Het Trekpaard, een paard voor u?

Het Trekpaard, een paard voor u? Er bestaan op de wereld zoveel verschillende paardenrassen dat het moeilijk is om een keuze te maken. Een van al deze paardenrassen is het Trekpaard, die weer kunnen worden onderverdeeld in een Belgisch Trekpaard, Nederlands Trekpaard, Italiaans of Frans Trekpaard. Het bekendste Trekpaard is toch wel het Belgische Trekpaard, de informatie in dit artikel is op het Belgische Trekpaard gebaseerd.

Het uiterlijk van een Trekpaard

Een Trekpaard is een stevig paardenras, gemiddeld hebben Trekpaarden een stokmaat van rond de 1.60 meter en 1.70 meter. Een Trekpaard heeft stevige benen met veel behang (haar), dit worden ook wel de sokken genoemd. Dit haar begint ongeveer bij de knie en loopt tot aan de hoef door. Het Trekpaard is er in vele kleuren, een veel voorkomende kleur bij Trekpaarden is de roankleur (bruinschimmel of zwartschimmel). Maar ook zijn er kleuren zoals zwart, bruin of vos te vinden. Vaak ziet u dat de staart gecoupeerd is bij een Trekpaard, echter is het vanaf het jaar 2001 verboden om in Nederland nog staarten te couperen dus hebben de meeste jongere Trekpaarden geen gecoupeerde staarten meer.

Het Trekpaard in roankleur / Bron: Teunie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het Trekpaard in roankleur / Bron: Teunie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het karakter van het Trekpaard

Veel mensen zeggen dat Trekpaarden erg lui zijn, dit is een fabel. Er zullen zeker luie Trekpaarden zijn, maar dit is bij ieder ras het geval, er zijn immers ook luie mensen en actieve mensen op de wereld. Trekpaarden kunnen erg fel reageren op bepaalde situaties, maar over het algemeen blijven ze bij veel situaties rustig, en lopen ze vrolijk door zonder voor iets raars op of om te kijken. De meeste Trekpaarden zijn echte knuffels, alleen kunnen ze ook erg lomp zijn, als ze op uw voet gaan staan kunnen ze hier gerust een uur op blijven staan zonder dit door te hebben, pas hier dus altijd mee op. Als u eenmaal een Trekpaard heeft gehad, wilt u niets anders meer dan een Trekpaard.

De aankoopprijs van een Trekpaard

Trekpaarden vallen over het algemeen in de lagere prijsklasse, hoewel er natuurlijk wel uitschieters bij zitten. Voor een beleerd en verkeersmak Trekpaard van ongeveer 5 jaar oud betaald u ongeveer 1500 euro als u goed zoekt. Veulens, en dan vooral hengsten, gaan echter al veel goedkoper weg, namelijk rond de 300 euro. Hetzelfde geldt voor oudere Trekpaarden, deze kosten rond de 700 tot 900 euro.

Voordelen aan een Trekpaard

Trekpaarden kunnen goed tegen regen en kou, ze kunnen prima altijd buiten lopen. Ook zijn Trekpaarden erg werkgewillig en vriendelijk voor mensen. Het Trekpaard is snel te dik, dus u kunt ze het beste schraal houden, in de zomer is alleen gras vaak al meer dan voldoende voor deze paarden. Trekpaarden hebben over het algemeen ook een goede weerstand, en zijn dus niet vaak ziek. Doordat ze koel in het hoofd zijn, zijn het ook gemakkelijke dieren om te beleren.

Nadelen aan een Trekpaard

Hoewel er veel meer voordelen dan nadelen aan een Trekpaard zitten, zijn er wel nadelen. Zo hebben veel Trekpaarden last van CPL, Chronisch progressief lymfeoedeem. Dit is een aandoening die in de lymfebanen van het paard zit. CPL lijkt op mok, maar wordt steeds erger, ook is er (nog) niets gevonden om deze aandoening te verhelpen. Behalve deze aandoening is het ook moeilijk spullen te kopen voor een Trekpaard, aangezien ze in vele ruiterzaken niet de maat van een Trekpaard hebben, deze is namelijk erg groot. Meestal moet u voor halsters en hoofdstellen maat XFul of XXFull kopen, er zijn enkele webwinkels waar spullen voor het Trekpaard worden verkocht.

Lees verder

© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het trekpaard, de krachtpatserWie kent ze nu niet, de vriendelijke grote reuzen? De echte krachtpatsers van de paaden, het Trekpaard.
Kleurengenetica bij het paard: Pangaré-gen (modifier)Kleurengenetica bij het paard: Pangaré-gen (modifier)Pangaré is een modifier (veranderaar van de basiskleur) en een vorm van countershading zoals sooty dat ook is. Feitelijk…
De fiere ClydesdaleDe fiere ClydesdaleDe Clydesdale is als trekpaard beslist niet uitgerangeerd. In Engeland en Ierland wordt hij nog steeds ingezet in de lan…
Vermogen in PK omrekenen naar WattVermogen in PK omrekenen naar WattVroeger werd het vermogen van een machine, of van een dier, uitgedrukt in paardenkracht of PK. De eenheid paardenkracht…

De fysieke kenmerken van een gezond paardDe fysieke kenmerken van een gezond paardHet is voor elke paardenhouder van groot belang om te zien wanneer zijn paard ziek is. Een waslijst met alle mogelijke s…
De zoektocht naar een passend zadelDe zoektocht naar een passend zadelEen groot probleem voor elke ruiter die hun paard zo goed mogelijk willen verzorgen. Elke paardenrug is anders en dit ma…
Bronnen en referenties
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.