Beroep: Hoefsmid
Een hoefsmid is een man of vrouw die de hoeven van een paard of pony bekapt en/of beslaat. Het bekappen of beslaan van een paard moet met regelmaat gebeuren, dit om er voor te zorgen dat de hoeven in een goede vorm en stand blijven, het paard goed blijft bewegen en in goede gezondheid blijft.
Op welke leeftijd moet een paard bekapt worden?
Een veulen wordt meestal op een leeftijd van ongeveer 5 á 6 maanden voor het eerst bekapt. De hoeven en beenstand moeten wel in de gaten gehouden worden in verband met eventuele afwijkingen. Voor het paard zelf en voor de hoefsmid is het belangrijk om op vroege leeftijd te beginnen met voetjes leren geven. Je kan dan bij het paard rustig het vertrouwen opbouwen en voor de hoefsmid is het dan veiliger en minder zwaar.
Wanneer bekappen en beslaan?
Een paard moet elke 8-10 weken opnieuw bekapt worden. Sommige paarden moeten eerder bekapt worden, soms is later ook mogelijk. Het is afhankelijk van de kwaliteit van de hoeven, gezondheid, gebruik van het paard, jaargetijde (zomers groeien de hoeven over het algemeen sneller) en de omgeving waarin het paard gehouden wordt.
Beslaan is alleen nodig indien het paard door omstandigheden niet zonder ijzers kan. Dit is afhankelijk van meerdere factoren:
- De kwaliteit van de hoeven
- Waar gebruik je het paard voor (ga je veel langs de weg of rijd je wedstrijden)?
- Beweging van het paard waarbij ondersteuning van ijzers nodig is.
- Aandoeningen waarbij ijzers noodzakelijk zijn.
- Omgeving waarin het paard staat (bijvoorbeeld veel op harde ondergrond).
Bekappen
Een paard bekappen houdt in dat de hoefsmid de hoeven van het paard bijwerkt met gereedschap tot de juiste vorm en stand. Het gereedschap bestaat o.a. uit een hoefvijl, kapmes, hoefrenet en hamer.
Beslaan
Bij beslaan worden er hoefijzers onder de hoeven van een paard genageld (of bij uitzondering geplakt). Eerst wordt de hoef nauwkeurig bekapt en daarna wordt een ijzer passend gemaakt aan de hoef. Een smid kan ervoor kiezen om warm of koud te beslaan. Warm beslaan houdt in dat er met behulp van verhitting (door middel van een oven op gas of smidse op kolen) een ijzer vervormd wordt. Hier wordt meestal gebruik van gemaakt wanneer er veel aanpassingen nodig zijn. Door verhitting is het ijzer makkelijker te vervormen.
Beslag moet, afhankelijk van het paard, om de 6 - 10 weken vernieuwd worden.
Er bestaat een alternatief voor het traditionele hoefijzer en dat is kunststof beslag. Er zijn verschillende merken kunststof ijzers. Bij bepaalde problemen en situaties kan kunststof een goede optie zijn.
Waar op letten?
- Een paard mag na bekappen of beslaan nooit gevoelig zijn (mits er geen andere factoren meespelen zoals ziekten of voorafgaande langdurige verwaarlozing).
- De afwikkeling van beweging moet hetzelfde blijven of beter zijn.
- De stand en voetas moeten goed zijn.
- Het ijzer moet voldoende ruim zijn voor een optimaal hoefmechanisme.
- Nagels moet altijd via de witte lijn uit de hoefwand komen.
Bescherming hoeven en ijzers
Er zijn paarden die door hun bouw of beweging sneller een ijzer aftrappen of hun hoef beschadigen (ondanks een goed bekapt of beslagen paard). Je kan de hoefballen en kroonrand beschermen door springschoenen. Een andere mogelijkheid is een ontwerp van een ‘hoefijzer-schild’ waarbij de hoef beschermd wordt en die tevens voorkomt dat het ijzer afgetrapt kan worden. Vooral bij paarden die hard door hun weiland of paddock racen of bij de SGW-sport is dit een goede optie.
Aandoeningen
Bij bepaalde aandoeningen kan orthopedisch beslag nodig zijn.
Hierbij kan je denken aan:
- Hoefbevangenheid
- Spat
- Artrose
- Hoefkatrolontsteking
- Overbelasting van pezen
- Trauma’s in de hoef(zool)
- Patella Fixatie (knie op slot)
Kosten?
De kosten variëren per hoefsmid, afhankelijk per regio. De gemiddelden bedragen komen neer op:
Bekappen: tussen de 25 en 35 euro.
Beslaan voor: tussen de 55 en 70 euro
Beslaan rondom: tussen de 80 en 100 euro.