Huisdieren en vrieskou

Huisdieren en vrieskou De winter is een prachtig seizoen, maar de vrieskou brengt wel risico's met zich mee - ook voor huisdieren. Bekijk een aantal handige voorzorgsmaatregelen, waarmee je je huisdier veilig en comfortabel houdt tijdens lagere temperaturen. Koude weersomstandigheden kunnen, net als bij mensen, behoorlijk vervelend zijn voor dieren. Soms vergeten mensen dat hun huisdier net zo gewend is aan een lekker warm huis als zij. Sommige eigenaars laten hun huisdier (vooral honden) buiten voor langere periodes, en nemen aan dat het dier zich wel zal aanpassen aan het weer. En hoewel sommige hondenrassen (denk aan Huskies) beter tegen vrieskou kunnen dan anderen, brengt dit zeker risico's als onderkoeling en bevriezing met zich mee.

Hier kun je een aantal tips vinden om je huisdier warm en veilig te houden:

1. Katten onder de motorkap

Als gevolg van de kou kunnen katten soms onder de motorkap van auto's kruipen . Als de auto vervolgens gestart wordt, kan de kat gewond raken of gedood worden door de ventilatorriem. Het is verstandig om, voordat je de auto start, even een paar luide bonken op de motorkap te geven om een eventuele kat te laten schrikken.

2. Afdrogen

Maak de buik en poten van de hond grondig droog na een wandeling. De hond kan namelijk giftige stoffen, zoals strooizout en antivries, inslikken als hij zijn poten aflikt.

3. Niet in de auto laten

Laat je kat of hond nooit alleen in een auto tijdens koude weersomstandigheden. Een auto veranderen in een echte ijskast die de kou binnenhoudt, zodat het dier kan bevriezen.

4. IJsgevaar

Houd je hond aan de lijn in de buurt van bevroren meren of vijvers e.d. Dieren kunnen gemakkelijk door het ijs zakken, en komen hier bijna nooit levend uit.

5. Dierenarts

Breng een bezoekje aan de dierenarts voor een controle. Zo kun je erachter komen of je huisdier iets mankeert en misschien vatbaarder is voor kou. Hier kun je dan vervolgens rekening mee houden.

6. Binnen of buiten?

Houd huisdieren zo veel mogelijk binnen tijdens koude weersomstandigheden. Als ze toch naar buiten moeten, ga dan met je dier mee. Wanneer jij het dan koud krijgt, heeft je huisdier daar waarschijnlijk ook last van. Moet je huisdier toch buiten blijven? Zorg dan dat deze een warme slaapplek heeft met stro of dikke dekens.

7. Kachels en haarden

Pas op met kachels of het aansteken van de open haard. Je huisdier zal de warmte opzoeken. Zorg dat het dier niet te dicht bij vonken of hete oppervlakken ligt. Behalve dat ze hun poten of vacht kunnen verbranden, kunnen ze ook schrikken en iets omgooien (met brandgevaar in huis als gevolg).

8. Lichaamstemperatuur

Dieren verliezen de meeste warmte via hun poten, oren en luchtwegen. Je kunt je hond dus wel een warme trui aandoen, maar dit is vaak niet voldoende om hem te beschermen. Je moet je huisdier dus goed in de gaten blijven houden, om te zorgen dat deze het ten alle tijden warm genoeg heeft. Hou vooral rekening met oudere dieren of dieren die aan artritis lijden.

9. Kat kwijt?

Dieren, vooral katten, kunnen erg vindingrijk zijn als ze buiten in de kou worden gelaten. Ze verstoppen zich op de meest vreemde plekken, en lopen zo het risico om vast te komen zitten of opgesloten te raken.

10.Drinken

Zorg ervoor dat je huisdier altijd vloeibaar water heeft. Wanneer water is bevroren, bestaat de kans dat het dier uit plassen of goten gaat drinken waar giftige stoffen, zoals bijvoorbeeld antivries of strooizout, in zit.

Dieren die buitenshuis in hokken zitten, zoals konijnen, kun je het beste tijdens de vrieskou binnenhalen - al is het maar in de garage. Trim bovendien het haar van je hond niet te kort, want ze hebben hun vacht hard nodig om zich tegen de kou te beschermen.

Met deze voorzorgsmaatregelen kun je je huisdieren rustig van het winterse weer laten genieten, en toch zorgen dat het dier veilig blijft.
© 2012 - 2024 Ashrivers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Wat kost vakantieopvang voor dieren?Wat kost vakantieopvang voor dieren?In veel gevallen is het niet mogelijk om uw huisdier mee te nemen op vakantie. Voor een kat kunt u vaak nog wel afsprake…
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…
Bescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkBescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkVuurwerk zorgt voor angst en paniek bij huisdieren, meer specifiek bij honden en katten. De overgang van oud naar nieuw…

Spectaculaire dieren in onze NoordzeeSpectaculaire dieren in onze NoordzeeU zou het misschien niet verwachten van onze betrekkelijk saaie Noordzee, maar ook in deze zee komen we steeds meer spec…
De American AppaloosaDe Appaloosa komt oorspronkelijk uit de streek rond de ‘Palouse River’ in het noorden van de Verenigde Staten. ‘Appaloos…
Bronnen en referenties
  • www.acpca
  • www.weather.com
Ashrivers (13 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.