Hoe maak je een goede staartvlecht

Voor wedstrijden en keuringen is het gebruikelijk dat een paard dat een paard goed wordt gepresenteerd. Het vlechten van de staart kan hier onderdeel van uitmaken, dit is wel afhankelijk van het ras en natuurlijk de persoonlijke voorkeur van de ruiter.

Benodigdheden

Je hebt verschillende spullen nodig bij het vlechten van de staart.

Elastiekjes
Hiermee maak je de vlecht vast.

Staartborstel
Deze wordt gebruikt om de staart door te kammen nadat hij ontklit is.

Emmer water met spons
Voor het vlechten wordt staart vochtig gemaakt.

Antiklit
Als de vlecht klaar is kun je in de onderkant van de staart antiklit doen, zo wordt de staart glanzend en vol. Doe dit echter nooit op de bovenkant van de staart! Je vlecht glijd er dan snel uit en de huid kan geïrriteerd raken.

Shampoo
Kies een goede paardenshampoo voor het wassen van de staart.

Wassen, ontklitten en knippen

Voordat je de staart gaan vlechten dien je hem eerst te wassen. Doe dit niet zomaar met een wikkekeurige shampoo maar koop het in de ruitersportzaak. Mensen shampoo kan de huid doen irriteren. Spoel de shampoo goed uit zodat je zeker weet dat er geen shampoo resten achterblijven, hier kan een paard veel jeuk van krijgen.

Als de staart droog is kun je hem voorzichtig met je handen plukje voor plukje ontklitten. Doe dit nooit meteen met een borstel! Je trekt er dan veel haren uit en dat doet zeer. Als de staart helemaal ontklit is kun je er met de borstel doorheen gaan. Eventueel kun je in de onderkant wat antiklit doen, daar worden de haren glad en glanzend door waardoor het minder snel weer gaat klitten. Doe dit niet aan de bovenkant van de staart, hier komt straks de staartvlecht en anders glijd die er snel weer uit.

De onderkant van de staart gaan we nu recht afknippen. Dit kun je het beste doen door de staart met 2 handen bij de staartwortel vast te pakken en rustig recht naar beneden te laten glijden richting de grond. Let er goed op dat je recht naar beneden gaat en pak de staart onderaan stevig vast. Nu til je de staart op en knip je de punt recht bij. Je kunt het nogmaals herhalen om te controleren of je de staart echt recht geknipt hebt. Let op: De onderkant van de staart mag niet korter worden dan de onderkant van het spronggewricht.

De vlecht maken

Nu kun je beginnen met het vlechten van de staart. Leg al je benodigdheden klaar en zorg dat je goed recht voor de staart staat en dan je paard op zijn 4 benen staat zodat je vlecht mooi recht op de staartwortel komt. Maak nu de haren vochtig met wat water en een spons.

Pak aan de linkerkant helemaal boven aan een plukje staart en aan de rechterkant helemaal boven aan ook een plukje staart. Leg nu het linker plukje naar rechts en daarna het rechter plukje naar links onder het 1e plukje heen. Blijf de plukjes goed vasthouden voor een strakke vlecht. Pak nu weer een nieuw plukje aan de linkerkant net onder het 1e plukje en leg die weer naar rechts, nu heb je de 3 plukjes voor je vlecht en meteen een beginnetje.

Nu ga je met die 3 plukjes verder vlechten zoals je normaal doet bij een vlecht maar je pakt steeds een klein plukje van de zijkant van de staart mee. Het 1e plukje is nu dus rechts, je pakt een klein plukje haar aan de rechterkant bij het plukje wat je in je hand hebt en je slaat ze samen naar links, dan pak je het 2e plukje en daar pak je ook weer een klein plukje haar bij van de linkerkant en samen sla je de naar rechts. Dan het 3e plukje, een plukje haar erbij pakken van rechts en samen sla je het naar links. Herhaal deze stappen tot je de vlecht lang genoeg vind.

De 1e keer is natuurlijk er moeilijk, blijf dit vaak oefenen tot je handig wordt in het vasthouden en bijpakken van de plukjes en je zult zien dat je er vanzelf beter in wordt! De truck is vooral om steeds kleine plukjes te pakken. Hoe groter de plukken die je pakt hoe rommeliger je vlecht wordt.

Als je de lengte van de vlecht goed vind kun je de volgende dingen doen.

  • Je kunt meteen waar je stopt een elastiekje doen, onder de invlecht hang de staart dus helemaal los.
  • Je kunt stoppen met plukjes bijpakken en de vlecht helemaal tot onder aan toe doorvlechten.
  • Je kunt de bovenste stap volgen en dan van het vlecht een knotje maken, of hem 1 keer terug slaan naar de binnenkant toe en vast zetten met een elastiekje.

Je kunt de staart natuurlijk ook helemaal invlechten, dat word meestal gedaan bij een westernpaard of tijdens vervoer.
© 2011 - 2024 Maaikyhj, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toiletteren van een paardToiletteren van een paardVoor een wedstrijd of keuring toiletteer je een paard. Dit houdt in dat je het paard helemaal klaar maakt voor een wedst…
Paard toiletterenToiletteren is het mooi maken van het paard. Dat betekent eigenlijk gewoon dat het paard er helemaal netjes uitziet. Dus…
Voorbereiden op een dressuurwedstrijdVoorbereiden op een dressuurwedstrijdHoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op een dressuurwedstrijd? Je kunt ruim van te voren oefenen, je kunt zorgen…
Toiletteren van een arabisch volbloedToiletteren van een paard is eigenlijk hetzelfde als wanneer mensen naar de kapper gaan, zich opmaken en scheren. Het wo…

En mooie hengstenvlecht makenGa je op wedstrijd maar zijn de manen van je paard te lang om er mooie knotten van te maken? Maak dan een mooie hengsten…
Beroep: HoefsmidEen hoefsmid is een man of vrouw die de hoeven van een paard of pony bekapt en/of beslaat. Het bekappen of beslaan van e…
Bronnen en referenties
  • www.bokt.nl
Maaikyhj (3 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.