is afhankelijk van de grootte van de ‘snoepzak’.
 • Voor de vogel in de kooi zijn er speciale belletjes in leuke kleuren en vormen. In de vorm van ringen die aan elkaar hangen of kralen in knalkleuren. De prijs van deze speeltjes begint bij zo’n 3 euro en kan oplopen tot zo’n 15 euro.
 • Het klimtouw is ook een grappige. Een lang, vaak veelkleurig gevlochten touw, wat je in de kooi van de vogel kunt hangen en waar deze zeker in zal klimmen en in zijn algemeenheid mee zal spelen. Prijs is zo’n 5 euro.
 • Voor de hond die veel in het bos of in de duinen komt is het soms een hels karwei om deze weer schoon te krijgen. Belangrijk is dat het soms ook nog pijnlijk is voor de hond. Er is nu een grote rubberen borstel die je over de vacht haalt en alles op en tussen de vacht meeneemt, zonder pijn te doen. Prettig voor mens en dier, want als je het goed toepast is het ook nog masserend voor de hond. De borstel is er in verschillende grootte variërend van zo’n 6 euro tot 25 euro.
 • In het verlengde van het bovenstaande is er ook een speciale handdoek die het nat geworden dier perfect en snel droogmaakt. Een soort super absorberende handdoek die het vuil aan de vacht ook snel loshaalt. Deze handdoeken zijn relatief duur, maar gaan ook lang mee. Rond de 30 euro.

Tot slot

Wat je ook op 4 oktober doet… doe het altijd omdat je vindt dat het dier er ook mag zijn en het verdient. Naast je eigen dier is er ook het dier dat het moeilijker heeft en juist dan is wat extra aandacht erg prettig. Geniet er vooral zelf ook van ... dan geniet het dier ook!
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierendag toen en nuDierendag toen en nuOp dierendag verwen je jouw huisdieren met iets lekkers of extra aandacht. Je laat op deze dag zien dat je dieren waarde…
Dierendag, hoe is het ontstaan?Dierendag, hoe is het ontstaan?In 1930 werd er in Nederland voor het eerst dierendag ‘gevierd.’ Op 4 oktober 1226 overleed Franciscus van Assisi. Deze…
Offerfeesten en weerstand tegen ritueel slachten van schapenOfferfeesten en weerstand tegen ritueel slachten van schapenHet Offerfeest is een islamitische traditie, die ook in Nederland gevierd wordt. De traditie kost vele dieren de kop. Al…
Vergeten Dierendag; voor ieder dier een betere toekomstEen extra kluif, aai of nieuwe mand: veel dieren kunnen uitzien naar 4 oktober, Werelddierendag. Dat geldt niet voor mil…

Goede doelen: Stichting ATARGoede doelen: Stichting ATARTurkije kennen wij als een mooi vakantieland. Weinig mensen weten dat er sprake van dierenleed is in dit land. Stichting…
Steun stichting Monkey Business, red een orang oetan!De orang oetan is een bedreigde diersoort, die alleen nog op Sumatra en Borneo voorkomt. De grootste natuurlijke vijand…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 04-10-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.