Dieren op de Galapagos Eilanden

Dieren op de Galapagos Eilanden De dieren op de Galapagos Eilanden zijn heel bijzonder. Van alle reptielen is ruim 90 procent uniek en nergens anders te vinden. Hoe komt het dat alleen op deze eilanden bijzondere dieren leven?

De Galapagos Eilanden

Deze eilandengroep bestaat uit 16 eilanden, die vanaf 5 miljoen jaar geleden zijn ontstaan. Sommige eilanden zijn dus 5 miljoen jaar oud, sommige ook jonger. De eilanden zijn ontstaan uit vulkanen. Je vindt deze eilanden in de stille oceaan ter hoogte van de evenaar. De lager gelegen eilanden zijn erg droog en onvruchtbaar, de hoger gelegen eilanden zijn juist weer wel vruchtbaar. De eilanden zijn vaak gehuld in een dikke mist.

De dieren op de eilanden

Doordat de eilanden zo afgelegen liggen, konden dieren ongestoord hun gang gaan. Ze konden zich ontwikkelen en hadden geen last van de mens of van grote roofdieren. Dieren kwamen op deze eilanden terecht via het water, de lucht, via drijfmateriaal en later ook via schepen. Tegenwoordig worden de inheemse dieren bedreigd door toedoen van de mens: deze vervoerde katten, honden en geiten en varkens die soms per ongeluk op het eiland terecht kwamen. Ook ratten die van boord sprongen bereikte het eiland. Met de komst van de mens op de eilanden, kwamen er steeds meer dieren bij die er niet thuis hoorde. De inheemse dieren hebben hierdoor vijanden en concurrenten gekregen, waardoor ze het moeilijk hebben gekregen.

De reptielen op het eiland

Het meest bekende reptiel op het eiland is de reuzenschildpad, waarnaar de eilanden ook vernoemd zijn. Er is verschil tussen de schildpadden op de droge of de vruchtbare eilanden: het schild is anders van vorm. Leguanen bewonen met duizenden tegelijk de eilanden. Op deze eilanden wonen leguanen die kunnen zwemmen, wat heel bijzonder is. Er wonen ook lavahagedissen en gekko's.

Vogels

De meest bijzondere is de galapagospinguïn, dit is de enigste pinguïn ter wereld die tropisch is. Een andere bijzondere verschijning is de aalscholver. De aalscholvers die de eilanden bewonen kunnen namelijk niet vliegen, terwijl normale aalscholvers dit wel kunnen. De darwinvinken komen op ieder eiland voor, waarbij ieder eiland wordt bewoond door een ander soort darwinvink. Er zijn dertien soorten darwinvinken. Fregatvogels komen veel voor op de eilanden, net als Jan-van-genten. Er is maar één roofvogel: de galapagosbuizerd.

Vissen

Door de verschillende stromingen rondom de eilanden, zowel warm als koud, is de vis ook divers. Haaien zoals de Galápagoshaai en de witpuntrifhaai. maar ook de bekende hamerkophaai zijn er te vinden. Er komen ook prachtige roggen voor. Heel zeldzaam is het zwarte koraal, dat ook bij de eilanden voorkomt.

Knaagdieren

er zijn niet zoveel knaagdieren op de eilanden: alleen de rijstrat hoort er thuis. Overige ratten komen van buiten de eilanden af en zijn met de mens meegekomen.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Galàpagos eilanden  werelderfgoedDe Galàpagos eilanden werelderfgoedDe Galàpagos eilanden zijn voor veel toeristen een hotspot en erg populair om te bezoeken. Het is een indrukwekkend natu…
Schildpadden: Galapagos-reuzenschildpadSchildpadden: Galapagos-reuzenschildpadDe galapagos-reuzenschildpad is een enorm groot reptiel dat leeft in het gebied van de Galapagos-eilanden, een gebied me…
Flora en fauna op een eiland, algemeen beeldDe geïsoleerde ligging, de afwezigheid van roofdieren, concurrenten en ziekten heeft er voor gezorgd dat flora en fauna…
De laatst levende Galapagos schildpadDe laatst levende Galapagos schildpadDe schilpad Georgen was de enige overgeblevene in zijn soort. Men dacht zijn soort volledig was uitgestorven totdat men…

Beroep: HoefsmidEen hoefsmid is een man of vrouw die de hoeven van een paard of pony bekapt en/of beslaat. Het bekappen of beslaan van e…
Grootste dieren op aardeGrootste dieren op aardeVaak worden de kleinste dieren ter wereld besproken: want klein is lief. Wie denkt dat de dinosaurus het grootste dier t…
Bronnen en referenties
  • http://www.landenweb.net/galapagoseilanden/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.