Tips om goedkoop paard te rijden, of een paard te houden

Paardrijden is een dure sport, enkele tips om goedkoop een paard te kunnen onderhouden, of te kunnen paardrijden kunt u dus vast gebruiken. Zowel in kleding als in het onderhoud omtrent paarden kunt u flink wat geld besparen. In dit artikel kunt u lezen hoe u goedkoper uw paard kunt onderhouden, of paard kunt rijden.

Paarden, een dure hobby

Zodra u meld dat u een paard heeft hoort u vaak al van vele kanten dat dit een dure sport is. Er wordt u ook vaak de vraag gestelt of u rijk bent, aangezien u een paard heeft. Toch kunnen de kosten die een paard met zich meebrengen best een tandje terug worden gebracht. Natuurlijk moet u uw paard voldoende voedsel en de nodige onderhoud kunnen bieden, bezuinigen mag namelijk nooit ten kosten gaan van uw paard zijn gezondheid.

Kosten besparen in kleding

Er zijn vele ruitersportzaken en online webshops die kleding voor u aanbieden. De basis uitrusting bestaat meestal uit een cap, laarzen en een rijbroek. Dit kunt u aanvullen met jassen, shirts, handschoentjes, sokken enzovoort. Als u net begint met paardrijden zijn er vaak op vele websites aanbiedingen te vinden waar u een basisset met een cap, rijbroek, laarzen en sokken kunt kopen. Dit setje is vaak vele malen goedkoper dan dat u de artikelen los koopt, en als voordeel heeft u ook nog dat dit setje helemaal bij elkaar past. Ook zijn vaak de webshops goedkoper dan de ruitersportzaken. De webshops hoeven namelijk geen pand en personeel te betalen, dit ziet u terug in de prijzen van de spullen die u koopt.

Naast het nieuw kopen van uw spullen kunt u ook uw spullen tweedehands kopen. Er zijn altijd mensen die elk seizoen een nieuwe outfit willen en de oude outfit daarom verkopen. Vaak gaan rijbroeken, caps en laarzen lang mee, dus kunnen ze nog prima worden gekocht voor een tweede ronde. Vooral voor kinderen is dit ideaal, kinderen groeien snel uit hun kleding, vandaar wordt er veel kleding tweedehands aangeboden. Verkoop ook uw eigen kleding als het niet meer past op een tweedehands website, zo kunt u een ander blij maken met uw spullen, en hier zelf ook wat geld aan over houden.

Kosten besparen in benodigdheden voor uw paard

Als u wilt gaan paardrijden heeft u een zadel, een dekje en een hoofdstel nodig. Daarnaast heeft u een halster nodig en poetsspullen. Ook kunt u nog kiezen om gebruik te maken van bijvoorbeeld dekens. Ook deze spullen kunt u om kosten te besparen prima tweedehands kopen. Zorg altijd wel dat het zadel goed past.

Voeding

Er zijn vele soorten voeding, brok kunt u het beste in grootverpakking kopen om kosten te besparen. Ook zijn er verschillende merken brok, vaak zit er maar weinig verschil in. Een goedkoop merk is vaak ook goed genoeg voor uw paard. Voor hooi kunt u het beste langs een boer in de buurt gaan, vaak kunt u hier wel een leuke prijs mee regelen, dit geld hetzelfde voor hooi. Hoe groter de verpakking van de voeding, hoe goedkoper het vaak wordt.

Stalling

Weide aan huis zou ideaal, en erg goedkoop zijn. Pensionstallen zijn, in tegenstelling tot weide aan huis, erg duur. Om goedkoop aan stalling te kunnen komen kunt u aan andere mensen met paarden vragen of u daar uw paard tegen betaling mag stallen, ook kunt u het op een boerderij proberen. Vaak komt u zo goedkoper uit dan dat u naar een pensionstal gaat.

Paardrijden

Maneges zijn de meest gebruikelijke facilliteiten om paard te rijden. Maneges zijn echter duur, een uur paardrijden kan gemakkelijk 10 euro kosten. Als u al redelijk kunt paardrijden kunt u ervoor kiezen een verzorgpaard of pony te zoeken. Deze kunt u dan verzorgen en rijden, hier komt vaak weinig of geen geld bij kijken aangezien mensen blij zijn dat iemand hun paard voor ze rijdt. Ga in uw dorp of stad eens rondvragen aan paarden eigenaren of u een paard kunt komen verzorgen.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Kosten van een eigen paardKosten van een eigen paardHet is de wens van velen, een eigen paard... Maar wat zijn de kosten van een eigen paard? Is het wel haalbaar? alles op…
Hoe maak je zelf vliegenspray voor je paard of pony?Ben je het ook zo zat om iedere keer dure vliegenspray te kopen voor je paard of pony, waarvan de werking zo verdwenen i…

Dekens bij paarden: nodig of niet?In de paardenwereld is het gebruikelijk om het paard in de winterperiode een deken op te doen. Er zijn veel verschillend…
Vachtkleuren bij paardenVachtkleuren bij paardenElk paard is uniek, dit geldt voor het karakter van het paard, maar ook voor de kleur. Toch is elk paard in te delen in…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.