Alles over het nijlpaard

Met zijn enorme afmetingen en een grote bek – die hij wel 150 graden kan openen en waarmee hij een krokodil van 3 meter doormidden kan happen – is het nijlpaard een uniek en indrukwekkend dier. Om zijn gevoelige huid tegen de brandende zon te beschermen, brengt hij 18 uur per dag in het water door, en verenigt daar het nuttige met het aangename, want hij houdt van gezelschap van zijn soortgenoten. Groepen van 15 dieren of meer dutten en zwemmen in het water tot het tijd is om te eten.

Indringers opgepast!

Het nijlpaard is goed aangepast aan het leven in het water. Ogen, oren en neusgaten liggen aan de bovenkant van zijn kop, zodat hij kan ademen, zien en horen terwijl hij bijna onder water is. Hij kan zijn neusgatten en oren afsluiten als hij helemaal onder gaat en tot een half uur onder water blijven. Een mannetje, bul genoemd, markeert zijn territorium door mest en urine langs de oevers te sproeien. Hij verblijft hier een aantal jaar met zijn vrouwtjes en neemt uitdagingen van andere mannetjes aan door zijn bek open te sperren en zijn gevaarlijke tanden te tonen, die dodelijke wonden kunnen toebrengen. Jonge bullen worden als ze zes jaar oud zijn meestal uit de groep verdreven; sommige gaan in een vrijgezellengroep leven, of aan de randen van een nijlpaardengemeenschap.

Groen, groen, groen

Nijlpaarden grazen het liefst langs de oevers van hun verblijfplaats aan het water, maar dwalen soms tot 3 km af om de verse grassen te zoeken, die ze afgrazen met hun sterke lippen. In tijden van voedselschaarste eten ze waterplanten en zelfs olifantenmest. De hoeveelheid voedsel is gering voor hun lichaamsgrootte – circa 40 kg – maar hun levensstijl is dan ook niet erg energiek. Nachtelijke eetsessies kunnen 5 tot 6 uur duren, en die tijd brengen volwassen dieren vaak allen door, aangezien ze niets van roofdieren te vrezen hebben. Alleen de jongen blijven bij hun moeder en beginnen met 5 maanden met grazen.
Het voedsel van een nijlpaard is geheel vegetarisch, en bestaat uit grassen en waterplanten.

Leefgebied

Het nijlpaard komt voor in het grootste deel van de sub-sahara in afrika van oost naar west en zuidwaarts tot Noord-Namibië en Zuid-Afrika. Een groot deel leeft in de great rift valley in oost- en Midden-Afrika.

Kenmerken

Het plompe lichaam is bedekt met onbehaarde, gevoelige huid.
Kleine ogen en oren hoog in de kop geplaatst, neusgaten en oren kunnen onder water worden afgesloten.
Enorme kop met brede snuit tot 50 cm breed.
De viertenige voeten zijn goede peddels.
De dunne, gladde huid, is grijsbruin. Rond de ogen, de lippen en in de plooien is de huid roze.
Korte dikke poten met brede voeten.
Grote tanden, onderste hoektanden groeien uit tot slagtanden tot 50 cm lang.

statusminder bedreigd
leefwijzein groepen
lengte3-5 m
gewichtmannetje tot 3200kg - vrouwtje tot 1700 kg
paartijdin het droge seizoen
draagtijd240 dagen
voedselgras en waterplanten
leeftijd35-50 jaar

Feit of Fictie?

Men heeft lange tijd gedacht dat nijlpaarden bloed zweetten, tot men ontdekte dat ze een vloeistof uitscheiden die rood pigment bevat die hun huid hier en daar roze doet lijken. Dit beschermt tegen de zon en werkt mogelijk ook antiseptisch.
© 2011 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterHet Nijlpaard: zwaar op het land, licht in het waterDe Nijlpaard is net zoals de Neushoorn en olifant nog een van de weinige oerdieren die we op onze planeet bezitten.
Nijlpaard (paard van de rivier)Nijlpaard (paard van de rivier)Het nijlpaard (Grieks: hippopotamus, ofwel ‘paard van de rivier’) is het grootste dier ter wereld dat in zoet water leef…
Het leven van een nijlpaardHet leven van een nijlpaardNa de olifant is het nijlpaard, samen met de neushoorn, het grootste landdier. In tegenstelling tot zijn naam stamt hij…
Nijlpaard, een agressieve vegetariërNijlpaard, een agressieve vegetariërDe Latijnse naam van het nijlpaard is Hippopotamus amphibious. Een nijlpaard leeft overdag uitsluitend in het water. Hij…

Eigenschappen van de ChimpanseeDe Chimpansee is een intelligente luidruchtige bosaap. Ze zijn slim, vindingrijk en heel sociaal. Ze leven in uitgebreid…
Paarden houden: Diverse soorten dekensPaarden houden: Diverse soorten dekensHet aanbod aan dekens in de ruitersportzaak is oneindig. Staldekens, buitendekens, regendekens, fleecedekens, uitrijdeke…
Psveindhoven (63 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.