Chinchilla’s in het wild

Chinchilla’s in het wild Chinchilla’s zijn schattige dieren die een beetje lijken op een kruising tussen een muis, konijn en eekhoorn. Ze worden soms ook gehouden als huisdieren, al zijn ze minder makkelijk in het verzorgen dan dieren zoals muizen, gerbils en hamsters. Chinchilla’s in het wild zul je echter niet zo gauw tegenkomen, hiervoor leven ze te afgelegen in de gebergten.

Algemene informatie

  • Latijnse naam: Chinchilla Lanigera
  • Soort: Knaagdier
  • Type: Planteneters
  • Waar komen ze voor: In het Andesgebergte in Chili en Peru
  • Hoe oud worden ze: Chinchilla’s worden zo’n 15 jaar oud, maar leeftijden tussen 18 en 22 jaar komen ook voor.

Geschiedenis

De Chinchilla’s waren bijna een uitgestorven diersoort geworden, vanwege het feit dat hun vacht erg in trek was (en is) voor de bontproductie-en handel. Het is inmiddels verboden om te jagen op Chinchilla’s in het wild. De populatie is helaas nog niet helemaal hersteld.

Voeding

Chinchilla’s hebben een erg gevoelige maag en darmen, waardoor ze een strikt dieet van makkelijk te verteren voedsel nodig hebben. Voedsel dat aan deze eisen voldoet is gedroogde woestijngras, al is dit soms moeilijk te vinden. Kleine insecten, fruit en planten worden daarom ook gegeten ondanks het feit dat deze minder goed te verteren zijn.

Leefgewoonten

Chinchilla’s leven in groepen, en zijn nachtdieren. Overdag willen ze dan ook rustig kunnen slapen en verstoppen zich tussen de rotsen in de Bergen. Chinchilla’s zijn erg stressgevoelige dieren en zijn van nature ook erg schrikachtig. Ze houden daarom van een vaste structuur en routine in hun dagelijkse leven zonder verassingen van buitenaf. Chinchilla's kunnen goed overleven in de koude gebieden van de Andes omdat ze een dikke vacht hebben. Ze leven daar hoger in de bergen, waar de temperatuur veel koeler is dan in de laaggebergten. De Chinchilla heeft ook dierlijke vijanden, deze zijn:
  • Stinkdieren
  • Wilde honden
  • Grote vogelsoorten
  • Slangen

Kenmerken van het lichaam

De vacht van de wilde Chinchilla is veelal grijs, maar kleuren zoals wit en zwart komen ook voor. Omdat de vacht uit vele kleine haartjes bestaat moeten ze hun vacht mooi en schoon houden door zichzelf om te rollen in zand of verpulverd steen. Dit zorgt er ook voor dat er geen klitten ontstaan in de vacht. Chinchilla’s kunnen tot wel 2 meter hoogte springen en hebben vanwege hun lichaamsbouw ook veel beweging nodig. De tanden van een Chinchilla blijven hun hele leven doorgroeien, wat betekent dat ze voortdurend zullen moeten blijven knagen om hun tanden niet te lang te laten worden. Ze knagen op allerlei materialen zoals hout, steen, etc.

Voortplanting

Op elk moment van het jaar kan een Chinchilla zich voortplanten. Een zwangerschap duurt wel 111 dagen wat vrij lang is. Hierdoor worden Chinchilla’s al met een vacht geboren en hebben ze hun ogen al open bij de geboorte. Een Chinchilla krijgt tussen de 1 en 3 jongen per worp. Wanneer een Chinchilla in gevangenschap leeft, ofwel tussen de mensen als huisdier gebeurt het alleen in zeldzame gevallen dat een Chinchilla jongen zal krijgen omdat Chinchilla's selectief zijn met het uitzoeken van een partner om mee voort te planten.

Een Chinchilla als huisdier

Er zijn mensen die Chinchilla's als huisdier hebben. Toch kun je het houden van een Chinchilla niet vergelijken met een hamster of konijn. Chinchilla's hebben meer ruimte nodig omdat ze veel springen en ze hebben materiaal nodig om te knagen. Je zult in hun grote kooi dus regelmatig stukken boomstam moeten plaatsen waar ze aan kunnen knabbelen. Pas er wel voor op dat het gezonde boomstammen zijn. Heeft een boomstam namelijk schimmel, dan kan dit de Chinchilla infecties geven (ze verliezen dan vacht). Verder heeft een Chinchilla speciale voeding nodig en vers stro dat je elke dag voor ze neerlegt. Ook hebben ze fijn zand nodig (verkrijgbaar bij dierenwinkel/tuincentrum met dierenafdeling) nodig om hun vacht in te "wassen". Houd er ook rekening mee dat niet iedere dierenarts verstand heeft van Chinchilla's, dus je doet er goed aan om te informeren bij een dierenarts of ze ervaring hebben met Chinchilla's zodat je, indien nodig, de juiste dierenarts kunt bezoeken.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chinchilla`s en de verzoring ervanChinchilla`s en de verzoring ervanHoe is de chinchilla in nederland gekomen? Wat heeft het voor een verzorging nodig ? Hoe leeft het in gevangenschap en i…
Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Wat mogen chinchilla's eten en wat niet?Misschien heb je dit beestje zelf als huisdier, maar het kan ook zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt; de chinchill…
De chinchilla als huisdierDe chinchilla is een schattig dier om te zien. Het is een knaagdier en zijn 25 tot 35 centimeter lang en wegen 450 tot 7…
Huisvesting van knaagdierenHuisvesting van knaagdierenDe huisvesting van een knaagdier is behoorlijk belangrijk. Hier in mijn tekst vind je enkele info over wat nu echt het b…

Exterieur van een veulen beoordelenExterieur van een veulen beoordelenMenig (ervaren) paardenliefhebber koestert de droom om een veulen of jong paard aan te schaffen en deze volgens eigen id…
De Springmuis: een speciaal knaagdiertjeDe Springmuis: een speciaal knaagdiertjeEen springmuis doet je op het eerste gezicht wel denken aan een muis, maar een tweede blik doet je van gedachten verande…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Agdas666, Pixabay
  • www.wikipedia.org/chinchilla
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 09-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.