Stalling voor je paard: weide, manege, aan huis

Stalling voor je paard: weide, manege, aan huis Er zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pensionstal of manege, enzovoort. Al deze huisvestingsmogelijkheden hebben voordelen, nadelen en een eigen prijskaartje. Als je een paard hebt, moet je zorgen voor goede huisvesting. Je kan je viervoeter namelijk niet in je woonkamer kwijt, dus moet je op zoek naar een andere oplossing. Er zijn tal van mogelijkheden volgens ieders wensen en budget.

Paard aan huis

Paarden aan huis kunnen stallen is een droom van veel paardenliefhebbers. Als je een huis hebt met voldoende grond erbij, is het mogelijk om zelf een weide en stal voor je paardenvriend te voorzien. Wil je ook thuis kunnen trainen, dan zal je voldoende plaats moeten hebben om ook een rijbak aan te leggen.

Je paard aan huis stallen kost maandelijks natuurlijk minder dan op een pensionstalling. Toch mag je de kosten niet onderschatten. In het begin zal je even moeten investeren, je moet namelijk zorgen voor een sterke en veilige omheining van weide of paddock, je moet een stal kopen en installeren, en misschien wil je ook wel een rijbak aanleggen. Aanvullend moet je misschien nog een ruimte inrichten voor hooi- en stro opslag, een plaats voorzien voor mestopslag en misschien heb je nood aan een zadelkamer of poetsplaats.

Dit zijn eenmalige kosten, maar ook de terugkerende kosten moeten in overweging genomen worden. Je moet zelf voorzien in krachtvoer,ruwvoer en bodembedekking voor je stal, wat hoe dan ook duurder uitkomt als je in kleine hoeveelheden aankoopt. Ook de ophaling van de mest en het onderhoud van weides, paddock en rijbak kosten natuurlijk geld.

Daarnaast is het onderhoud van paarden een tijdrovende bezigheid! Je moet tijd voorzien voor uitmesten, voederen, binnen- en buiten laten van de paarden. Ook de gebruikelijke verzorging en training blijft noodzakelijk. Toch kan het zeer aangenaam en leuk zijn om je paarden thuis te stallen, omdat je met niemand rekening hoeft te houden en zelf helemaal kan instaan voor de verzorging van je dier.

Een manege of pensionstal

Wie geen tijd of plaats heeft om een paard thuis te houden, kan kiezen voor een manege of pensionstal. Daar huur je een stal voor je paard en kan je meestal ook van verschillende faciliteiten gebruik maken, zoals een binnen- en/of buitenbak, paddocks en weides. De meer luxueuzere pensionstallen beschikken meestal ook over een aparte longeercirkel en een stapmolen.

Volpension

De meeste maneges en pensionstallen werken op basis van volpension. Dit betekent dat zij alle dagelijkse verzorging van het paard op zich nemen: uitmesten, voederen, en buiten zetten en weer binnen halen. De verdere verzorging zoals poetsen en rijden wordt natuurlijk wel aan de eigenaar overlaten.

Een paard in vol pension stallen is natuurlijk de duurste stallingsvorm, maar ook de minst tijdrovende.

Half pension

Sommige pensionstallen bieden ook een half pension formule aan. Ze verhuren de stal en hun faciliteiten, maar het werk wordt aan de eigenaar van het paard overgelaten. Hij moet dus zelf zorgen voor voederen, stalonderhoud en training van het paard. Dit kan een interessante formule zijn voor mensen met veel tijd, maar die hun paard niet thuis kunnen houden. De prijs ligt vanzelfsprekend ook lager dan bij een stalling op basis van volpension.

Weide met schuilstal

Wie een jong paard of een paard op pensioen heeft, kan voldoende hebben aan een weide met schuilstal. Deze kunnen vaak vrij goedkoop gehuurd worden. Het is wel belangrijk dat er enige vorm van toezicht is, dat de weide en stal veilig zijn voor het paard en dat er indien mogelijk ook stromend water aanwezig is.

Het huren van een weide met schuilstal kan ook een goede oplossing zijn voor recreatieruiters die geen nood hebben aan een bak om in te trainen. Ruiters die graag buitenritten maken kunnen een weide zoeken met voldoende uitrijmogelijkheden in de buurt, en kunnen zo op een relatief goedkope manier hun hobby uitoefenen.

Hou er wel rekening mee dat je wellicht zelf zal moeten instaan voor de aankoop van voer, hooi en stro voor de schuilstal, en dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud van het paard.

Andere opties

Natuurlijk zijn er ook nog andere mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het stallen van je paard bij iemand thuis. Dat zal minder kosten dan op een luxe pensionstal, maar misschien moet je dan ook zelf een handje toesteken bij de dagelijkse stalbezigheden. Toch kan dit ook een goede oplossing zijn voor iemand die niet houdt van de drukte van een pensionstal, meer luxe wil dan op een weide en zelf geen paarden thuis kan stallen.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenstalling: voor- en nadelenJe wilt je paard stallen, maar wat zijn nu de voor- en de nadelen? Het is altijd aangenaam als je paard in een stalling…
Schuilstal, stal paardenweideHet inrichten van de paardenweide is iets wat veel aandacht vraagt. Een goede inrichting kan jaren mee gaan en is ook vo…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…

Communicatie bij dierenCommunicatie bij dierenCommunicatie is het overbrengen van informatie (gegevens) met een betekenis waarbij er voordeel ontstaat voor dieren in…
De Big Five: de droom van iedereen die op safari gaatIn Afrika is de Big Five een hot item. Het gaat om een verzameling van grote, Afrikaanse dieren die iedere persoon die o…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 09-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.