De trimsalon: waarom trimmen, opleiding, belangenvereniging

Steeds meer mensen brengen hun honden naar de trimsalon. Maar is deze trimsalon wel erkend en heeft de trimmer wel een diploma? Mocht u zelf hondentrimmer willen worden, hoe begint u dan zoiets en waarom? Op al deze vragen staat een antwoord in dit artikel.

Waarom honden trimmen?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het vak honden trimmen. Als u een honden trimsalon op wilt starten is het belangrijkste dat u liefde voor dieren heeft en dan uiteraard voornamelijk voor honden. U kunt er voor kiezen om bij een trimsalon te gaan werken maar dit komt zelden voor, meestal kiezen hondentrimmers ervoor om een eigen bedrijf op te starten.

De voordelen zijn hiervan dat u zelf de tijden kunt bepalen en hierdoor eigenlijk u eigen inkomsten deels bepaald. Het nadeel is alleen dat u een geschikt pand moet hebben of een gedeelte van een huis om moet laten bouwen.

Honden trimmen is een beroep wat altijd zal blijven bestaan en juist steeds meer gevraagd wordt en wel om de volgende redene:
 • Mensen kopen vaak honden zonder na te denken over de vacht/uiterlijke verzorging die een hond nodig heeft. Honden zijn ook steeds vaker een impuls aankoop, eerst vinden ze het leuk maar ze besteden er steeds minder zorg en tijd aan.
 • Ook als de vacht wel met regelmaat geborsteld kunt u nog naar de trimsalon. De nagels van de hond moeten namelijk ook geknipt en de anaalklieren kunnen worden leeggemaakt.
 • De haren bij ruwharige na een tijd dood, dit kan erge jeuk en dus huidproblemen veroorzaken bij de hond.

Een trimsalon klinkt als iets niet natuurlijks, dat is het ook niet maar u houdt toch zeker ook uw hond in huis. De hond went aan de kamertemperatuur en kan het daardoor wel degelijk koud krijgen buiten als de vacht heel lang en nat is. Zo is er altijd werk in en zijn bij de meeste trimsalons de agenda’s overvol.

Opleiding

Als u honden trimmer wilt worden heeft u qua vooropleidingen geen verplichtingen. U hoeft überhaupt geen diploma te hebben, maar het is natuurlijk wel een voordeel. Met een diploma krijgt u meer klanten en heeft u de benodigde vakkennis.
Voor u aan de 1 jarige opleiding gaat beginnen is het wel gewenst om ervaring te hebben met verschillende honden in verband met de verschillende karakters. Voor de opleiding is het ook verplicht dat u 18 jaar bent.

De opleiding is in verschillende plaatsen in Nederland te volgen. Dit kan onder andere in Bunnik. De opleiding wordt gegeven vanuit het HKI (Huisdieren Kennis Instituut). Er zijn 9 lesmiddagen op de school zelf deze duren van 13:00 tot 17:00. Deze lesmiddagen zijn de ene keer op woensdag en de andere keer op donderdag. Verder moet u bij een erkend trimsalon 60 dagen stage lopen.

Het HKI kan voor u deze stage regelen, zij hebben 110 stage adressen en proberen een plekje zo dicht mogelijk bij u huis te vinden. Er kan zelf gekozen worden of je 1 of 2 dagen in de week stage wilt lopen. Als u kiest voor 2 dagen in de week kunt u de opleiding sneller afsluiten. Na afloop van de stage en de lesmiddagen krijgt u een examen.

Het is de bedoeling dat u met drie mensen van de opleiding het examen aflegt. U neemt zelf één hond mee en de andere kandidaten nemen er ook allebei één mee. De honden moeten verschillende soorten vacht hebben zodat er beter getoetst kan worden of u geschikt bent voor het vak. U krijgt de onderdelen plukken, effileren en knippen. De praktijk word afgelegt in Bunnik en de theorie in Arnhem. Vanuit school krijgt u een map met theorie, hieruit kunt u leren voor het theorie examen, begin op tijd met leren zodat u niet op het laatste moment nog moet haasten waardoor u de stof niet goed op kunt nemen. In het boek komen onder andere de volgende thema's aan bod:
 • de vachtsoorten
 • anatomie
 • hygiëne
 • rasgroepen
 • voortplanting

Als u de opleiding heeft afgerond bent u gediplomeerd honden trimmer. Na deze opleiding kunt u ook nog kiezen om masterclass te volgen of specialisaties voor bepaalde rassen te halen.

Belangenvereniging

Het ABHB staat voor algemene belangenvereniging hondentoiletteer bedrijf. Dit is de branchevereniging waarbij u zich als honden trimsalon in kunt schrijven. U kunt zich alleen inschrijven als u een vakdiploma honden trimmen heeft. Het ABHB maakt reclame voor u en houdt vakdagen waardoor u op de hoogte blijft van nieuwe dingen in het trimvak.

Bij het ABHB zijn een aantal regels opgesteld wat betreft het trimmen:
 • aanbiedingen en prijsopgaven zijn geheel vrijblijvend
 • overeenkomsten die mondeling of schriftelijk zijn gemaakt moeten ook worden nagekomen. Mocht de eigenaar van een hond niet op de afgesproken tijd komen kunnen de kosten toch in rekening worden gebracht.
 • De eigenaar van de trimsalon is niet voor schade aansprakelijk. Deze kosten worden via de dierenarts naar de eigenaar van de hond verstuurd. Als u hond komt te overlijden door een behandeling kan de klant wel de aanschafwaarde van de hond terug eisen.
 • Verder is het tenzij anders afgesproken gewenst om contant te betalen. Gebeurd dit niet dan kan na 30 dagen aan een incassobureau doorgeven.
 • Uiteindelijk kan er 15% extra bovenop de rekening worden gedaan per maand.

Lees verder

© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mobiele trimsalonIn Nederland is het nog niet zo bekend maar in andere landen is het razend populair, de mobiele trimsalons. Dit is een t…
MBO opleidingen met dierenMBO opleidingen met dierenEen opleiding in de dieren garandeerd niet dat u ook een baan krijgt met dieren. De banen zijn vrij beperkt maar als u e…
De prijzen van de trimsalonVeel mensen vinden de prijzen van trimsalons te duur. Er wordt vaak niet beseft hoeveel kosten er komen kijken bij een t…
De opleiding hondentrimmen aan het huisdier kennis instituutDe opleiding hondentrimmen aan het Huisdier Kennis Instituut te Bunnik zorgt ervoor dat u straks als gediplomeerd trimme…

Een andere kijk op verlatingsangst bij volwassen hondenEr zijn heel veel verschillende visies op verschillende problemen in hondengedrag. De meeste oplossingen zijn standaardo…
Agility (behendigheids) wedstrijdenAgility word ook wel behendigheidsport genoemd. Dit is een hondensport die steeds populairder word in Nederland. Tegenwo…
Reacties

Vredevoogd, 29-01-2013
Heb je voor het starten van een eigen trimsalon ook een middenstandsdiploma nodig of is dit niet verplicht? Reactie infoteur, 30-01-2013
Het is een vrij beroep en er is dan ook geen diploma verplicht. Hoewel ik wel zeer sterk aanraad om de opleiding tot trimmer te volgen of om een tijd vrijwilligerswerk te gaan doen bij een trimsalon om het vak te leren.

Loes, 31-08-2010
Hallo,

Ik wil waarschijnlijk ook een opleiding hondentrimster gaan doen,
Ik zit nu in 3 havo, alleen ik heb een vraag,
Dit jaar moeten we maatschappelijke stage gaan doen, dus onbetaald ergens werken/meelopen om ervaring op te doen,
Kan dat ook bij zoiets? En dan niet meteen dat ik daar moet gaan staan met een schaar in mijn handen ofzoo, maar meer meelopen en kijken hoe het gaat en misschien schoonmaken ofzoo?

Ik hoor graag!

Groetjes! Reactie infoteur, 31-08-2010
Hallo Loes,

je kunt altijd proberen een trimsalon te benaderen. Erkende stage adressen staan op de website van de abhb echter zijn ze vaak snel vol en wil niet elke trimmer iemand aannemen die niet voor de vakopleiding komt. Uiteraard waar je ook stage zal gaan lopen krijg je nooit de eerste dag in principe een schaar in handen. Ken je niemand die een hond heeft? Wellicht kun je vragen of je aanwezig mag zijn bij een trimbeurt om te kijken hoe alles gaat. Hopende je genoeg te hebben geinformeerd anders kun je altijd nogmaals reageren.

MVG bembi

Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 12-10-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.