Tips voor nieuwe paardeneigenaren
Gefeliciteerd! Waarschijnlijk sta je op het punt om een paard aan te schaffen, maar vraag je je toch af of je aan alles hebt gedacht. Of je bent benieuwd wat anderen zoal voor hun paard betalen. Hier even wat praktische zaken op een rij.
Wel of geen paard/pony?
Dit is de eerste en belangrijkste vraag. Ben je wel toe aan een eigen paard of pony? Het klinkt zo eenvoudig: weitje aan huis of een pensionstal in de buurt, paard of pony kopen en klaar. Zo eenvoudig is het niet. want hoeveel tijd heb je eigenlijk nodig voor het verzorgen van een paard? Hoe vaak moet of kun je ernaar toe? Wat kost zo'n stal nou eigenlijk?
De belangrijkste regels zijn:
Een paard hoort niet alleen te staan
En het liefst ook niet met een schaap of geit. Zelfs met een ezel als weidemaat kan een paard zich doodongeluk voelen. Het liefst staat een paard gewoon samen met een ander paard. Er zijn uitzonderingen van echt heel dominante types, maar de vraag is of jij als paardeneigenaar op zo'n dominante staat te wachten. Dus de wei moet groot genoeg zijn voor minimaal 2 paarden.
Een paard moet per dag een x aantal uren buiten komen
De poltiek is daar nog druk over bezig. 24 uur per dag in de wei, maakt de meeste paarden blij. Er zijn echter redenen te bedenken dat dit niet lukt. Bijvoorbeeld een graskoliekgevoelig paard of een hoefbevangenheid-gevoelige shetlander kun je beter niet de hele dag en nacht op een vol stuk graswei zetten. Dus dat is iets om na te vragen bij potentiele kandidaten. Ook zijn er gebieden in Nederland waar het niet te doen is om het hele jaar door 24-uurs weidegang te bieden ivm de grondsoort. Vaak bieden die stallen dan wel in de winter paddocktijd aan. Minimaal 4 uur uit de stal per dag is toch wel een vereiste (weidegang, paddock of beweging dmv werken)
Het belangrijkste voer is ruwvoer: gras of hooi
Dit moet van goede kwaliteit zijn. Dus bekijk dit ook bij eventuele weides en pensionstallen in de buurt. Het liefst wordt dit onbeperkt gevoerd (medische redenen daargelaten) en eventueel aangevuld met een brok of mueslivoer of een eigen mix. Hoeveelheden van dit krachtvoer is afhankelijk van ras en werk.
Een stal is een noodzakelijk iets
Ook bij paarden die 24 uur op het land staan is een schuilmogelijkheid een vereiste. Het is helemaal ideaal als een gedeelte ook dicht kan in verband met bijvoorbeeld ziekte of blessure. De stal moet elke dag gemest worden en regelmatig helemaal schoon gemaakt worden. Hoe vaak hangt af van je bedekking (stro, zaagsel, vlas, matten). En vergeet ook de wei zelf niet! Om worminfecties te voorkomen is het belangrijk de mest elke week op te ruimen.
En elke dag minstens één keer langs gaan voor een controlebeurt is ook belangrijk
En zorg dat je iemand achter de hand hebt mocht je zelf weg gaan of ziek worden die voor jou de controle op zich kan nemen. Een opkomende koliek kan heel snel gaan net als een wondinfectie of een kreupelheid.
Kosten
De kosten van een paard zijn te verdelen in 6 groepen:
- Aanschaf paard
- Aanschaf tuig en andere benodigdheden
- Kosten voer
- Kosten stalling
- Verzorging en Medische kosten
- Les
Aanschaf paard
Allereerst heb je natuurlijk de kosten van het paard zelf. De prijzen lopen uiteen van een gratis weidemaatje tot ver in de duizenden euro's. Het ligt er net aan wat je wilt kopen. Afwegingen zijn: Stokmaat, Ras, Geslacht, Leeftijd, evt Afkomst, Niveau van rijden van zowel paard als ruiter, Soort tak van sport (Western, Dressuur, Springen, TREC, etc), wedstrijd of niet. Heb je dit plaatje voor elkaar en weet je wat je wensen zijn, ga dan eens goed rondkijken en stel je budget vast.
Bij de aanschaf horen ook keuringskosten. De keuring kan alleen klinisch zijn, maar zeker bij wedstrijdambitie is het gebruikelijk de nodige rontgenfoto's te nemen. Vraag vooraf bij een betrouwbare dierenarts na wat de kosten zijn. En heel belangrijk: Laat je eigen dierenarts het paard keuren, liefst niet door de arts van de verkopende partij.
Aanschaf tuig en andere benodigheden
Ook hierbij geldt dat de lijst van noodzakelijke dingen afhankelijk si van je niveau van rijden en je ambities. Kijk voor alles goed rond, vergelijk prijzen en vergeet ook de tweedehands markt niet. Zeker voor de kleine spulletjes een aanrader. Denk eraan dat goedkope nieuw spullen soms minder betrouwbaar zijn dan de wat duurdere en dus ook korter meegaan.
Echt noodzakelijk bij het hebben van een paard zijn:
- Halster, liefst 2
- Halstertouw, liefst 2
- Poetskist oid wat tegen een stootje kan
- Goede borstels (ros-, harde, zachte, manenkam)
- Hoevenkrabber
- EHBO-setje voor paarden (met o.a. betadine oplossing, gaas, zwachtels, verbandschaar, thermometer)
Dekens
Wat altijd handig is voor als het paard ziek wordt is een goede waterdichte deken en evt een warme zweetdeken. Uiteraard zijn er paarden die altijd in de winter onder een deken staan. En evt in de zomer een vliegendeken.
En denk dan verder aan (afhankelijk van wat je met je paard gaat doen):
- hoofdstel, bit, teugels
- zadel, singels (liefst 2), stijgbeugels en riemen
- dekjes
- beenbeschermers (pees- en strijklappen)
- longeersingel en longeerlijn
- kaptoom
- longeerzweep
- men- of trektuig
- touwhalster en andere spullen voor grondwerken
- gaatjestang
- antivliegspul (spray, net, masker)
Trailer
Ga je veel op wedstrijd of wil je buiten ritten maken dan is een eigen trailer onontbeerlijk. Bekijk goed wat er achter de auto mag en hoe groot je paard is. En wat een paard prettig vind. Ga eens goed kijken naar de verschillende maten (eenpaards, anderhalf, tweepaards etc) en hoe ze er van binnen uitzien. Sommige paarden hebben moeite om in een te donkere trailer te stappen of zijn bang van de steile opstap.
Kosten voer
Bij pensionstallen zitten er vaak standaard hoeveelheden kracht- en ruwvoer bij de prijs in begrepen. Gaat de pony op eigen weide dan is het slim om eerst te inventariseren waar je je hooi, kuil. krachtvoer en evt lekkernijen als wortels en appels gaat kopen. En wat de prijzen zijn. Bedenk ook (en dat geldt ook voor paarden op een pensionstal) dat een paard wel eens niet goed reageert op het geboden voer of de hoeveelheden. En dat je wellicht over moet stappen op een ander (duurder) voer of meer moet voeren dan standaard. Die kosten komen er dan extra bij.
Kosten stalling
Zet eerst voor jezelf op een rijtje hoe je je paard wilt houden en wat de mogelijkheden in de buurt zijn. Ga bij meerdere weides of stallen kijken en vraag de kosten na. Let op dat je alle kosten te horen krijgt dus ook bijv de extra kosten bij het in de wei zetten, het aantrekken van instructie van buitenaf, extra mest-kosten etc. Goed doorvragen om problemen achteraf te voorkomen.
Kijk ook goed, met name bij de pensionstallen, wat je voor de prijs krijgt. Een stal met binnenbak en stapmolen zal in het algemeen wat meer kosten dan een stal met alleen een wei.
Heb je een eigen wei, maar wil je toch een stal/ box hebben dan zul je ook moeten kijken naar de prijzen van de bdekkingen: stro, zaagsel, vlas en matten. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, hun eigen prijs en hun eigen omloopsduur (dus hoe snel moet je het vervangen?)
Verzorging en Medische kosten
Verzorging
Een aantal kosten keren elk jaar of elke zoveel weken terug. Het handigst is om hier elke maand een bepaald bedrag voor apart te zetten. Vraag bij de betreffende behandelaar na hoeveel het kost, bereken het op jaarbasis en deel het door 12 om een goed budget op te bouwen. Het zijn:
- Hoefsmit (varieert van eens per 4 tot eens per 10 weken, van bekappen tot beslaan)
- Vaccinatie (eens per jaar)
- Ontworming (ong 4 keer per jaar)
- Tandarts (1 keer per jaar)
- Andere kosten die eventueel op je pad kunnen komen zijn: fysiotherapeut, osteo, zadelspecialist, alternatieve genezers (kruiden etc)
Medische kosten
Elk paard kan ziek worden, een blessure krijgen etc. De kosten voor een consult inclusief de voorrijdkosten kunnen erg hoog zijn. Komen daar nog behandelingen en medicijnen bij dan kan dit aardig oplopen. Informeer bij een paardenverzekering naar de opties en de kosten. Let goed op dat je ook weet wat eventueel uitgesloten wordt. Besluit je niet te verzekeren, zet dan elke maand een vast bedrag apart op een rekening om de eventuele klap op te kunnen vangen.
Les
De kosten voor les spreken voor zich, maar lopen sterk uiteen. Geheel afhankelijk van het soort en het niveau dat je wilt doen. Ook hier goed om vooraf na te denken, wat opgaves te vragen en eens te gaan kijken bij een instructeur.
En dan eindelijk
De grote dag! Je hebt het hele plaatje rond, je hebt op websites en in stallen gezocht. Je hebt jouw droompaard gevonden, hij is gekeurd en goed bevonden en komt dan eindelijk op de stal of wei naar keuze te staan. Voordat het genieten kan beginnen, nog een goede tip: Geef paard en jouzelf de tijd en ruimte om te wennen aan elkaar, de nieuwe plek, de nieuwe situatie. Als het goed is zul je tijd genoeg hebben om van hem/ haar te genieten. Doe voorzichtig en veel plezier met elkaar!