De totale kosten van een paard
Als je van plan bent een paard aan te schaffen, is waarschijnlijk het eerste wat je doet de kosten onderzoeken. Dat een paard onderhouden duur is weet iedereen, maar aan welke kosten moet je dan allemaal denken?
Aanschafkosten
De aanschafkosten van een paard zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het soort paard dat je koopt. In principe kan je met 50 op zak een shetlandveulen (hengst, zonder papieren) kopen, maar ook tienduizenden euros neerleggen voor ervaren sportpaarden is niet gek in de paardenwereld. Natuurlijk is daartussen veel mogelijk, maar voor de aanschaf van een leuke, gezonde rijpony moet je toch wel op 1000 rekenen. Voor een gezond, braaf rijpaard is 2000 zo ongeveer de ondergrens. De volgende factoren spelen mee in de aanschafprijs van een paard:
- Afstamming: een paard met goede voorouders is een stuk duurder dan een paard zonder papieren.
- Leeftijd: Paarden onder de 2,5 jaar en oudere paarden zijn goedkoper dan paarden tussen de 3 en de 12. Vanaf de 12 jaar gaan de prijzen weer naar beneden, al kan een paard dan nog jaren mee gaan.
- Geslacht: Hengsten zijn doorgaans goedkoper dan merries en ruinen, omdat deze meestal nog gecastreerd moeten worden, wat ook vrij duur is.
- Niveau: Een paard dat veel in de wedstrijdsport is uitgebracht brengt meer op dan een paard zonder wedstrijdervaring.
- Gezondheid: Een paard met gezondheidsproblemen is niet veel geld waard. Om te voorkomen dat je een paard met verzwegen klachten koopt, doe je er verstandig aan het paard vooraf klinisch en eventueel röntgenologisch te laten keuren door een dierenarts.
- Karakter: Een verkeersmak en betrouwbaar paard is duurder dan een moeilijker of onbetrouwbaar paard.
- Kleur: Voor een aparte kleur zoals bont of palomino zijn mensen bereid meer te betalen.
Neem dus ook de kosten van de
keuring mee in de aanschafprijs, deze zijn vrijwel altijd voor de koper. De kosten van een klinische keuring liggen rond de 100, een röntgenologische keuring zal 500 á 600 kosten.
Dan zijn er nog een heleboel
toebehoren die je moet aanschaffen na de aankoop van het paard. Soms worden tuig en dekens meegekocht met het paard, vaak zal je nieuwe spullen moeten kopen. Ga voor de aankoop van de nodige spullen ook uit van ongeveer 1000 bij elkaar. Dit kan natuurlijk minder zijn als je veel tweedehands koopt of niet veel nodig blijkt te hebben, maar ook kan het veel duurder uitkomen als je bijvoorbeeld een nieuw kwaliteitszadel wil kopen, wat ook al gauw 1500 kost.
Stalling en voeding
De meeste mensen hebben hun paard op een pensionstal gestald. Er zijn eenvoudige pensions, bijvoorbeeld bij een boer, een luxe all-inclusive pensions. Voor ongeveer 50 kan je je paard bij een boer gestald hebben of op een weiland. Dit is dus redelijk goedkoop, maar kost je dubbel zoveel tijd, omdat je het meeste werk (denk aan uitmesten, voeren, binnen- en buitenzetten) zelf zal moeten doen. All-inclusive pensions kosten zon 250 tot 500 in de maand, afhankelijk van de luxe en plaats in Nederland. In Friesland zijn de pensionstallen nu eenmaal een stuk goedkoper dan in de Randstad. Als je de mogelijkheid hebt je paard aan huis te stallen, zal dit je maandelijks minder geld kosten dan bij een pensionstal. Om alles van te voren klaar te maken zal je wel even geld moeten investeren, voor onder andere de afrastering van de weides.
Voer zit bij de meeste pensionstallen inbegrepen, maar heb je je paard aan huis staan of niet bij een all-inclusive stal dan is voer ook nog een behoorlijke kostenpost. Een zak gemiddelde
brok kost zon 10 voor 25 kg. Een paard eet 2 á 3 kg per dag, een pony 1 á 2 kg. De prijs van een baal
hooi is afhankelijk van het kwaliteit en het aanbod op dat moment. Dit kan verschillen tussen 3 en 10 per baal. Ook wordt kuilvoer vaak gevoerd, maar dit is meer geschikt voor koeien dan voor paarden. Het grote voordeel van kuilvoer is de prijs. Een baal kuilvoer kost zon 30 tot 60 en is een hele grote hoeveelheid.
De kosten van
stalstrooisel variëren heel erg. Er bestaan veel soorten, zoals stro, vlas en houtkrullen. Het meest voorkomende strooisel is toch wel stro en kost zon 5 per baal.
Gezondheid
Jaarlijks zal je je paard moeten laten
inenten tegen influenza en tetanus. De kosten hiervan zijn zon 50, afhankelijk van kliniek en voorrijdkosten. Ook zal je paard elke 6-8 weken naar de
hoefsmid moeten. De kosten van bekappen zitten tussen de 20 tot 40. Wil je je paard ook op hoefijzers hebben, dan zal dit 60 tot 80 kosten. Elke acht weken moet je paard een
wormenkuur krijgen. De kosten per wormenkuur zitten tussen de 7,50 en 20. Je moet een recept hebben om wormenkuren te halen en meestal koop je ze voor een heel jaar. Ook is het verstandig om minstens één keer per jaar een paardentandarts het gebit van je paard te laten controleren. Een controle kost zon 20 euro, een behandeling tussen de 50 en 100.
Paardensport
Het is heel belangrijk altijd
les te blijven houden om jezelf te blijven ontwikkelen. Zonder les sluipen er heel makkelijk verkeerde gewoontes in je manier van rijden. Een les kost zon 15 tot 60 per uur, afhankelijk van de instructeur, locatie (aan huis of op locatie) en of je privéles hebt of groepsles. Aan
wedstrijden rijden zijn ook bepaalde kosten verbonden. Zo kost een startkaart 40 en zal je per wedstrijd ook inschrijfgeld moeten betalen. Als je vaak op wedstrijd gaat of naar een locatie voor les, zal je moeten overwegen een trailer aan te schaffen.
Onvoorziene kosten
Ja, en dan kan het ook zo zijn dat je paard in het hekwerk terecht komt en je ineens veel geld moet neerleggen voor een operatie. Een gemiddelde dierenarts rekening kost 100 tot 200, maar een kliniekopname kost al gauw minimaal 1500. Zorg dus dat je geld opzij zet, zodat je niet direct in de stress zit als er onverwachte dingen gebeuren. Je kan je kosten natuurlijk ook laten
verzekeren. Een ziektekostenverzekering voor een paard kost gemiddeld 500 per jaar. Verder ben je als eigenaar ook verantwoordelijk voor de schade die je paard veroorzaakt, controleer dus of dit in je WA-verzekering zit inbegrepen.
Als we van alles het gemiddelde nemen, zouden we kunnen zeggen dat een paard grofweg om aan te schaffen zon 7000 kost, 400 in de maand en dus zon 5000 euro per jaar. Dit is een heleboel geld, zorg dus dat je zeker bent van je financiële situatie en je eventuele verrassingen kan opvangen. Als je denkt dat het krap wordt, blijf dan reëel en begin niet aan een eigen paard. Je kan een paard leasen of bijrijden, dit zal jou (en je paard!) een heleboel ellende besparen.