Lethal white syndrome

Lethal white syndrome Het lethal white syndrome, ook wel white foal syndrome genoemd, is een genetische fout die ervoor zorgt dat je veulen binnen enkele uren na de geboorte zal overlijden. Maar hoe komt dit eigenlijk, en hoe kan je het voorkomen?

Een kort leven

Als een veulen geboren wordt dat het lethal white syndrome heeft, zal het in eerste instantie een normaal, gezond veulen, met een witte vacht en blauwe ogen, lijken. Na een paar uur blijkt echter dat er van binnen iets mis is met het darmstelsel, en het veulen zal last krijgen van heftige koliek aanvallen. Aangezien deze in dit geval ongeneselijk zijn, wordt er meestal voor gekozen om het veulen direct in te laten slapen, om een pijnlijke dood te besparen.

Genetisch

Erfelijke eigenschappen liggen voor elk organisme vastgelegd in de genen. Bij de voortplanting worden deze doorgegeven, en krijg je voor elke eigenschap één gen van de vader en één van de moeder. Er zijn dominante en recessieve genen. Als een individu een dominant en een recessief gen heeft, zal altijd het dominante gen naar voren komen. Het lethal white syndrome gen (LWS-gen) is een recessief gen. Een veulen moet dus van beide ouders dit gen krijgen, om een ‘white foal’ te worden. Beide ouders zijn dus drager van het LWS gen, en hebben één dominant gen, en één recessief LWS gen. Immers, als ze twee recessieve genen hebben, hadden ze het zelf niet overleeft. Bij twee dominante genen zal het veulen geen LWS veulen worden.

Een simpele rekensom laat het volgende schema zien, bij een kruising van twee LWS dragers, Yy x Yy.
x Yy
YYYYy
yYyyy
Het dominante gen geeft men met een hoofdletter aan, en het recessieve met een kleine letter.

Bij deze kruising is er dus 25% kans op een white foal, dat het helaas niet zal overleven. De andere 75% bestaat voor 2/3de uit gezonde veulens, die wel drager van het gen zijn, en voor 1/3de uit een gezond veulen, dat ook geen drager is.

Voorkomen

Het gen voor lethal white syndrome komt het meeste voor bij American Paint horses, maar kan ook voorkomen bij andere rassen, zoals Quarters, Appaloosa’s, Miniatuur paardjes, Engelse volbloeden en mustangs. Ook kruisingen van deze rassen kunnen het natuurlijk hebben. Gelukkig kan er tegenwoordig getest worden op het LWS gen. Doe dit vooral, zodat jij en je veulen niet de dupe worden van het lethal white syndrome!
© 2010 - 2024 Puresylk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleurengenetica bij het paard: OLW-gen frame (witpatroon)Kleurengenetica bij het paard: OLW-gen frame (witpatroon)OLW-frame, ook wel LWO genoemd, staat voor 'Overo Lethal White'. Vroeger werd het nog overo genoemd als verzamelnaam voo…
Sick Building Syndrome of WerkstressSick Building Syndrome of WerkstressHet Sick Building Syndrome veroorzaakt klachten die te vergelijken zijn met de klachten van stress. Wanneer is er sprake…
Kleurengenetica bij het paard: Schimmel-gen (modifier)Kleurengenetica bij het paard: Schimmel-gen (modifier)Het schimmel-gen is een dominant gen en is een modifier. Binnen de kleurengenetica is het een opvallend gen omdat het ál…
Tanden bleken/tanden bleachen met Magic WhiteTanden bleken/tanden bleachen met Magic WhiteDankzij Magic White kan je tegenwoordig je tanden bleken (tanden bleachen) in minder dan een half uur tijd en dit zonder…

Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen zijn nuttige dieren, ze eten larven, slakken en regenwormen. Door het graven van gangen, beluchten ze de grond en…
Honden: aanlijnplicht, opruimplicht en belastingHonden: aanlijnplicht, opruimplicht en belastingIn veel regio's zijn er wetten voor het houden van honden gemaakt. Zo bent u in bepaalde gebieden verplicht de hond aang…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Lethal_white_syndrome
Puresylk (1 artikelen)
Gepubliceerd: 23-10-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.