Misverstanden rond kattengedrag

Misverstanden rond kattengedrag We denken vaak in “mensentermen” als we de kat iets zien doen, maar dat vaak een onjuiste constatering. Daarnaast zien we in onze directe omgeving zaken rond onze katten en twijfelen of we het aan moeten pakken, want is dat nu goed of niet goed? Kortom, kattengedrag is heel typisch en we zitten er nogal eens naast, als het om het begrijpen van een van onze meest geliefde huisdieren gaat.

Bekende gedragingen van de kat … of toch niet?

We hebben de kat al eeuwen als huisdier en eigenlijk is de kat steeds meer onderdeel van het gezin geworden. De kat heeft een volwaardige plaats binnen het leven van de mens. Toch zijn er nog steeds een aantal misverstanden als het om kattengedrag gaat.

Enkele voorbeelden van kattengedrag

Bij het nekvel pakken

Misschien wel de bekendste. De moederpoes pakt het kitten bij de nek in de bek en draagt het kleintje zo naar de door haar bepaalde plaats. Dit vindt plaats in situaties waar gevaar dreigt, maar ook als het moeten eten gaat of het kitten verblijft ergens waar de moederpoes het liever niet heeft om wat voor reden dan ook.

Als mens kan je een kitten wel in het nekvel pakken, maar er zijn zoveel andere manieren, dat het feitelijk onzin is om het zo te doen. De moederpoes heeft geen “vrije handen” om het kitten op te pakken en kan dus niet anders. Verder is het bij het nekvel oppakken van een volwassen kat zeker niet goed. De kat kan er erg angstig door worden. Als de kat iets gedaan heeft wat niet mag, heeft het dus ook geen zin om dit als “straf” te zien. Laat het nekvel-pakken dus alleen aan de moederpoes over. Een kat die iets doet wat niet mag, kan je gemakkelijk “afstraffen” door even de plantenspuit met water te hanteren om het moment dat de kat iets doet wat niet mag. De meeste katten worden daar niet blij van en laten het een volgende keer.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Wie is de baas?
Een kat kent geen hiërarchische of dominantie-structuur, ook al denken veel mensen dat dit wel het geval is. Toch kan ook de kat agressief worden, maar heeft dus niets te maken met het gegeven dat de mens “de baas” denkt te moeten of willen zijn. Iedereen is in een harmonieuze omgeving gelijk, wat bijvoorbeeld bij de hond anders is.

Als de kat echter toch agressief wordt, is het belangrijk de oorzaak van deze agressie te achterhalen. De kat kan om een aantal redenen bang zijn geworden, maar ze kan evengoed pijn hebben. Wees hier alert op.

Krabben voor scherpe nagels

De kat die aan de krabpaal of de boom haar nagels scherpt, we kennen allemaal het beeld. Maar het gaat de kat helemaal niet om het scherpen van de nagels, het is alleen een bijkomend verschijnsel. De kat markeert door het krabben haar gebied (zichtbaar en onzichtbaar). Op verschillen plekken van het lichaam zitten de betreffende geurklieren en dus ook bij de tenen, het onzichtbare bewijs. De krassen zijn het zichtbare bewijs.

Spinnende katten zijn tevreden

Een spinnende kat is over het algemeen een tevreden kat, tot zover klopt het. Maar spinnen doen veel katten ook als ze pijn hebben, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, als ze aan het bevallen zijn of zelfs stervend zijn. Men gaat er vanuit dat het spinnen op dat moment te maken heeft met het zichzelf “geruststellen” .

Een kat leert geen kunstje

Menig hondeneigenaar vindt het leuk om de hond iets te leren, want dat kan je bij de kat immers niet. Veel hondenrassen lenen zich er inderdaad iets beter voor, maar een kat is echt wel het een en ander te leren. Het ene ras leent zich er meer voor dan het andere ras, maar er zijn zelfs katten die een behendigheidscircuit af kunnen leggen. Als je er al aan wilt beginnen, ga er dan niet vanuit dat dit “even” te doen is, vaak gaat er met de kat ook beduidend meer tijd overheen.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Katten zijn zelfstandig, ze kunnen zonder aandacht
Dat een kat wat zelfstandiger is en meer een “einzelgänger” dan bijvoorbeeld de hond, is een gegeven. Maar een kat zoals wij deze kennen, heeft zeker ook aandacht nodig. De omgeving moet prikkels geven en de eigenaar is daar een soort onderdeel van. Een kat moet zich dus ook niet vervelen, want dat kan tot vervelend gedrag leiden. Wat ook het geval is, als de kat nooit aandacht van de eigenaar krijgt. Als je bewust een huisdier neemt, dus ook een kat, dan geef het dier dus ook aandacht.

Tot slot

De kat heeft voor veel mensen iets mysterieus en voor sommige samenlevingen zelfs angstaanjagends. Maar de kat, zoals wij deze in de loop der eeuwen gevormd hebben, is gewoon een huisdier. En een huisdier heeft aandacht en liefde nodig … en moet af en toe ook “op de kop krijgen” als het iets doet wat niet mag. Het normale leerproces dus. Door je kat te kennen, weet je hoe te handelen en hoe niet. Handel er naar … dan heb je jaren een prettig gezelschapsdier in je omgeving.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom spinnen katten?Waarom spinnen katten?De meeste katten spinnen al van jongs af aan. De ene harder en vaker dan de andere. Ook bepaalde (grotere) katachtigen k…
Kattengedrag: spinnenKattengedrag: spinnenWanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo…
Kattengedrag: stressHet lijkt misschien wel een hype woord, maar ook katten kunnen last krijgen van stress. Het is ook niet iets wat alleen…
Waarom plast een gezonde kat in huis?Waarom plast een gezonde kat in huis?Veel kattenliefhebbers zijn ermee vertrouwd dat veel katten hun behoeften niet doen waar we zouden willen. Dit is een he…

Vogelhuisjes: vogelsoort, materiaal en designVogelhuisjes: vogelsoort, materiaal en designVeel tuinliefhebbers vinden het prettig als hun tuin vogels aantrekt. Het brengt leven in de brouwerij. Het opnemen van…
Bijenwas als bouwmateriaal en voor diverse productenBijenwas als bouwmateriaal en voor diverse productenBijenwas is een belangrijk bouwmateriaal voor bijen. Sommige onderdelen in bijenkasten bestaan voor het grootste deel ui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JensEnemark, Pixabay
  • Neocat nr. 2 2015; “Misverstanden over kattengedrag”
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.