Paardenstallen: alle soorten en varianten

Bij het kiezen van een paardenstal is het belangrijk dat er genoeg ruimte voor het paard is. Niet elke stal is geschikt voor elk paard, daarom moet er bij de keuze van het paard uitgegaan worden en niet van de stal. Je zoekt dus een stal dat bij het paard past.

Standaard paardenstal

Een standaard paardenstal is een ruimte die afgesloten kan worden. Deze stallen zie je in de vorm van omgebouwde schuren, stallencomplex en containers. Het grote nadeel van containers is dat er geen goede luchtcirculatie is en de containers mede daarom in de zomer ontzettend warm worden. Een container als stal is daarom ook niet aan te raden.

Open wanden tussen stallen doormiddel van tralies of simpel weg helemaal open zorgt ervoor dat paarden interactie met elkaar kunnen hebben.

Uitbreidingen standaard paardenstallen:
  • Voeder opening
  • Schuifdeur
  • Draaideur

Schuilstal

Een schuilstal is een goede stal voor paarden die vaak tot altijd buiten staan. Een schuilstal is een stal waar paarden kunnen schuilen bij slechte weersomstandigheden. Bij het plaatsen van een schuilstal moet wel opgelet worden of er een vergunning vereist is.

Indien de gemeente geen vergunning wil afgeven voor het plaatsen van een schuilstal is het plaatsen van een heg in het weiland ook een optie. Helemaal ideaal is als de heg wordt geplaatst in een plus vorm (+). Bij een plusvorm kunnen pony’s tegen elke windrichting schuilen.

Inloopstal

Een inloopstal is een stal die direct aan een stuk wei of ander land grenst. Een inloopstal toont vergelijkennissen met de schuilstal. In beiden stallen kan het paard naar eigen zinnen naar binnen en naar buiten lopen. Een inloopstal is daarentegen wel sluitbaar. Inloopstallen worden meestal in de avond gesloten nadat de paarden binnen gezet zijn.

Opfokstal

Opfokstallen zijn grotere paardenboxen waar meerdere jonge paarden samen in staan. Bij deze paardenboxen hebben meerdere uitsparingen in de zijkant zitten zodat de paarden hooi uit het gangpad kunnen eten.

Een pony stallen

Het goed stallen van pony’s kan lastiger zijn dan het stallen van een paard. De meeste standaard stallen zijn namelijk gemaakt voor paarden. Paarden zijn groter dan pony’s waardoor de wanden van de stallen voor pony's te hoog zijn. Een kleinere pony kan vaak niet over de stalwand heen kijken. Een paardenstal aan een pony aan passen hoeft niet ontzettend veel werk te zijn. Een uitsparing maken in de wand zodat de pony over de wand heen kan kijken is al genoeg. Niet de gehele wand hoeft verlaagd te worden. Het middengedeelte van de voorkant van de stal aan het gangpad is de beste plek voor een uitsparing. Een paardenstal zal in elk geval genoeg ruimte aan de pony bieden.

Overig

Bij het plaatsen van een paardenstal is het verstandig om een bliksem afleider te denken. Mensen vergeten soms dat een paardenstal beter beschermd moet worden tegen de bliksem dan een simpele schuur.
© 2011 - 2024 Leveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paarden: het bouwen van een paardenstalPaarden: het bouwen van een paardenstalIn Nederland zijn een groot aantal paardenbezitters. Een groot deel van hen wil een eigen paardenstal bouwen. Zij moeten…
Alles over de stalling van je paardAlles over de stalling van je paardHeb je een paard en zoek je een geschikte stalling voor je paard? Lees hier alles over de soorten stallen en alle handig…
Paardenstal: buitenstal of binnenstalPaardenstal: buitenstal of binnenstalEr zijn diverse kant-en-klare paardenstallen te koop. Ook kunt u er voor kiezen om een paardenstal op maat te laten bouw…
Natuurlijke huisvesting paard: een schuilstal/inloopstalHet is heel belangrijk dat een paard het hele jaar door buiten kan zijn, maar hij heeft natuurlijk wel een plek nodig wa…

Soorten bloedingen en verbanden bij paardenSoorten bloedingen en verbanden bij paardenGepast ingrijpen als er een bloeding voorkomt bij een paard vereist veel geduld en veel kalmte. Het is van levensgroot b…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Leveen (67 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.