Witte paarden zijn zeldzaam

Witte paarden zijn zeldzaam Paarden zijn er in allerlei kleuren: zwart, bruin, vos, bont, schimmel en wit. Maar is het paard dat jij ziet ook wel echt wit? Want veel mensen noemen een schimmel al snel een wit paard. Witte paarden zijn namelijk zeldzaam.

Maximum Sabino

Sabino is de benaming voor de witte aftekeningen op een paard, de vacht is wit en de huid eronder is roze. Bij maximum sabino is het paard voor minstens 90 procent wit. Je ziet sabino veel bij Arabische paarden, de mustang, de hackney, de shire etc. Paarden met maximum sabino zijn zeldzaam, net als echte witte paarden.

Gen

Een paard dat echt wit is, heeft twee verschillende genen geërfd. Een wit gen en een ander gen. Wanneer een paardenfoutus nou twee witte genen krijgt toegedeeld, zal het sterven. Een paard met twee witte genen is er dus niet. Om die reden kunnen er geen witte paarden gefokt worden. Wel gebruiken fokkers vaak paarden met maximum sabino, om zoveel mogelijk wit in het veulen te krijgen.

Wit geboren

Er wordt vaak gezegd dat paarden niet wit geboren worden. Dit klopt inderdaad voor schimmels: deze worden donker geboren en zullen naarmate ze ouder worden, een lichtere schimmelkleur krijgen. Het verschil tussen schimmels en witte paarden zit hem niet in de vachtkleur, want bij schimmels kan die ook wit zijn, maar in de huidkleur. Schimmels hebben een donkere huid. Witte paarden hebben altijd een roze huid.

Witte paarden worden dus als wit veulen geboren. Maar dit is echter zeer zeldzaam om mee te mogen maken: witte paarden worden namelijk door de natuur uitgesloten. Dit omdat witte paarden teveel zouden opvallen voor roofdieren.

Eenhoorn

De eenhoorn, een fantasiedier, is wit gekleurd. Dit dier heeft een hoorn op zijn voorhoofd en lijkt op een kruising tussen een ezel en een bok. In andere verhalen wordt de eenhoorn getoond als een paard, soms met vleugels, maar altijd wit van kleur.

Uiterlijk wit paard

Een maximum sabino of wit paard heeft ook witte hoeven en witte mannen en staart. Het paard is dus helemaal wit. De neus is roze van kleur. Op het lichaam zijn verder geen vlekken van andere kleuren te ontdekken. De kleur van de ogen kan bruin of blauw zijn. De huid is roze en niet grijs zoals bij de meeste witte paarden. Rond de ogen zie je de roze huid goed. Een echt wit paard is dus uiterst zeldzaam. Vooral omdat er niet mee gefokt ka worden: een wit paard ontstaat spontaan en is eigenlijk niet de bedoeling van moeder natuur. (op de foto boven overigens geen echte witte paarden, hun huid is donker)
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardenrassen: curly horsesPaardenrassen: curly horsesEr zijn zeer veel verschillende paardenrassen. Een van deze paardenrassen is de curly horse. De paarden van dit ras hebb…
Curly Horse: een hypoallergeen paardenrasCurly Horses zijn, zoals de naam al zegt, paarden met een gekrulde vacht. Ze worden ook wel American Bashkir Curly Horse…
De American Paint horse en zijn prachtige vlekkenDe American Paint horse en zijn prachtige vlekkenIn 1962 werd er in Amerika voor het eerst een voorstel gedaan voor het officieel maken van het paardenras: de Paint hors…
Manen- en staartverzorging van het paardManen- en staartverzorging van het paardEen gedomesticeerd paard dat gehouden wordt als gezelschapsdier of rijdier, als hobby of in de sport, heeft dagelijkse v…

Hondenras: Lhasa ApsoHondenras: Lhasa ApsoDit Oosterse hondenras afkomstig uit Tibet wordt kleinschalig gefokt in Nederland en België als gezelschapshond. Dit kle…
De citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)De citroenvlinder (Gonepteryx rhamni)Deze mooi geel gekleurde citroenvlinder komt na de winter als een van de eerste vlindersoorten weer tevoorschijn. Ze gaa…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.