Beroep: Hoefsmid

Een hoefsmid is een man of vrouw die de hoeven van een paard of pony bekapt en/of beslaat. Het bekappen of beslaan van een paard moet met regelmaat gebeuren, dit om er voor te zorgen dat de hoeven in een goede vorm en stand blijven, het paard goed blijft bewegen en in goede gezondheid blijft.

Op welke leeftijd moet een paard bekapt worden?

Een veulen wordt meestal op een leeftijd van ongeveer 5 á 6 maanden voor het eerst bekapt. De hoeven en beenstand moeten wel in de gaten gehouden worden in verband met eventuele afwijkingen. Voor het paard zelf en voor de hoefsmid is het belangrijk om op vroege leeftijd te beginnen met voetjes leren geven. Je kan dan bij het paard rustig het vertrouwen opbouwen en voor de hoefsmid is het dan veiliger en minder zwaar.

Wanneer bekappen en beslaan?

Een paard moet elke 8-10 weken opnieuw bekapt worden. Sommige paarden moeten eerder bekapt worden, soms is later ook mogelijk. Het is afhankelijk van de kwaliteit van de hoeven, gezondheid, gebruik van het paard, jaargetijde (zomers groeien de hoeven over het algemeen sneller) en de omgeving waarin het paard gehouden wordt.

Beslaan is alleen nodig indien het paard door omstandigheden niet zonder ijzers kan. Dit is afhankelijk van meerdere factoren:
 • De kwaliteit van de hoeven
 • Waar gebruik je het paard voor (ga je veel langs de weg of rijd je wedstrijden)?
 • Beweging van het paard waarbij ondersteuning van ijzers nodig is.
 • Aandoeningen waarbij ijzers noodzakelijk zijn.
 • Omgeving waarin het paard staat (bijvoorbeeld veel op harde ondergrond).

Bekappen

Een paard bekappen houdt in dat de hoefsmid de hoeven van het paard bijwerkt met gereedschap tot de juiste vorm en stand. Het gereedschap bestaat o.a. uit een hoefvijl, kapmes, hoefrenet en hamer.

Beslaan

Bij beslaan worden er hoefijzers onder de hoeven van een paard genageld (of bij uitzondering geplakt). Eerst wordt de hoef nauwkeurig bekapt en daarna wordt een ijzer passend gemaakt aan de hoef. Een smid kan ervoor kiezen om warm of koud te beslaan. Warm beslaan houdt in dat er met behulp van verhitting (door middel van een oven op gas of smidse op kolen) een ijzer vervormd wordt. Hier wordt meestal gebruik van gemaakt wanneer er veel aanpassingen nodig zijn. Door verhitting is het ijzer makkelijker te vervormen.
Beslag moet, afhankelijk van het paard, om de 6 - 10 weken vernieuwd worden.

Er bestaat een alternatief voor het traditionele hoefijzer en dat is kunststof beslag. Er zijn verschillende merken kunststof ijzers. Bij bepaalde problemen en situaties kan kunststof een goede optie zijn.

Waar op letten?

 • Een paard mag na bekappen of beslaan nooit gevoelig zijn (mits er geen andere factoren meespelen zoals ziekten of voorafgaande langdurige verwaarlozing).
 • De afwikkeling van beweging moet hetzelfde blijven of beter zijn.
 • De stand en voetas moeten goed zijn.
 • Het ijzer moet voldoende ruim zijn voor een optimaal hoefmechanisme.
 • Nagels moet altijd via de witte lijn uit de hoefwand komen.

Bescherming hoeven en ijzers

Er zijn paarden die door hun bouw of beweging sneller een ijzer aftrappen of hun hoef beschadigen (ondanks een goed bekapt of beslagen paard). Je kan de hoefballen en kroonrand beschermen door springschoenen. Een andere mogelijkheid is een ontwerp van een ‘hoefijzer-schild’ waarbij de hoef beschermd wordt en die tevens voorkomt dat het ijzer afgetrapt kan worden. Vooral bij paarden die hard door hun weiland of paddock racen of bij de SGW-sport is dit een goede optie.

Aandoeningen

Bij bepaalde aandoeningen kan orthopedisch beslag nodig zijn.
Hierbij kan je denken aan:
 • Hoefbevangenheid
 • Spat
 • Artrose
 • Hoefkatrolontsteking
 • Overbelasting van pezen
 • Trauma’s in de hoef(zool)
 • Patella Fixatie (knie op slot)

Kosten?

De kosten variëren per hoefsmid, afhankelijk per regio. De gemiddelden bedragen komen neer op:

Bekappen: tussen de 25 en 35 euro.
Beslaan voor: tussen de 55 en 70 euro
Beslaan rondom: tussen de 80 en 100 euro.
© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoefbeslag bij paardenHoefbeslag bij paardenEen goede smid is voor elk paard belangrijk Het ene paard moet ijzers eronder het andere paard hoeft alleen maar bekapt…
Een goede hoefverzorging bij paardenEen goede hoefverzorging bij paardenHoefverzorging bij een paard is van erg groot belang. Een paard met zwakke of slecht verzorgde hoeven kan ernstig kreupe…
Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden: Natuurlijk bekappen doe je zo!Paarden zijn er in alle soorten en maten, en ook de hoeven van elk paard zijn anders. Het ene paard staat op ijzers, het…
Paarden: Natuurlijk bekappenNatuurlijk bekappen is een manier van hoeven bekappen die nog niet zo lang geleden is uitgevonden. Dit terwijl het is af…

Hoe maak je een goede staartvlechtVoor wedstrijden en keuringen is het gebruikelijk dat een paard dat een paard goed wordt gepresenteerd. Het vlechten van…
Dieren op de Galapagos EilandenDieren op de Galapagos EilandenDe dieren op de Galapagos Eilanden zijn heel bijzonder. Van alle reptielen is ruim 90 procent uniek en nergens anders te…
Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.