Chronisch progressief lymfeoedeem (CPL)

CPL staat voor Chronisch progressief lymfeoedeem, dit is een aandoening aan de huid op de onderbenen van uw paard of pony. In dit artikel leest u wat CPL precies is, bij welke rassen deze aandoening voorkomt, en wat er tegen te doen is.

Chronisch progressief lymfeoedeem

Chronisch progressief lymfeoedeem, wat men afkort tot CPL, is een aandoening aan de huid op de onderbenen van uw paard of pony. CPL wordt vaak vergeleken met mok of rasp, echter is dit niet te vergelijken met CPL. Deze aandoening zit in het lymfevatstelsel van het paard, de aandoening komt dus van binnen uit. Men denkt dat het eiwit gehalte iets te maken heeft met CPL, men weet dit echter nog niet zeker. Wel is men druk bezig met onderzoeken naar de aandoening CPL.

Bij welke rassen komt CPL voor

CPL komt veel voor bij rassen die veel behang aan de benen hebben, vooral Trekpaarden en Shires hebben veel last van deze aandoening. Trekpaarden staan er bekend om dat ze vaak de aandoening CPL hebben, bij Shires is dit minder vaak het geval.

Hoe herkent u CPL

In het beginstadium lijkt CPL erg op mok, de huid wordt schilferig en er ontstaan kleine wondjes. Ook begint CPL vaak, net zoals mok, in de kootholte van uw paard, vanuit hier breidt de aandoening CPL zich langzaam uit naar boven, tot ongeveer de knie van het paard. De huid gaat kapot en begint los te laten, vervolgens komen er korsten op de kapotte huid. Deze korsten worden steeds dikker, ze kunnen zo dik als een tennisbal worden! De korsten zijn vaak donkerrood of bruinachtig, gaan stinken en trekken vliegen aan.

De behandeling van CPL

Als u niets aan CPL doet, kunnen de korsten op de onderbenen de beweging van het paard gaan belemmeren, paarden krijgen moeite met bewegen doordat de korsten pijn doen en in de weg zitten. Ook kunnen de benen gaan misvormen als uw paard lange tijd CPL heeft die niet onder controle is.

CPL is een aandoening die zich bevind in het lymfevatstelsel, eigenlijk zou CPL dus van binnen uit moeten worden tegen gegaan. Hier is nog niets voor gevonden, hoewel er al veel onderzoeken naar CPL zijn geweest. Tot nu toe worden vaak de sokken van het paard afgeschoren, zo kan de huid ademen en blijft er minder vuil in achter. Vervolgens maakt men de huid vaak nat en krabt dan de losse korsten er af. Ook wordt er vaak Sebacil gebruikt, dit blijkt voor even goed te werken. Behalve met Sebacil kunt u ook uw paard zijn benen wassen met Tea Three shampoo, dit heeft een reinigende werking en boekt meestal wel resultaat. Sommige mensen gebruiken chloor voor CPL, de ervaringen hiermee zijn wisselend.

Het wondermiddel voor CPL is nog niet gevonden, hoewel men hier wel hard naar op zoek is. Tot nu toe is het aankijken met welk middel u de beste resultaten boekt.

Huisvesting

Qua huisvesting kunt u het beste zorgen dat uw paard droog kan staan, bijvoorbeeld onder een afdak. Veel blubber op de benen en nattigheid verhoogt de kans op infecties en verergering van de aandoening aanzienlijk. Zorg dat uw paard zo veel mogelijk in de frisse buitenlucht staat, maar wel op een droog stuk, een paddock zou ideaal zijn. Als u uw paard toch op stal zet, zorg dan dat de stal vaak wordt uitgemest.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rasp bij je paard! Wat doe je er tegen?Een paar weken geleden kwam ik op stal bij mijn paard. Tijdens het borstelen van zijn benen viel het me op dat zijn rech…
Mooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMooie voeten: oplossing voor eelt en klovenMet hoge temperaturen is het heerlijk om op slippers rond te lopen. Als je eelt of kloven hebt is dit meteen een heel st…
Beeldhouwen: het werken met serpentijnBeeldhouwen is een uitdagende hobby. Het werken met natuurproducten kan elke dag weer bijzonderheden opleveren. In dit a…
De kaasrasp: een werelduitvindingDe kaasrasp: een werelduitvindingKaas is een populair voedingsmiddel, dat in allerlei vormen, soorten en smaken op de markt is gekomen. Naast de smeerkaz…

Ziekte van Weil bij de hondZiekte van Weil bij de hondDe ziekte van Weil (Leptospirose) is een ernstige, soms dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De ziekte…
Blessure aan het checkligamentVele paardeneigenaren worden zenuwachtig bij het vaststellen van peesletsel bij hun paard. Peesletsel betekent een lange…
Bronnen en referenties
  • Bokt wiki CPL
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.