Ideale omheining voor uw paarden
Voordat u besluit de beslissing te maken om een paard of pony aan te schaffen, besluit u of uw paard op een pensionstal komt te staan, of dat u zelf een weiland koopt of huurt. Een weiland moet altijd voorzien zijn van een goede veilig omheining. Om het maken van een omheining en de keuze van materialen makkelijker te maken voor u staat in dit artikel veel informatie over omheiningen.
Afrastering / omheining
Een goede duurzame omheining langs uw weiland is iets waar u veel plezier van zult hebben. Belangrijk is dat de omheining die u kiest behalve stevig, ook veilig moet zijn. Veel wonden bij paarden zijn gevolgen van omheining die niet optimaal is, of al is verouderd, losse uitstekende delen of scherpe randen bijvoorbeeld. Er zijn veel keuzes qua omheining op de markt zo kunt u onder andere kiezen uit:
- Stroomdraad omheining
- Prikkeldraad
- Ijzerdraad
- Gaas
- Planken
- Banden rubber
Ook qua hekken en palen is er veel verschil te vinden. Zo kunt u kiezen voor:
- instappaaltjes (vaak plastic en makkelijk te verwijderen)
- ijzeren palen
- houten palen
Het maken van een omheining
Om een goede stevige omheining te maken van houten palen wordt u erg aangeraden om palen te kopen die een laag teerachtige gelei over zich heen hebben, dit om het rotten van de palen uit te stellen. Voor ieder is het ideaalbeeld van een omheining anders. Behalve te letten op veiligheid van een omheining kan er ook gelet worden op verplaatsbaarheid van de omheining, past het in het landschap en wat u wilt besteden aan een omheining.
Een voorbeeld van een goede omheining is het weiland rondom te voorzien van houten palen die om de ongeveer 2 meter komen te staan. Sla de palen ver genoeg de grond in zodat ze stevig staan, let wel op dat er voldoende hoogte boven de grond overblijft zodat de omheining niet te laag wordt. Verbind aan de buitenkant de palen rondom met gaas en sla bovenop de palen rubberen houders waar de stroomdraad doorheen getrokken kan worden. Dit voorkomt dat paarden met hun nek de omheining plat duwen. Om schuren aan de palen te voorkomen kunt u halverwege de paal nog een stroomdraad langs spannen.
U kunt ook kiezen om uw palen te verbinden met houten planken, dit wordt vaak gedaan als u alleen grotere paarden houdt, aangezien kleine pony's hier snel onderdoor glippen. Let wel op dat de paarden uw planken niet kapot schuren.
Een andere optie dan het gaas en de planken zijn het spannen van rubberen banden deze verwonden uw paard minder snel, maar de kunst is wel om de spanning erop te blijven houden, het zakt vaak uit.
Met instappaaltjes en stroomdraad kunt u het weiland eventueel nog opdelen als u geen standaard indeling van uw weiland wilt. Het is slim om het weiland mits het groot genoeg is, op te delen in meerdere kleinere weilanden zodat het gras kaal gegeten kan worden en op andere weiden kan groeien.
Bijhouden van uw omheining
Nadat u uw omheining heeft geplaatst is het ook erg belangrijk om deze bij te houden en regelmatig langs te lopen, controleer of alles nog goed vast zit en paarden zich dus niet kunnen verwonden of ontsnappen. Stroomdraden vooral dun touw slijt redelijk snel en zal dan dus dunner worden of gaan breken. Lint daarintegen slijt minder snel maar snijd wel erger in de huid bij evenuele ongelukken.
Stel het maken van zwakke punten in uw omheining niet uit en pas de omheining waar nodig aan. Regelmatige controle en bijwerkiingen aan uw omheining zorgen dat de afrastering optimaal blijft.