Schuilstal, stal paardenweide

Het inrichten van de paardenweide is iets wat veel aandacht vraagt. Een goede inrichting kan jaren mee gaan en is ook voor uw paard erg handig. Schuilstallen of een gewone stalling is iets wat eigenlijk niet mag ontbreken in de paardenweide, zowel niet in de zomer in verband met de zon als in de winter met alle kou en modder in de weide.

Waarom een stal of schuilstal nodig is:

Paarden kunnen eigenlijk prima het hele jaar buiten lopen. Dit zijn ze vanuit de natuur ook gewend. Helaas hebben de meeste mensen niet zo'n groot weiland tot hun beschikking dat paarden er het gehele jaar goed in kunnen leven. In de zomer is het soms erg heet en staan uw paarden vaak pal in de zon. Bomen kunnen hierbij voor beschutting zorgen, deze houden de felle zon tegen en zo kunnen uw paarden in de schaduw staan.

Als u geen bomen in uw weiland heeft is het verstandig bomen aan te planten. Zet om de jonge bomen wel een eventuele boomkorf of zet dit af met stroomdraad aangezien paarden bomen erg lekker kunnen vinden en de jonge bomen hier niet tegen kunnen. Een goede optie is om in de hete zomermaanden een schuilstal te hebben waar uw paarden in kunnen gaan staan om schaduw te zoeken. Want ook in de zomer is het vaak erg heet en dit is niet altijd even prettig voor uw paard.

Maar behalve in de zomer is in de herfst en wintermaanden een schuilstal even belangrijk. In de herfst en winter is het vaak erg koud, het waait hard en ondanks dat paarden hier goed tegen kunnen is het toch fijn voor ze als ze zelf de mogelijkheid hebben om te kunnen schuilen in een schuilstal. Paarden kunnen dan zelf de keuze maken of ze liever droog staan of in de kou en regen blijven lopen.

Bij drachtige of zieke paarden is het altijd fijn om een stal tot uw bezit te hebben, hier kunnen de paarden in om ze extra goed in de gate te houden, of genezen van ziektes of wonden. U kunt er ook voor kiezen een schuilstal te maken dat ook als gewone stalling kan dienen, dit bespaard veel kosten en ruimte.

Schuilstallen/stallen:

Voor een schuilstal is vaak vergunning nodig, vraag dit wel na bij de gemeente om problemen te voorkomen. Als u in het bezit van een vergunning bent kunt u een mooie schuilstal voor uw dieren bouwen. Het ligt vaak aan de vergunning of deze schuilstal van steen, hout of ander materiaal gebouwd wordt.

Echter is het ook vaak het geval dat u geen vergunning krijgt voor het maken van een schuilstal of stalling, dit is een erg vervelend probleem. Vaak kunt u wel alternatieven in de weide plaatsen die verplaatsbaar zijn, bij problemen kunt u deze altijd weer gemakkelijk weghalen. Denk hier bijvoorbeeld aan een grote trailer. Sommige paarden hebben veel baat bij een trailer, andere durven hier absoluut niet in te gaan staan. Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld grote containers waar een stal van gemaakt is. Deze zijn vaak al zo te koop dat ze eruit zien als stal, functioneren als stal en verplaatsbaar zijn. Containers zijn ook zwaar en dus door uw paarden niet makkelijk te vernielen of om te duwen.

Een grote fietsenstalling kan ook prima als schuilstal door het leven, er zijn veel creatieve manieren om toch aan een schuilstal te kunnen komen. Als u zelf handig bent kunt u ook zelf een goed alternatief in elkaar zetten als schuilstal.
© 2010 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenstallen: alle soorten en variantenBij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt…
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Paardenstalling: voor- en nadelenJe wilt je paard stallen, maar wat zijn nu de voor- en de nadelen? Het is altijd aangenaam als je paard in een stalling…

Studieobject: ChimpanseeMet fossielen kun je heel goed het verloop van de evolutie bewijzen. Maar als je wilt aantonen hoe of waarom een ontwikk…
Je paard scheren; tips, modellen en meerPaarden worden om uiteenlopende redenen geschoren; de meest voorkomende reden is toch wel het scheren van de wintervacht…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.