De juiste veulenopfok kiezen
In de paardenwereld wordt over het algemeen positief gedacht over de veulenopfok. Toch verneemt men ook regelmatig negatieve berichten. Voorkom problemen en denk goed na over de opfok die men voor het veulen kiest.
Opfokken kunnen sterk van elkaar verschillen. Men dient zichzelf verschillende vragen te stellen, zoals; wat wil ik voor de opfok betalen en wat verwacht ik voor deze prijs van de opfok? In dit artikel worden de volgende zaken besproken:
Opfok of pensionstal
Het grote voordeel van de opfok is dat veulens een relatief grote mate van vrijheid genieten. Ze krijgen echt de kans om ‘kind’ te zijn. Daarnaast hebben ze voldoende leeftijdgenoten om mee te spelen en zich uit te leven. Als je je veulen op een pensionstal of manege zet is de kans groot dat hij niet genoeg gesocialiseerd raakt of dat er op te jonge leeftijd te veel van hem wordt gevraagd. Dit kan later voor gedragsproblemen zorgen.
Natuurlijk kent de opfok ook nadelen. Zo is de kans groter dat het veulen geblesseerd raakt door een ruw spel of een val. Daarnaast is de kans op ‘verwildering’ van het veulen ook groter. De eigenaar moet er goed op letten dat de veulens bij de uitgekozen opfok regelmatig in handen komen. Ook is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe er met het veulen, maar ook met het terrein wordt omgegaan. Het is verstandig om na te gaan of de afrastering van de weilanden veilig en sterk zijn en of de manier van voeren/huisvesten bevalt en nog meer van dat soort zaken.
Kosten van de opfok
De prijzen die voor een plek in de opfok gevraagd worden verschillen zeer sterk. Zo kan men voor 75,- per maand een plekje vinden, maar dit kan oplopen tot zo’n 200,- in de maand. Het is belangrijk na te gaan welke kosten inbegrepen zijn in de maandprijs. Sommige opfokken zijn ‘all inclusive’, alle kosten zijn in de prijs verrekend. Andere opfokken vragen naast het geld voor de opfok ook nog een vergoeding voor inentingen, wormenkuren, de hoefsmid en/of voer. Daarbij verhogen sommige opfokken de maandelijkse kosten in de winterperiode (vaak van oktober t/m april) of ze verhogen de prijs naarmate het veulen ouder wordt. Met een opfok die op het eerste gezicht weinig kost kan men uiteindelijk dus toch duurder uit zijn.
Weidegang en/of loopstallen
Opfokken verschillen in de manier van houden van de veulens. Sommige opfokken bieden 24/7 weidegang, zowel zomer als winter. Anderen bieden in de zomer 24/7 weidegang. In de winter worden de veulens in (grote) loopstallen gestald, al dan niet met uitloop. Soms komen de veulens in de winter overdag in een paddock te staan, anderen staan in de winter de hele dag binnen. Als eigenaar van een veulen is het belangrijk goed na te denken over jouw wensen en eisen.
Binnenland of buitenland
Opfokken in het buitenland bieden vaak heel andere voordelen dan opfokken in Nederland. Zo biedt een opfok in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland of Tsjechië een heuvelachtig of zelfs bergachtig landschap. Waardoor veulens sterk worden, harde benen en hoeven ontwikkelen en zeker zijn van hun passen. Daarnaast kan het klimaat in het buitenland een voordeel bieden, zo raken de paarden gehard vanwege een landklimaat. Een derde voordeel is dat andere Europese landen vaak over meer open ruimte beschikken, waardoor het voor de paarden in alle seizoenen mogelijk is om dag en nacht buiten te lopen. Ten slotte betaalt men vaak minder voor een opfok in het buitenland.
Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het opfokken in het buitenland. Zo is het voor de eigenaar minder eenvoudig om regelmatig bij zijn jonge paard langs te gaan. Dit is niet erg bevorderlijk voor de band tussen paard en eigenaar. Daarnaast is het voor de eigenaar ook moeilijker om te controleren hoe het met zijn veulen gaat, men kan geen onverwacht bezoek brengen om de stalhouder te controleren.
Het is natuurlijk wel zo dat een veulen het verdient om ook echt veulen te zijn, men kan zich dus afvragen of het noodzakelijk is om regelmatig langs te gaan bij het jonge paard. Daarbij bieden opfokken vaak film- en fotomateriaal aan om de eigenaren te laten zien hoe het met zijn/haar paard gaat. Ook bieden opfokken in het buitenland vaak een slaapplek aan voor de eigenaren, waardoor het bezoeken van het veulen (en eventueel meteen een vakantie) gemakkelijker.
Samenstelling van de kudde
Over de samenstelling en grootte van de kudde zijn de meningen verdeeld. De meeste opfokken (in Nederland) houden de paarden in kleine kudden, waarbij de paarden met leeftijd- en seksegenoten staan. Ook in het buitenland staan de hengsten in een hengstenkudde en de merries met andere merries.
De onenigheid bestaat vooral over de samenstelling van de kudde wat betreft de leeftijd. Als argument wordt vaak genoemd dat je ook geen groep kleuters in een zaal zet die elkaar maar moeten opvoeden. Velen zijn van mening dat het verstandig is om een oudere ruin of merrie in de kudde te zetten om het grut duidelijke grenzen te stellen.
Als het veulen op een pensionstal wordt gestald is de kans groot dat het enkel met ‘volwassen’ paarden komt te staan. Ook dit kan als nadelig worden ervaren, omdat het veulen niet echt een speelmaatje heeft.