Red bag delivery

Een red bag delivery houdt in dat het veulen ter wereld komt met een rood vlies (de placenta) om zich heen, het is een vervelende complicatie die, wanneer je niet snel ingrijpt, het leven kan kosten van het veulen.

Hoe gaat een normale bevalling?

Wanneer er sprake is van een normale bevalling, zit het veulen in een witte vruchtzak in de baarmoeder. Om het veulen en de witte vruchtzak heen zit een rode zak, de placenta. Deze placenta zit vast aan de baarmoederwand en voorziet het veulen onder andere van zuurstof. Wanneer de merrie gaat bevallen knapt als eerste de rode zak en komt er vruchtwater vrij, wanneer de merrie gaat persen komt de witte vruchtzak met de voorbeentjes en het snuitje van het veulen naar buiten. De placenta zit op dat moment nog gewoon vast aan de baarmoederwand en voorziet het veulen tijdens de bevalling nog van zuurstof. Na de bevalling laat de placenta los van de baarmoederwand, de nageboorte.

Wat gebeurt er als er sprake is van een red bag delivery?

Als er sprake is van een red bag delivery, heeft de placenta zich al losgemaakt van de baarmoederwand en wil het tegelijk met de witte zak en het veulen naar buiten. Dit gaat niet, omdat er ook nog vruchtwater in de rode zak zit, het is te vergelijken met het door een krappe opening willen persen van een opgeblazen ballon, praktisch onmogelijk tenzij je de ballon lek prikt. De merrie heeft het er moeilijk mee en gaat steeds liggen om vervolgens maar weer op te staan en blijft persen zonder dat het water breekt.

Wanneer je er op dat moment niks aan doet, zie je uiteindelijk een rode zak naar buiten komen, als het zover komt heeft het veulen vaak al een zuurstoftekort opgelopen.

Wanneer je het herkent, en je voelt de merrie op, dan zul je een soort fluweelachtige zak voelen, niet glad zoals de vruchtzak waar het veulen in zit. Als je die zak open maakt komt er opeens heel veel vruchtwater vrij, omdat de zak onder druk staat. Daarna is het zaak om de ligging van het veulen te controleren aangezien er bij een red bag delivery een verhoogde kans op verkeerd liggen bestaat. Als het veulen verkeerd ligt is het zaak om hem tussen de weeën door goed te leggen om ervoor te zorgen dat hij zo snel mogelijk geboren wordt. Als het veulen goed ligt zal hij snel na het kapotmaken van de rode zak geboren worden.

Na de geboorte moet je de ademhaling van het veulen meteen goed controleren, het kan immers zijn dat het veulen een zuurstoftekort heeft opgelopen of vruchtwater heeft binnen gekregen.

Na een red bag delivery komt de nageboorte vaak heel snel, omdat het immers al los is van de baarmoederwand.

Veearts bellen?

De red bag delivery wordt vaak genoemd als complicatie waarbij je de komst van de veearts niet af kunt wachten omdat het veulen anders kan stikken. Je zult zelf, met bijvoorbeeld telefonische ondersteuning van een veearts, moeten handelen. Als je een red bag delivery op tijd herkent en ernaar kan handelen kan het veulen de bevalling gewoon overleven, wordt er te laat ingegrepen, dan is de overlevingskans zeer klein.

Het is natuurlijk wel verstandig om na de bevalling alsnog de veearts langs te laten komen voor een controle van de toestand van het veulen.
© 2010 - 2020 Flew, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geboorte van de placenta: placentaire fase van een bevallingDe geboorte van een placenta wordt dikwijls nogal eens over het hoofd gezien wanneer men aan een bevalling denkt. Vele v…
Het inleiden van een bevallingHet inleiden van een bevallingIn sommige gevallen is het nodig om een bevalling op te wekken, in het belang van moeder en kind. Dit wordt ook wel inle…
De bevalling of keizersneeDe bevalling of keizersneeWat is nu een keizersnede, wat gebeurd er met je tijdens een bevalling ? het zijn de vragen van vele zwangere mensen die…
Veel bloedverlies tijdens de bevallingVeel bloedverlies tijdens de bevallingEen beetje helderrood bloedverlies verliezen tijdens de bevalling is normaal. Wanneer je meer dan 1 liter bloed verliest…

Dieren en natuurrampenDieren en natuurrampenAl vele duizenden jaren is bekend dat dieren voorspelbaar (ogenschijnlijk helderziend) gedrag vertonen met betrekking to…
Je eigen paard aan huisJe eigen paard aan huisDe ultieme droom van iedere paardenliefhebber is om je eigen paard aan huis te hebben staan. Even sí avonds nog langs ga…
Bronnen en referenties
  • Complicaties bij de geboorte door Josje Mierop

Reageer op het artikel "Red bag delivery"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Flew
Gepubliceerd: 10-03-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!