El chupacabra: alien of genetisch experiment?

El chupacabra: alien of genetisch experiment? In Zuid-Amerika berooft een groot, akelig wezen het vee van hun bloed. Onderzoek toont aan dat het om een voor de mens onbekende soort gaat. Is er een link met de vele UFO-waarnemingen in dit gebied? Is het een mislukt genetisch experiment? Of gewoon een uiting van de menselijke verbeelding?

El chupacabra

Het woord Chupacabra komt uit het Spaans en betekent geitenzuiger. De bevolking heeft hem deze naam gegeven omdat men hem verantwoordelijk acht voor de dood van hun dieren (geiten, koeien, kippen, honden) die compleet van hun bloed zouden zijn ontdaan. De dode dieren vertonen elk bizarre ronde sporen in de hals of op het hoofd, sporen die aan die van een vampier doen denken. In enkele gevallen waren ook de organen verdwenen.

De verschijningen begonnen in de jaren negentig in Puerto Rico. Ondertussen werd el chupacabra ook waargenomen in de rest van Zuid-Amerika en zelfs in enkele delen van de Verenigde Staten, vooral in Miami en Florida. In Puerto Rico alleen werden er enkele duizenden vermoorde dieren gerapporteerd. Vroeger werd het vee in deze streken ook wel eens aangevallen door wolven of honden, maar die lieten nooit zulke vreemde sporen na. Dit was duidelijk een nieuw ‘dier’, één dat helemaal niet lijkt op een hond of wolf.

Uiterlijk

Over het uiterlijk van el chupacabra bestaat nog enige twijfel. Ooggetuigenverslagen komen wellicht overeen, maar er zijn ook talrijke verschillen.

Over het algemeen is men het eens dat de chupacabra meer op een mens dan op een dier lijkt. Sommigen noemen hem een kruising tussen mens, aap en vogel. Hij loopt op twee poten, heeft geen staart en is tussen 120 en 150 cm groot. Zijn grote hoofd is voorzien van twee grote zwarte ogen (sommige mensen zeggen dat hij rode ogen heeft) en een kleine neus. Er zijn geen zichtbare oren. Volgens de meeste ooggetuigenverslagen is hij kaal met een gladde huid. Zijn vampierentanden gebruikt hij om het bloed uit zijn slachtoffers te zuigen.

El chupacabra is snel en verplaatst zich met grote sprongen. Naar het schijnt zou hij ook kunnen vliegen. Sommige getuigen hebben korte vleugeltjes op zijn rug gezien, terwijl anderen praten over vleugels met een breedte van enkele meters. De aanwezigheid van een chupacabra kan je ook bemerken aan de geur. Overal waar hij komt hangt er een sterke ammoniakgeur in de lucht. In 2007 vond Phylis Canion het hoofd van wat een chupacabra zou kunnen zijn. Ze heeft het hoofd bewaard om het DNA te kunnen onderzoeken, maar stuurde de foto wel al de wereld rond. De resultaten van het onderzoek zijn op dit moment nog niet bekend.

Alien, vampier of gemuteerd dier?

Als el chupacabra echt zou bestaan, wat zou dan zijn oorsprong zijn? Hierover bestaan er verschillende hypotheses.

Buitenaards wezen

El chupacabra zou wel eens van een andere planeet kunnen komen. UFO-specialisten beweren dat buitenaardse wezens op onze planeet zijn om het genetisch materiaal van mensen en aliens te kruisen om zo een nieuwe levensvorm te ontwikkelen. Volgens hen is de chupacabra een mislukt buitenaards experiment.

Genetisch gemanipuleerd dier

Het is ook mogelijk dat el chupacabra een mislukt wetenschappelijk experiment is. Er wordt tegenwoordig veel onderzoek verricht om verschillende levensvormen genetisch met elkaar te combineren (bijvoorbeeld geiten en konijnen, of komkommer en watermeloen) en het resultaat is niet altijd zoals gehoopt. Volgens de aanhangers van deze theorie is el chupacabra een mislukt experiment dat uit een laboratorium ontsnapt is.

Vampier, duivel of verbeelding

En dan zijn er nog diegenen die denken dat el chupacabra de duivel zelf is. Zelfs het woord vampier werd al vaker in de mond genomen.

Groter is echter de groep waarvoor het bizarre wezen niet meer is dan een product van de menselijke verbeelding. Omdat er geen duidelijk bewijs is voor het bestaan van het dier, is het voor de meeste mensen slechts een legende, een folkloristisch bijgeloof. Volgens hen werd het vee gedood door een bende flauwe grappenmakers. Sommige dokters beweren dat de dieren vermoord zijn door een religieuze sekte.

Samenzwering

De plaatselijke overheid heeft ook zo zijn theorieën. Zij houdt voet bij stuk dat het gekende roofdieren zijn die het vee doden en ze denken daarbij vooral aan wilde honden. Wetenschappers moeten echter toegeven dat de vampierachtige wonden op de geiten bizar zijn en niet in verband kunnen worden gebracht met honden of andere roofdieren.

De inwoners van Puerto Rico zijn ervan overtuigd dat de overheid, en met hen ook de media en het leger, de hele affaire in de doofpot wil stoppen om geen paniek bij de bevolking te veroorzaken. Het gedrag van de overheid is op zijn minst dubieus te noemen.

Eén van de opmerkelijkste verhalen over el chupacabra is hier een goed voorbeeld van. Op een morgen zien enkele kinderen in Puerto Rico een UFO overvliegen en besluiten het te volgen. Een UFO vinden ze niet, maar wel twee vreemde zwaargewonde wezens. De kinderen waarschuwen de autoriteiten en het leger wordt ingeschakeld. Uiteindelijk is het de bevolking zelf die vlakbij de bebouwde kom één van de wezens terugvindt. Ze slagen erin het wezen te vangen en brengen het naar een ziekenhuis. Door de vangst is het hele dorp in rep en roer en iedereen verdringt zich voor het ziekenhuis. De volgende morgen blijkt dat het wezen dood is en het wordt overgebracht naar een legerbasis. Enkele uren later ontkent het ziekenhuis dat er ooit een vreemd wezen werd binnengebracht. Niemand lijkt nog van iets te weten.

Bloedproef

In 1995 kon een politieman een chupacabra verwonden met zijn geweer. Het dier vluchtte weg, maar liet een plas bloed achter dat een dag nadien nog steeds vloeibaar was. Het bloed werd door verschillende experts onderzocht, maar niemand kon het plaatsen. De samenstelling kwam met geen enkele bekende diersoort overeen. Het magnesium-, fosfor- en calciumgehalte werden veel te hoog gevonden in vergelijking met normaal menselijk bloed. Ook de RG ratio was te hoog en kon onmogelijk compatibel zijn met een gekende diersoort.

Conclusie

Tot op heden is er nog altijd geen duidelijk bewijs voor el chupacabra. Is het wezen echt? Of vindt het zijn oorsprong in de menselijke verbeelding? De aanvallen op het vee zijn in aantal afgenomen, maar de angst voor el chupacabra is in Zuid-Amerika nog steeds duidelijk voelbaar. Het wezen mag dan nog zo bevreesd zijn in deze streken, populair is het er ook. In de dorpen waar het dier werd gesignaleerd vind je immers massa’s souvenirs: petten en T-shirts met de afbeelding van de chupacabra.
© 2007 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mythische wezens: Chupacabra echt of een fabeltje?Mythische wezens: Chupacabra echt of een fabeltje?De chupacabra is een mythisch wezen dat voornamelijk in Amerika voorkomt en dan meer in het bijzonder in Zuid- en Midden…
Films over buitenaards levenBuitenaardse wezens komen voor in vele boeken, films en televisieprogramma's in het sciencefiction-genre. De reden hierv…
Area 51: een mysterieuze militaire basisArea 51: een mysterieuze militaire basisJarenlang was deze militaire basis met mysteries omgeven. Het bevindt zich in de woestijn op ongeveer 100 kilometer afst…
Verminkingen van vee: een onverklaard fenomeenVerminkingen van vee: een onverklaard fenomeenHet verschijnsel verminking van vee is het doden en verminken van vee en andere dieren onder ongewone omstandigheden. Er…

Welk dier? WeetjesWelk dier? WeetjesWelk dier maakt een valkuil? Welk dier leeft maar één dag? Welke vis schiet naar zijn prooi? Welk dier was als eerste in…
De Perzische LanghaarkatDe Perzische kat vond zijn oorsprong in de Angora, een uit het Oosten afkomstige witte kat die omstreeks de zeventiende…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LeCire, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 06-02-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.