Ideale omheining voor uw paarden

Voordat u besluit de beslissing te maken om een paard of pony aan te schaffen, besluit u of uw paard op een pensionstal komt te staan, of dat u zelf een weiland koopt of huurt. Een weiland moet altijd voorzien zijn van een goede veilig omheining. Om het maken van een omheining en de keuze van materialen makkelijker te maken voor u staat in dit artikel veel informatie over omheiningen.

Afrastering / omheining

Een goede duurzame omheining langs uw weiland is iets waar u veel plezier van zult hebben. Belangrijk is dat de omheining die u kiest behalve stevig, ook veilig moet zijn. Veel wonden bij paarden zijn gevolgen van omheining die niet optimaal is, of al is verouderd, losse uitstekende delen of scherpe randen bijvoorbeeld. Er zijn veel keuzes qua omheining op de markt zo kunt u onder andere kiezen uit:
  • Stroomdraad omheining
  • Prikkeldraad
  • Ijzerdraad
  • Gaas
  • Planken
  • Banden rubber

Ook qua hekken en palen is er veel verschil te vinden. Zo kunt u kiezen voor:
  • instappaaltjes (vaak plastic en makkelijk te verwijderen)
  • ijzeren palen
  • houten palen

Het maken van een omheining

Om een goede stevige omheining te maken van houten palen wordt u erg aangeraden om palen te kopen die een laag teerachtige gelei over zich heen hebben, dit om het rotten van de palen uit te stellen. Voor ieder is het ideaalbeeld van een omheining anders. Behalve te letten op veiligheid van een omheining kan er ook gelet worden op verplaatsbaarheid van de omheining, past het in het landschap en wat u wilt besteden aan een omheining.

Een voorbeeld van een goede omheining is het weiland rondom te voorzien van houten palen die om de ongeveer 2 meter komen te staan. Sla de palen ver genoeg de grond in zodat ze stevig staan, let wel op dat er voldoende hoogte boven de grond overblijft zodat de omheining niet te laag wordt. Verbind aan de buitenkant de palen rondom met gaas en sla bovenop de palen rubberen houders waar de stroomdraad doorheen getrokken kan worden. Dit voorkomt dat paarden met hun nek de omheining plat duwen. Om schuren aan de palen te voorkomen kunt u halverwege de paal nog een stroomdraad langs spannen.

U kunt ook kiezen om uw palen te verbinden met houten planken, dit wordt vaak gedaan als u alleen grotere paarden houdt, aangezien kleine pony's hier snel onderdoor glippen. Let wel op dat de paarden uw planken niet kapot schuren.

Een andere optie dan het gaas en de planken zijn het spannen van rubberen banden deze verwonden uw paard minder snel, maar de kunst is wel om de spanning erop te blijven houden, het zakt vaak uit.

Met instappaaltjes en stroomdraad kunt u het weiland eventueel nog opdelen als u geen standaard indeling van uw weiland wilt. Het is slim om het weiland mits het groot genoeg is, op te delen in meerdere kleinere weilanden zodat het gras kaal gegeten kan worden en op andere weiden kan groeien.

Bijhouden van uw omheining

Nadat u uw omheining heeft geplaatst is het ook erg belangrijk om deze bij te houden en regelmatig langs te lopen, controleer of alles nog goed vast zit en paarden zich dus niet kunnen verwonden of ontsnappen. Stroomdraden vooral dun touw slijt redelijk snel en zal dan dus dunner worden of gaan breken. Lint daarintegen slijt minder snel maar snijd wel erger in de huid bij evenuele ongelukken.

Stel het maken van zwakke punten in uw omheining niet uit en pas de omheining waar nodig aan. Regelmatige controle en bijwerkiingen aan uw omheining zorgen dat de afrastering optimaal blijft.
© 2010 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ideale weide-indeling voor uw paardBij het kopen van een paard komt veel kijken. Er moeten veel keuzes gemaakt worden en er is nogal wat te kiezen. Als u k…
Stalling voor je paard: weide, manege, aan huisStalling voor je paard: weide, manege, aan huisEr zijn talloze stallingsmogelijkheden voor paarden: een weide met schuilstal, paarden aan huis, je paard op een pension…
Omheining rijbak, paddock en weiland voor paardenAls u op zoek bent naar een veilige en duurzame omheining voor de rijbak, paddock of wei, zijn er veel leveranciers waar…

Paarden, van toen tot nuZestig miljoen jaar geleden zag het paard er eerder uit als de andere beste vriend van de mens: als een hond. Het dier w…
Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen vangen of verjagen, hoe doe je dat?Mollen zijn nuttige dieren, ze eten larven, slakken en regenwormen. Door het graven van gangen, beluchten ze de grond en…
Dobel (155 artikelen)
Laatste update: 05-11-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.