mijn kijk op

De 10 mooiste dieren ter wereld

De 10 mooiste dieren ter wereld Mooi is een subjectief begrip. Dieren zijn mooi omdat ze prachtige kleurencombinaties hebben, een elegant, sierlijk uiterlijk hebben of intelligent zijn. Vrijwel alle dieren kunnen iets beter dan mensen. De mens kan niet vliegen, een mens kan niet van kleur veranderen, een mens kan niet echt snel rennen of zwemmen. Mensen en dieren horen bij elkar op de planeet aarde; een dierlijke verschijningsvorm inspireert een mens tot handelen en dieren drukken vele menselijke gedragingen uit Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Dieren vs mensen

Dieren overtreffen mensen op allerlei terreinen. Dieren zijn tot indrukwekkende prestaties in staat.. Wij mensen kunnen gelukkig dieren vangen en in kooien stoppen om ze beter te bekijken. Gelukkig kunnen we ook dieren op de film, foto en in woorden vangen terwijl ze in vrijheid verder leven. Onderstaande top 10 van de mooiste dieren ter wereld is samen gesteld op basis van persoonlijke voorkeur en gesprekken met dierenliefhebbers in mijn omgeving. Deze top 10 pretendeert niet de algemene visie op wat mooie dieren zijn te verwoorden.

1. Paradijsvogel

De paradijsvogel is de mooiste vogel ter wereld en tegelijk het mooiste dier. Er bestaan ruim 70 soorten van. Hij komt voornamelijk voor op Nieuw Guinea. Enkele soorten komen voor op eilandjes die behoren bij de Molukken en 2 soorten komen in Australië voor, maar die Australische soorten zijn niet zo zeer mooi te noemen. Een paradijsvogel ziet er bont gekleurd uit en heeft een lange staart. Ze maken ook hele mooie, harde geluiden. Door hun lange staart kunnen de vogels iets minder goed vliegen. In Nieuw Guinea hebben vogels geen natuurlijke vijanden dus ze hoeven nooit te vluchten. De Papoea's jagen wel op de vogel omdat sommige stammen hun veren gebruiken als lichaamsversiering. De paradijsvogel dankt zijn naam aan het feit dat hij zo mooi is, dat het net lijkt alsof hij uit het paradijs is gevlogen.

2. Tijger

De tijger komt niet voor in Afrika, maar wel in Azië, zij het steeds minder. Er wordt flink op de tijger gejaagd omdat zijn vel zo mooi is. Tegenwoordig is het verboden om op een tijger te jagen. De tijger zelf is een beroemd jager. Zijn sprong is fabuleus. Hij kan beter dan geen ander een dier tot heel dichtbij besluipen om het slechts met één sprong te vangen. De tragiek van de tijger is dat hij altijd op zoek blijft gaan naar prooidieren en nooit de rust van het gras of blaadjes eten kan aanvaarden zoals zijn prooien doen. Hij loopt dwars door heerlijke vegetarische lekkernijen in de hoop een reukspoor van een grote planteneter op te vangen. Hij blijft altijd zoeken naar een volgend slachtoffer. Van alle katachtigen is de tijger het mooist. In de meeste dierentuinen is het voor een tijgerhok het meest druk.

3. Zwaan

Een zwaan staat voor sierlijkheid. De kromming in zijn hals maken hem een statig beest. Een zwaan staat symbool voor de geestelijke zuiverheid. Hij is prachtig wit, maar er bestaan natuurlijk ook zwarte zwanen. In Nederland komen de zwarte zwanen niet veel voor maar in Engeland zijn ze algemeen. Zijn vlucht is een genot om naar te kijken. Nederlands grootste luchtvaartmaatschappij gebruikte de sierlijk vleugelwiekende zwaan lange tijd in commercials.

4. Dolfijn

Dolfijnen noemen elkaar bij naam, kunnen gigantische sprongen maken boven water en drijven met zijn allen een school vissen in het nauw zodat ze makkelijk op te eten zijn. Dolfijnen zijn misschien wel de meest intelligente dieren, sommigen beweren dat ze intelligenter zijn dan mensen. Onlangs kwam er een onderzoek uit waaruit bleek dat elke dolfijn een eigen naam heeft en dolfijnen ook persoonlijk worden geroepen door andere dolfijnen. Dolfijnen hebben in het verleden mensen gered door drenkelingen op de rug te nemen en naar land te zwemmen. Dolfijnen hebben een perfect aquadynamisch lichaam. Orka´s scheren ze met snelheden van 32 km/h door het water wat vrij snel is voor een dier van ruim 4500 kilo.

5. Vos

De vos is de mooiste hondachtige diersoort, nog net iets mooier dan een wolf. Hij heeft een mooi goudgele vacht, loopt hoog op zijn poten en heeft een spitse neus geflankeerd door scherpe ogen. De vos staat voor sluwheid. De vos heeft meestal grote maar elegante oren en doordringende sprekende ogen. Zijn zintuigen zijn doortastend en subtiel. Een vos laat het grote, zware werk doen door een groot roofdier en steelt van het grote roofdier zijn prooi. Dat tekent zijn slimheid. Het dier jaagt op kleine, gemakkelijk te vangen dieren.

6. Pauw

De pauw pronkt graag met zijn verenbos. Het is een ijdele loopvogel. De pauw heeft schitterende veren met aan elke veer een soort oog aan het uiteinde. Het lijkt alsof honderden ogen je aanstaren. De pauw hoopt hiermee aanvallers af te schrikken. Verder komt zijn verenpracht goed van pas om indruk te maken op de vrouwtjes.

7. Oryx of gemsbok

De gemsbok is het nationale dier van Namibië. Het woord gemsbok wordt in Engelstalige landen en Namibië zelf gebruikt; komt uit het Nederlands, zoals veel Afrikaanse dierennamen. De gemsbok heeft twee spectaculaire, lange, kaarsrechte hoorns op zijn kop. De gemiddelde hoorn is 85 centimeter lang terwijl de gemsbok zelf 1 meter 20 hoog is. De hoorns priemen ruim 2 meter hoog de lucht in. Het dier kan prima overleven in de allerheetste woestijn. Zijn hoorn is niet alleen voor de sier; het is een ingenieus afkoelingssysteem voor het dier. Met zijn witte kop met dikke zwarte strepen die onder zijn oog naar zijn kin toe lopen is de oryx een bijzonder gezicht. Zijn rug en buik zijn goudbruin. En zijn poten weer zwart, met witte sokken. Zijn staart is meestal helemaal zwart. Door de drie kleuren van dit beest en zijn schitterende hoorns behoort dit dier tot de mooiste ter wereld.

8. Papegaaivis

De papegaaivis is vooral mooi omdat hij zoveel kleurenschakeringen telt. Elke keer als het licht anders valt, of als je in een andere hoek staat ten opzichte van de vis dan verandert zijn kleur. De mooiste is paars/groen. Een papegaaivis komt voor in de tropische wateren. In de Stille Zuidzee wordt hij gevangen door de Polynesiërs en opgegeten. Eigenlijk is het zonde om zo´n mooie vis op te eten. Aan de andere kant zijn er genoeg en als je vissen een voor een vangt met een houten harpoen, dan breng je de soort niet in gevaar.

9. Poolwolf

De poolwolf heeft een dikke, wittige, meerkleurige vacht en is groot. Hij wordt door eskimo´s gekruist met een huskie waardoor er een lief dier ontstaat wat op de eskimobaby´s past als ze even de iglo uit gaan. Een wolf is een krachtig beest met mooie, heldere ogen. Het gehuil van de wolf maakt hem symbool voor de eenzame strijder.

10. Luipaard

Een luipaard is een ranke katachtige die voorkomt in Afrika. Hij laat zich zelden zien omdat hij ´s nachts op jacht gaat. Hij hangt zijn prooi in de boom en eet het niet gelijk op. De meeste luipaarden vind je doordat je eerst zijn prooi over een tak ziet hangen. Een luipaard is erg snel en lenig. Leeuwen kunnen helemaal niet in een boom klimmen omdat ze daarvoor te lomp zijn. De luipaard is het mooiste roofdier van Afrika. De tekening op zijn vel is een prachtig gezicht; dat zullen kledingontwerpers nooit overtreffen.
© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cheetah of jachtluipaardCheetah of jachtluipaardSmaken verschillen maar de meeste mensen zullen een cheetah mooier vinden dan een leeuw. De kans om een cheetah tegen te…
Cygnus Atratus: De zwarte zwaanCygnus Atratus: De zwarte zwaanIn een stadspark in Leeuwarden vertoeven al enkele jaren een paar zwarte zwanen. Vroeger kwamen er vooral witte zwanen v…
Coscorobazwaan, Coscoroba coscorobaDe coscorobazwaan, Coscoroba coscoroba, is de enige zwaan uit het geslacht Coscoroba. Het is de kleinste zwaan, toch is…
Wilde zwaan, Cygnus cygnusWilde zwaan, Cygnus cygnusDe wilde zwaan, Cygnus cygnus vroeger Cygnus musicus, is een grote zwaan. Hij is volledig witgekleurd met een geel met z…

Het Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterHet Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterDe Nijlpaard is net zoals de Neushoorn en olifant nog een van de weinige oerdieren die we op onze planeet bezitten.
Een veulen afspenen? Hoe doe ik dat?Een veulen afspenen? Hoe doe ik dat?Er komt een tijd dat je veulentje zonder zijn of haar moeder verder moet gaan. Je hebt het veulen bijvoorbeeld verkocht,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: S. Taheri, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://www.nu.nl/wetenschap/2610295/dolfijnen-noemen-elkaar-soms-bij-naam-.html
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 14-05-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.