Exterieur van een veulen beoordelen

Exterieur van een veulen beoordelen Menig (ervaren) paardenliefhebber koestert de droom om een veulen of jong paard aan te schaffen en deze volgens eigen ideeën en wensen op te voeden. De vertrouwensband die tussen een jong paard en zijn eigenaar kan ontstaan is zeer hecht en het is ook gewoon erg leuk om je paard van jongs af aan op te zien groeien. Er zitten echter ook nadelen verbonden aan het aanschaffen van een jong paard. Een paard wordt zo goed als altijd met een bepaalde reden aangekocht, men wil er bijvoorbeeld mee de sport in of men wil er mee fokken. Nu kan elk gezond paard wel leuk dressuren en een sprongetje maken, maar de topsport is voor lang niet ieder paard weggelegd.

Het is erg moeilijk om een veulen te beoordelen en erachter te komen of hij geschikt is voor jouw toekomstige wensen en eisen. Gelukkig zijn er wel een aantal richtlijnen en aandachtspunten die aan kunnen geven hoe het veulen zal uitgroeien.

Het hele leven onveranderd

De skeletbasis en de hoek die de voor- en achterhand hebben ten opzichte van het lichaam zullen niet veranderen als het paard groeit. Ook de gangen zullen geen grote veranderingen meer ondergaan. Hoe het veulen naast zijn moeder loopt zegt dus al heel veel over de gangen die het paard op latere leeftijd zal laten zien.

Zaken die nog veranderen

Zoals iedereen wel weet verandert de hoogte van het veulen in de loop der jaren sterk. Ook de breedte van het veulen en de hoogte van de voorhand ten opzichte van de hoogte van de achterhand zullen nog veranderen. Over de proporties valt dus weinig zinnigs te zeggen, toch is er een richtlijn die men aan kan houden. Een veulen groeit meer in de lengte dan in de hoogte. Een veulen dat in verhouding een lange rug heeft zal later dus ook een lange rug hebben. Ideaal is dus een veulen met een korte rug dat hoog op de benen staat.

Advies

Staar je niet blind op de vader van het veulen. 50% van de genen van het veulen zijn afkomstig van de moeder. Het is dus erg belangrijk om ook op haar karakter en lichaamsbouw te letten. Als het veulen in verhouding een lange rug lijkt te hebben en de moeder heeft ook een relatief lange rug, dan is de kans groot dat het veulen, als het uitgegroeid is, ook echt een lange rug zal hebben. Ook als het veulen op het eerste oog geen ongewenste kenmerken vertoont is het verstandig om de moeder te bekijken. Bevalt zij je ook? Dan is dat zeker een goed teken.

Wat zeggen de maten mij?

De stokmaat die het veulen bij de geboorte heeft zegt ook al iets over de eindstokmaat van het veulen (zie onderstaande tabel).

Maten veulen% van de eindstokmaat% van de eindbreedte
Veulen bij de geboorte± 60%± 30%
Veulen bij 6 maanden± 85%± 75%

Om het exterieur te kunnen beoordelen heb je een foto nodig van de zijkant van het paard. Belangrijk is dat het paard stil staat en zijn hals in een natuurlijke houding draagt.
  1. Hals
  2. Schouder
  3. Schoft
  4. Kruis
  5. Kootholten
  6. Achterhand

Toekomstig dressuurpaard

Een veulen dat later geschikt zal zijn voor de dressuursport heeft een relatief lange hals en een relatief lange rug. De hals is van nature opgericht en mooi rond. De schouder moet steil aflopen. De schoft loopt lang door. De overgang van de rug naar de kont is vloeiend, het kruis ligt niet te hoog. Een lange koot is voor een dressuurpaard gewenst. Ze mogen ook steiler zijn dan men bij een gewoon paard zou wensen (45 graden), dit trekt namelijk nog wat bij. De achterhand loopt bij voorkeur steil af.

Toekomstig springpaard

Een veulen dat geschikt zou kunnen zijn voor de springsport heeft een ronde bovenhals, de hals en borst zijn goed met elkaar verbonden (breed oppervlak). De schouder loopt steil af en is kort. Het veulen heeft een korte schoft. De achterhand van het paard is recht. Een paard dat in stand te veel buiging heeft bij zijn hak zal moeite hebben om de benen volledig te strekken bij de afzet. De koten van een veulen mogen nog steil zijn.

Toekomstige all-rounder

Het all-round veulen kijkt van jongs af aan al trots de wereld in. Ook de hals staat trots op de schouders en is lang. De schouders zijn groot en maken een duidelijke hoek, hierdoor kan het paard veel kracht zetten. De schoft is lang en duidelijk aanwezig. De achterhand laat een duidelijke hoek zien, waardoor het paard goed kan buigen en veren.

Toekomstig recreatiepaard/ paard om mee te mennen

De onderhals is beter ontwikkeld dan de bovenhals (zoals te zien is op het voorbeeldplaatje). De natuurlijke houding van het paard kan later voor problemen zorgen. Het paard heeft de neiging om met de neus in de lucht te lopen in plaats van te zakken. De schouder loopt steil af. De schoft is van gemiddelde lengte en hoogte. De kont is kort en de overgang van de rug naar de kont is niet vloeiend (de kont steekt duidelijk boven de rug uit). De bovenbenen van de achterhand zijn kort. De onderbenen van de achterhand zijn juist lang. Hierdoor kan het paard slechts weinig kracht zetten.

Toekomstig zorgenkindje

Veulens zijn zelden mooi geproportioneerd. Toch zijn er bepaalde punten die later problemen kunnen voorspellen. Een 'probleempaard' heeft een korte, rechte hals. De schouder is kort en steil, waardoor ruime gangen worden beperkt. De schoft is lang en loopt door tot de nieren (en dus bijna tot de kont). De rug is hierdoor zo kort dat er niet of nauwelijks een zadel op het paard past. De korte rug maken de gangen bovendien houterig.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een veulen afspenen? Hoe doe ik dat?Een veulen afspenen? Hoe doe ik dat?Er komt een tijd dat je veulentje zonder zijn of haar moeder verder moet gaan. Je hebt het veulen bijvoorbeeld verkocht,…
Hoe speen ik mijn veulen af?Hoe speen ik mijn veulen af?Allereerst gefeliciteerd met uw veulen. Het fokken van een veulen bij uw merrie is een mooie en unieke ervaring, maar er…
Lethal white syndromeLethal white syndromeHet lethal white syndrome, ook wel white foal syndrome genoemd, is een genetische fout die ervoor zorgt dat je veulen bi…
Red bag deliveryEen red bag delivery houdt in dat het veulen ter wereld komt met een rood vlies (de placenta) om zich heen, het is een v…

De kracht van belonen: dat heb je goed gedaan paard!De kracht van belonen: dat heb je goed gedaan paard!Wil je jouw paard iets aan- of afleren, zal je te maken krijgen met straffen en belonen. Het principe lijkt simpel: onge…
Chinchilla’s in het wildChinchilla’s in het wildChinchilla’s zijn schattige dieren die een beetje lijken op een kruising tussen een muis, konijn en eekhoorn. Ze worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Valix, Pixabay
  • http://www.cavallo.de/know-how/cavallo-exterieur-coach-fohlenbeurteilung.408702.233219.htm
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.