Ontstaan rensport (paardenrennen)

Paardenrennen zijn zeer populair in Engeland. En ook in Nederland horen wij over grote Engelse renwedstrijden als de Derby. Over het ontstaan van paardenrennen ontstaat echter enigzins twijfel. Hebben de Engelsen de sport zelf uitgevonden? Of waren het toch de Grieken en Romeinen? In dit artikel vind u het antwoord. Veel leesplezier!

De eerste tekst

‘Drie jockeys, of soms slechts twee, bereiden zich voor op de wedstrijd. De paarden op hun beurt zijn niet zonder wedijver; ze beven en ze zijn ongeduldig, en ze zijn constant in beweging. Wanneer het startschot is gegeven spurten ze tenslotte weg, de baan verslindend, en rennen ze met een niet aflatende snelheid verder. De jockeys, geïnspireerd door het applaus en met de hoop op overwinning, jagen hun gewillige paarden op met klappen, zwaaiend met hun zweep, en aangemoedigd door hun geschreeuw.’

Deze primaire tekst is een van de eerst geschreven teksten over paardenrennen in Engeland. Het is geschreven in de tijd dat Henry II regeerde in Engeland (1154 tot 1189). Het wedden op paarden bestond in deze tijd nog niet. Het ging de jockey slechts om de eer.

Toch eerder..

We weten dus dat paardenrennen bestonden in de 12e eeuw, maar toch is aannemelijk dat het paardenrennen in Engeland nog langer bestaat. Het is echter zeer moeilijk om een vaste datum of periode aan te wijzen voor het ontstaan van de paardenrennen. Dit komt doordat er weinig informatie bewaard is gebleven over vrijetijdsbesteding in het vroegere Engeland. Deze werd minderwaardig gezien aan bijvoorbeeld geschriften over politiek en strijd.

Grieken en Romeinen

We beginnen bij het begin. De Grieken zijn de eersten die aan paardenrennen deden. De renbaan in Elis was het meest bekend. De paardenrennen werden geïntroduceerd in de Griekse Spelen van 648 voor Christus. Enkele kenmerken van de Griekse rennen zijn dat de paarden een vaste tijd hadden om aanwezig te zijn op het terrein, dat de ruiters bepaalde voorbereidende oefeningen deden, en dat er races waren alleen merries. Deze kenmerken van de Griekse paardenrennen lijken erg op de paardenrennen die tegenwoordig in Engeland plaatsvinden. Ook is er bewijs voor het feit dat de Grieken al zeer goed op de hoogte waren van de natuur van het paard en hoe een paard te trainen. Xenophon schreef in 300 voor christus een boek met allerlei trainingsmethodes, voederadviezen, op welke manier de tanden de leeftijd van een paard aangeven en vele andere wetenswaardigheden over paarden.

Toen de paardenrennen waren uitgevonden bij de Grieken hebben de Romeinen dit overgenomen. Deze waren nog meer weg van de paardenrennen dan de Grieken al waren. De jockeys reden in de kleuren rood, groen wit en blauw. Het dragen van verschillende kleuren zien we tegenwoordig ook nog terug. Nadat de Romeinen Groot-Brittannië hadden veroverd is het paardenrennen waarschijnlijk bekend geworden in Groot-Brittannië. Dus het is mogelijk dat al sinds de Romeinse tijd het paardenrennen in Engeland bestaat! Daarnaast bleken de Engelse paarden zeer geschikt te zijn voor paardenrennen; ze waren klein en vurig. Het is bijna zeker dat veel van deze paarden door de Romeinen naar andere gebieden van het Romeinse Rijk zijn vervoerd om daar deel te nemen aan paardenrennen.

Er is echter geen hard bewijs voor deze theorie. Een document uit pas 631 na christus verklaart dat men paarden zadelt. En pas rond 900 vinden een bewijs dat paardenrennen echt bestaan in Engeland. Koning Athelstan had een aantal racepaarden als cadeau gekregen, en dit was het meest waardevolle cadeau in die tijd. Ook schenen de paarden zeer prijzig te zijn in die tijd. In 930 mocht geen enkel renpaard naar het buitenland worden gebracht voor de verkoop o.i.d. Paarden mochten alleen de grens over als ze koninklijk geschenk waren. En hierna is het eerste bewijs het geschreven stuk tekst in de tijd van Henry II (1154 tot 1189) die u hierboven heeft kunnen lezen.

Verdere ontwikkeling

Na de tijd van Henry II zijn er nog enkele teksten te vinden over de verdere ontwikkeling van het paardenrennen. In de tijd van Edward II heeft men het over het paard als ‘courser’ en in 1363 schreef men: ‘een roan gekleurd renpaard 25 marken, een roodbruinig paard 20 marken, een wit gestipte 20 marken, etc.’ Uit latere tijden zijn er nog veel meer bewijzen gevonden voor het bestaan van paardenrennen.
© 2011 - 2024 Maaike93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardensport: rensportStreep wil racen, Dreamer, Volbloed, De Zwarte Hengst.. Het zijn allemaal titels van films en boeken met hetzelfde thema…
Paardenras: Engelse volbloedDe Engelse volbloed wordt in het Engels ook wel 'Thoroughbred' genoemd. De Engelse volbloed is namelijk niet zomaar een…
Waregem Koerse: Hoogdag voor de paardenrennenWaregem Koerse staat in België bekend als een van de grootste paardenrennen van het land. Naast de paarden en bijhorende…
Ontstaan Engels VolbloedHet Engels Volbloed is het paard dat het meest gebruikt wordt voor paardenrennen. Naast dit ras worden bijvoorbeeld in m…

Tips voor nieuwe paardeneigenarenGefeliciteerd! Waarschijnlijk sta je op het punt om een paard aan te schaffen, maar vraag je je toch af of je aan alles…
Paddock Paradise: De paarden stimuleren en activerenPaddock Paradise: De paarden stimuleren en activerenEen track van een Paddock Paradise behoort de paarden uit te nodigen meer te bewegen. Het creëren van afwisseling op de…
Bronnen en referenties
  • Horse-racing: its history and early records of the principal and other racemeetings (1863), Londen: Saunders, Otley and Co
Maaike93 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.