De totale kosten van een paard

De totale kosten van een paard Als je van plan bent een paard aan te schaffen, is waarschijnlijk het eerste wat je doet de kosten onderzoeken. Dat een paard onderhouden duur is weet iedereen, maar aan welke kosten moet je dan allemaal denken?

Aanschafkosten

De aanschafkosten van een paard zijn natuurlijk sterk afhankelijk van het soort paard dat je koopt. In principe kan je met €50 op zak een shetlandveulen (hengst, zonder papieren) kopen, maar ook tienduizenden euro’s neerleggen voor ervaren sportpaarden is niet gek in de paardenwereld. Natuurlijk is daartussen veel mogelijk, maar voor de aanschaf van een leuke, gezonde rijpony moet je toch wel op €1000 rekenen. Voor een gezond, braaf rijpaard is €2000 zo ongeveer de ondergrens. De volgende factoren spelen mee in de aanschafprijs van een paard:
  • Afstamming: een paard met goede voorouders is een stuk duurder dan een paard zonder papieren.
  • Leeftijd: Paarden onder de 2,5 jaar en oudere paarden zijn goedkoper dan paarden tussen de 3 en de 12. Vanaf de 12 jaar gaan de prijzen weer naar beneden, al kan een paard dan nog jaren mee gaan.
  • Geslacht: Hengsten zijn doorgaans goedkoper dan merries en ruinen, omdat deze meestal nog gecastreerd moeten worden, wat ook vrij duur is.
  • Niveau: Een paard dat veel in de wedstrijdsport is uitgebracht brengt meer op dan een paard zonder wedstrijdervaring.
  • Gezondheid: Een paard met gezondheidsproblemen is niet veel geld waard. Om te voorkomen dat je een paard met verzwegen klachten koopt, doe je er verstandig aan het paard vooraf klinisch en eventueel röntgenologisch te laten keuren door een dierenarts.
  • Karakter: Een verkeersmak en betrouwbaar paard is duurder dan een moeilijker of onbetrouwbaar paard.
  • Kleur: Voor een aparte kleur zoals bont of palomino zijn mensen bereid meer te betalen.

Neem dus ook de kosten van de keuring mee in de aanschafprijs, deze zijn vrijwel altijd voor de koper. De kosten van een klinische keuring liggen rond de €100, een röntgenologische keuring zal €500 á €600 kosten.

Dan zijn er nog een heleboel toebehoren die je moet aanschaffen na de aankoop van het paard. Soms worden tuig en dekens meegekocht met het paard, vaak zal je nieuwe spullen moeten kopen. Ga voor de aankoop van de nodige spullen ook uit van ongeveer €1000 bij elkaar. Dit kan natuurlijk minder zijn als je veel tweedehands koopt of niet veel nodig blijkt te hebben, maar ook kan het veel duurder uitkomen als je bijvoorbeeld een nieuw kwaliteitszadel wil kopen, wat ook al gauw €1500 kost.

Stalling en voeding

De meeste mensen hebben hun paard op een pensionstal gestald. Er zijn eenvoudige pensions, bijvoorbeeld bij een boer, een luxe all-inclusive pensions. Voor ongeveer €50 kan je je paard bij een boer gestald hebben of op een weiland. Dit is dus redelijk goedkoop, maar kost je dubbel zoveel tijd, omdat je het meeste werk (denk aan uitmesten, voeren, binnen- en buitenzetten) zelf zal moeten doen. All-inclusive pensions kosten zo’n €250 tot €500 in de maand, afhankelijk van de luxe en plaats in Nederland. In Friesland zijn de pensionstallen nu eenmaal een stuk goedkoper dan in de Randstad. Als je de mogelijkheid hebt je paard aan huis te stallen, zal dit je maandelijks minder geld kosten dan bij een pensionstal. Om alles van te voren klaar te maken zal je wel even geld moeten investeren, voor onder andere de afrastering van de weides.

Voer zit bij de meeste pensionstallen inbegrepen, maar heb je je paard aan huis staan of niet bij een all-inclusive stal dan is voer ook nog een behoorlijke kostenpost. Een zak gemiddelde brok kost zo’n €10 voor 25 kg. Een paard eet 2 á 3 kg per dag, een pony 1 á 2 kg. De prijs van een baal hooi is afhankelijk van het kwaliteit en het aanbod op dat moment. Dit kan verschillen tussen €3 en €10 per baal. Ook wordt kuilvoer vaak gevoerd, maar dit is meer geschikt voor koeien dan voor paarden. Het grote voordeel van kuilvoer is de prijs. Een baal kuilvoer kost zo’n €30 tot €60 en is een hele grote hoeveelheid.

De kosten van stalstrooisel variëren heel erg. Er bestaan veel soorten, zoals stro, vlas en houtkrullen. Het meest voorkomende strooisel is toch wel stro en kost zo’n €5 per baal.

Gezondheid

Jaarlijks zal je je paard moeten laten inenten tegen influenza en tetanus. De kosten hiervan zijn zo’n €50, afhankelijk van kliniek en voorrijdkosten. Ook zal je paard elke 6-8 weken naar de hoefsmid moeten. De kosten van bekappen zitten tussen de €20 tot €40. Wil je je paard ook op hoefijzers hebben, dan zal dit €60 tot €80 kosten. Elke acht weken moet je paard een wormenkuur krijgen. De kosten per wormenkuur zitten tussen de €7,50 en €20. Je moet een recept hebben om wormenkuren te halen en meestal koop je ze voor een heel jaar. Ook is het verstandig om minstens één keer per jaar een paardentandarts het gebit van je paard te laten controleren. Een controle kost zo’n €20 euro, een behandeling tussen de €50 en €100.

Paardensport

Het is heel belangrijk altijd les te blijven houden om jezelf te blijven ontwikkelen. Zonder les sluipen er heel makkelijk verkeerde gewoontes in je manier van rijden. Een les kost zo’n €15 tot €60 per uur, afhankelijk van de instructeur, locatie (aan huis of op locatie) en of je privéles hebt of groepsles. Aan wedstrijden rijden zijn ook bepaalde kosten verbonden. Zo kost een startkaart €40 en zal je per wedstrijd ook inschrijfgeld moeten betalen. Als je vaak op wedstrijd gaat of naar een locatie voor les, zal je moeten overwegen een trailer aan te schaffen.

Onvoorziene kosten

Ja, en dan kan het ook zo zijn dat je paard in het hekwerk terecht komt en je ineens veel geld moet neerleggen voor een operatie. Een gemiddelde dierenarts rekening kost €100 tot €200, maar een kliniekopname kost al gauw minimaal €1500. Zorg dus dat je geld opzij zet, zodat je niet direct in de stress zit als er onverwachte dingen gebeuren. Je kan je kosten natuurlijk ook laten verzekeren. Een ziektekostenverzekering voor een paard kost gemiddeld €500 per jaar. Verder ben je als eigenaar ook verantwoordelijk voor de schade die je paard veroorzaakt, controleer dus of dit in je WA-verzekering zit inbegrepen.

Als we van alles het gemiddelde nemen, zouden we kunnen zeggen dat een paard grofweg om aan te schaffen zo’n €7000 kost, €400 in de maand en dus zo’n €5000 euro per jaar. Dit is een heleboel geld, zorg dus dat je zeker bent van je financiële situatie en je eventuele verrassingen kan opvangen. Als je denkt dat het krap wordt, blijf dan reëel en begin niet aan een eigen paard. Je kan een paard leasen of bijrijden, dit zal jou (en je paard!) een heleboel ellende besparen.
© 2011 - 2023 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten eigen paard: aanschaf en maandelijkse kostenKosten eigen paard: aanschaf en maandelijkse kostenHet is de droom van velen, een eigen paard! Maar wat kost dat nu? Afgezien van onverwachte (medische) kosten, maken we d…
Paardenstalling: voor- en nadelenJe wilt je paard stallen, maar wat zijn nu de voor- en de nadelen? Het is altijd aangenaam als je paard in een stalling…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…

Omgaan met angst bij je paardErg veel paardeneigenaren kampen met problemen omdat hun paard nerveus of angstig is. Elk paard schrikt wel eens, maar s…
Bitloos, boomloos... Over enkele jaren ook paardloos?mijn kijk opBitloos, boomloos... Over enkele jaren ook paardloos?Paardvriendelijk paardrijden wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Paardenliefhebbers kijken steeds bewuster naar…
Bronnen en referenties
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.