Wat kost een paard

Wat kost een paard Een paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de grootste kosten eraan. Wat zijn de gemiddelde prijzen voor het houden van een paard:

Aanschaffen paard of pony

Wie wil beginnen met een paard, zal er eerst een moeten kopen. Een paard of pony is makkelijk te vinden via internet, maneges of via de krant. De aanschafprijzen kunnen sterk variëren van wat men met het paard wil gaan doen en welke eisen eraan gesteld worden. Als richtlijn kan dit opgegeven worden:

  • Een paard is duurder dan een pony
  • Een ouder paard is goedkoper dan een jonger paard
  • Een ervaren paard is duurder dan een groen (onbeleerd) paard

Een pony van 10 jaar oud die alleen voor de recreatie is gebruikt, koopt men vaak voor rond de 1.500 euro. Wanneer deze zelfde pony Z-dressuur heeft gelopen, loopt de prijs al gauw op tot ongeveer 3.500-5.000 euro. Wanneer deze pony een groot paard zou zijn, loopt de prijs al op tot 9.000-12.000 euro. En wanneer dit paard 25 jaar oud is, is deze weer te koop voor 700-1.500 euro. Je ziet, alles is afhankelijk van ervaring, leeftijd en grootte. Maar ook stamboom en ras verschilt natuurlijk in prijs.

Stalling

De stalling is een maandelijks terugkerende kostenpost. Pony's kunnen langer op de wei blijven, soms zelfs het gehele jaar door. Paarden zijn, afhankelijk van het ras, toch vaker aan een stal gebonden. De kosten voor een stal variëren vooral per provincie. In de randstad is een stalling duurder dan in Limburg. Het varieert daarom.
  • Pony: 120-200 euro
  • Paard: 200-350 euro
Informeer altijd eerst in de buurt wat de prijzen zijn, voordat je overgaat tot de aanschaf van een paard of pony.
Alleen weide (eventueel met stal): 75 tot 200 euro per maand, ook weer afhankelijk van de aanbieder (boer, particulier of bedrijf), en de provincie.

Bij de stalling zit vaak wel al hooi en brokken inbegrepen. Soms moet men zelf uitmesten en soms wordt dit voor je gedaan. Vraag goed naar de voorwaarden. wanneer men zelf nog hooi en brokken moet kopen, moet men rekenen op een 75 tot 200 euro per maand, afhankelijk van het paard of pony en het jaargetijde en het feit of paard of pony gras uit de weide kan eten.

Inentingen en dierenarts

reken voor de jaarlijkse inenting 30-50 euro per jaar. Wormenkuur daar zijn de meningen over verdeeld, de een laat het preventief doen en de ander alleen bij constatering van wormen. Een terugkerende wormenkuur kost gemiddeld 40-80 euro per jaar.

Wanneer het paard kreupel is of iets anders heeft, zal; er met de tijd een dierenarts bij moeten koen. De kosten kunnen hiervoor aardig oplopen. Sportpaarden hebben daarom vaak een verzekering. Het is aan te raden om in ieder geval iedere maand een bedrag opzij te zetten voor het geval er dierenartskosten bijkomen.

Tandarts en hoefsmid

De tandarts hoeft niet ieder jaar te komen, de meeste laten deze eens in de twee jaar komen. Indien het vaker nodig is, zal de tandarts dit melden, of men merkt het zelf aan het gedrag van het paard of pony tijdens het rijden of het eten. Tandartskosten ongeveer 50-70 euro per keer.

Hoefsmid eens in de 6-10 weken. Kosten: 15-25 euro voor bekappen tot 80-100 euro voor rondom op ijzers. (alle vier de benen dus)

Toebehoren

Vergeet niet de toebehoren mee te rekenen: zadel, hoofdstel, halsters en touwen, poetsspullen, dekjes, dekens etc etc.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten eigen paard: aanschaf en maandelijkse kostenKosten eigen paard: aanschaf en maandelijkse kostenHet is de droom van velen, een eigen paard! Maar wat kost dat nu? Afgezien van onverwachte (medische) kosten, maken we d…
Kosten van een eigen paardKosten van een eigen paardHet is de wens van velen, een eigen paard... Maar wat zijn de kosten van een eigen paard? Is het wel haalbaar? alles op…
Paardenstalling: voor- en nadelenJe wilt je paard stallen, maar wat zijn nu de voor- en de nadelen? Het is altijd aangenaam als je paard in een stalling…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…

Giftig en genezendGiftig en genezendSommige dieren kunnen dodelijk giftig zijn. Zij gebruiken dit wapen om te kunnen overleven. Voor de mens kan dit gif lev…
Belangrijk bij het fokken van geleidehondenBij het fokken van geleidehonden gaat het niet zo zeer om het mooie plaatje, maar wel om het karakter van de hond. Heel…
Bronnen en referenties
  • www.bokt.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 09-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.