Paardenrassen: Het Trekpaard

Paardenrassen: Het Trekpaard In dit artikel vindt u meer informatie over het Trekpaard, hieronder vallen verschillende soorten Trekpaarden, het Belgisch Trekpaard, het Franse Trekpaard en zo zijn er nog wel wat soorten Trekpaarden. Het bekendste Trekpaardenras is het Belgisch Trekpaard.

De uiterlijke kenmerken van een Trekpaard

Het Trekpaard lijkt erg groot omdat het paard erg breed gebouwd is, toch is de stokmaat van een Trekpaard vaak maar rond de 1.60 tot 1.70 meter, dit valt voor een paardenras dus nog best mee.
Een Trekpaard is te herkennen aan de grote hoeven en de sokken die het paard heeft en de brede bouw. Er zijn verschillende kleuren Trekpaarden, zo heb je roan (schimmel), zwart, vos en bruine Trekpaarden. De roankleur, oftewel de schimmelkleuren komen het vaakste voor bij de Trekpaarden. Het gewicht van een Trekpaard ligt rond de 1000 kilo.

Bron: Teunie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Teunie, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het couperen van de staart bij een Trekpaard

Als u in de weides rondkijkt, ziet u vaak dat Trekpaarden een korte staart hebben, dit is nog maar een klein stompje. Dit betekend dat de staart is gecoupeerd, de staart is er dus afgehaald. Een deel van de staartwortel wordt verwijderd en de staart kan zo niet meer teruggroeien. De reden voor het couperen van de staart is verschillend, sommige mensen vinden het bij een Trekpaard horen omdat er zoveel Trekpaarden zijn met een gecoupeerde staart, andere mensen die met hun Trekpaard ploegen of hun Trekpaard voor de kar hebben staan vinden dit gemakkelijk aangezien de staart niet in de weg zit. En als laatste reden wordt ook vaak hygiëne opgegeven, de staart van een Trekpaard is zo zwaar dat het voor het dier moeilijk is om de staart op te kunnen tillen bij het ontlasten, de staart wordt dus vaak onder geplast en gepoept, de staart wordt dus erg vies en daarom overweegt men om de staart te couperen.

Tegenwoordig is couperen in Nederland al een tijd verboden, Trekpaarden die vanaf 2001 geboren zijn moeten een lange staart hebben anders worden zij niet meer in het stamboek opgenomen. Toch is het nog erg gemakkelijk om de staart te laten couperen, men rijdt over de grens en daar kan men nog gemakkelijk aan adresjes komen om de staart te laten couperen.

De kosten van een Trekpaard

Hier staan de kosten voor het onderhoud en voor de aanschaf weergegeven, zo kunt u zien dat een Trekpaard niet veel meer kost dan een ander paardenras, hoewel dit wel vaak wordt beweerd.

Kosten van het onderhouden van een Trekpaard

Hoewel men beweerd dat Trekpaarden veel duurder in onderhoud zijn dan een ander paardenras, valt dit erg mee. Trekpaarden zijn ervoor gemaakt om dag en nacht buiten te kunnen staan, een schuilstal zou wel fijn zijn, maar nog niet eens hoofdzakelijk. Ook hoeft men een Trekpaard in de zomer niets bij te voeren als men voldoende gras heeft, in de wintermaanden kunt u uw paard wat hooi en brokken bijvoeren, echter vallen deze hoeveelheden ook best mee. Voor de hoefsmid betaald u vaak iets extra (ongeveer 10 euro) omdat de hoeven van een Trekpaard vaak veel groter zijn dan die van een gewoon paard. De dierenarts kost vaak niets duurder dan normaal en bij het ontwormen zult u wel twee spuiten aan moeten schaffen in plaats van één aangezien een Trekpaard erg zwaar is en dus niet genoeg heeft aan een wormenspuit van 600 kilo.

Kosten van het aanschaffen van een Trekpaard

Een Trekpaard ligt vaak in de lage prijsklasse, er zijn tegenwoordig weinig mensen meer die een Trekpaard willen hebben. In de wintermaanden zijn Trekpaarden veel goedkoper dan in de zomermaanden, dit komt doordat Trekpaarden met hun grote hoeven de weide best kapot lopen en men dus in de wintermaanden graag van hun Trekpaard af wil. Als u goed zoekt heeft u voor 2000 euro een goed ingereden en verkeersmak Trekpaard van rond de 7 jaar. Hengstveulens zijn vaak helemaal niet aan de straatstenen kwijt te krijgen en ook oude Trekpaarden zijn lastig om te verkopen. Als u dus een veulen of oud Trekpaard koopt bent u nog veel minder geld kwijt in de aanschaf van een Trekpaard.

Voor en nadelen van een Trekpaard

Natuurlijk zijn er vele voor en nadelen om een Trekpaard te kopen. Voordelen zijn onder andere het rustige karakter van Trekpaarden, dit wil niet zeggen dat een Trekpaard altijd als ‘sloom en lui’ wordt ervaren, er zijn vele Trekpaarden die erg actief zijn maar over het algemeen zijn de Trekpaarden wel koel in hun hoofd, ze schrikken niet van het minste of geringste dingetje. Trekpaarden zijn ook erg veelzijdig, u kunt ermee gaan ringsteken, mennen, recreatief rijden en er zijn ook Trekpaarden zat die het leuk doen in de dressuurwereld of een aardig sprongetje kunnen maken. Trekpaarden zijn vooral leuk om recreatief mee te rijden. Een nadeel van het Trekpaard is CPL, een aandoening die veel Trekpaarden hebben hierover staat in dit artikel meer: CPL Ook lopen Trekpaarden in de winter de wei kapot, toch doen andere paardenrassen dit ook maar doordat een Trekpaard niet de hele winter op stal hoeft en gewoon buiten kan blijven, heeft u hier meer last van. Als u een veulen bij uw Trekpaard wilt gaan fokken vraag ik u ook om goed toezicht te houden, Trekpaarden hebben het erg moeilijk bij het krijgen van een veulen, dit gaat nogal vaak mis.

Het voortbestaan van het Trekpaard in de gevarenzone

In het volgende artikel kunt u lezen dat het Trekpaard in de gevarenzone komt te zitten wat betreft het voortbestaan van het Trekpaard. Er worden namelijk steeds minder Trekpaarden ingeschreven in het stamboek. Het verdwijnen van het Trekpaard laat u toch niet gebeuren?
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Trekpaard, een paard voor u?Het Trekpaard, een paard voor u?Er bestaan op de wereld zoveel verschillende paardenrassen dat het moeilijk is om een keuze te maken. Een van al deze pa…
Het trekpaard, de krachtpatserWie kent ze nu niet, de vriendelijke grote reuzen? De echte krachtpatsers van de paaden, het Trekpaard.
Kleurengenetica bij het paard: Pangaré-gen (modifier)Kleurengenetica bij het paard: Pangaré-gen (modifier)Pangaré is een modifier (veranderaar van de basiskleur) en een vorm van countershading zoals sooty dat ook is. Feitelijk…
De fiere ClydesdaleDe fiere ClydesdaleDe Clydesdale is als trekpaard beslist niet uitgerangeerd. In Engeland en Ierland wordt hij nog steeds ingezet in de lan…

De wildebeest of gnoeDe wildebeest of gnoeIn Nederland spreekt men over de gnoe. Dat is vreemd want in alle Afrikaanse landen en Engelstalige landen gebruikt men…
Aspecten van de leefwijze van sociale carnivorenOm te kunnen bekijken hoe de jacht zich heeft ontwikkeld en geworden is tot een levenswijze voor de hominiden, is het ve…
Bronnen en referenties
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.