Paard te koop, wat nu?

Paard te koop, wat nu? Uw paard verkopen is niet altijd een eenvoudige klus. Op advertentiesites ziet u dagelijks tientallen nieuwe zoekertjes verschijnen. Hoe zorgt u dat kandidaat-kopers net uw paard willen komen bezichtigen, en het paard ook daadwerkelijk willen kopen? Enkele tips.

Een aantrekkelijke advertentie

Zorg ervoor dat uw advertentie in het oog springt van de lezer. Begin met algemene informatie over het paard zoals leeftijd, afstamming, geslacht, schofthoogte en kleur. Daarna kan je het paard beschrijven: hoe is zijn karakter? Wat kan en kent hij? Heeft hij gebreken? Waarom wil je het paard verkopen?

Het is belangrijk om het paard goed voor te stellen, dus zet zijn sterke punten in de kijker. Let wel op dat je hem niet veel beter gaat voorstellen dan hij in werkelijkheid is, dit zorgt misschien wel voor meer reacties maar je valt toch door de mand als de kandidaten langskomen om het paard te bekijken en te proberen.

Je mag bepaalde zaken verbloemen, maar blijf altijd eerlijk. Heb je een moeilijker paard dat enkel voor goede ruiters geschikt is, schrijf dan niet dat je paard ideaal is om mee te leren rijden. Dit kan heel teleurstellend en zelfs gevaarlijk zijn! Vermeld ook altijd je contactgegevens in de advertentie. Geef geïnteresseerden de kans om je zowel per e-mail als per telefoon te contacteren. Let wel op met het publiceren van adresgegevens, niet iedereen heeft even goede bedoelingen!

Goede foto’s

Bij een advertentie op het internet horen natuurlijk ook foto’s. Zorg voor een goede standfoto van het paard, waarbij de kandidaat-koper een goed idee krijgt over de bouw van het paard. Daarnaast kan je (goede!) rijfoto’s plaatsen, veel geïnteresseerden willen natuurlijk ook weten hoe het paard eruit ziet onder het zadel. Als je over een filmpje beschikt kan je dit ook bij je advertentie zetten, een beeld zegt meer dan 1000 woorden!

De prijs

Bepaal vooraf welke prijs je wil krijgen voor je paard. Het is wel verstandig je vraagprijs iets hoger te afficheren, zo creëer je onderhandelingsruimte. Een koper wil de prijs altijd graag nog wat laten zakken.

Voorbeeld: Je wil € 5000 krijgen voor je paard. Stel je vraagprijs in op € 5500. Als er kandidaten komen, zullen zij vragen of de prijs bespreekbaar is, en kan je zakken tot € 5000. Zo heb je toch de prijs die je in gedachten had, en heeft de koper het idee een goede zaak te doen. Krijg je een koper over de vloer die niet over de prijs onderhandelt, dan heb je een leuk extra’tje.

Als je niet goed weet welke prijs de juiste is voor jouw paard, kijk dan eens rond op het internet. Zoek vergelijkbare paarden en kijk naar de vraagprijs, zo krijg je een indicatie. Je kan natuurlijk ook raad vragen aan kennissen of vrienden die meer ervaring hebben met de verkoop van een paard en dus een beter zicht hebben op de huidige marktsituatie.

Het paard voorstellen

Wanneer er geïnteresseerde kandidaten langskomen om het paard te bekijken, is het belangrijk hem zo goed mogelijk voor te stellen. Zorg dat je paard er netjes en verzorgd uitziet: mooi gepoetst, eventueel gewassen, en netjes getoiletteerd. Werk te lange manen bij, knip overtollige haren weg en laat het paard glanzen! Let wel op als je overdreven moeite gaat doen, zoals het paard invlechten. Sommige kandidaten zullen hierdoor denken dat je iets anders probeert te verdoezelen. Een schoon en verzorgd paard is meestal voldoende.

Wacht met opzadelen tot de kandidaten er zijn. Als het paard reeds opgezadeld in zijn stal of in de poetsplaats staat, zullen zij misschien denken dat hij moeilijk is met opzadelen. Zadel het paard in hun aanwezigheid op en probeer zo rustig mogelijk over te komen, zelfs al ben je erg zenuwachtig.

Vervolgens kan je het paard presenteren onder het zadel. Je kan hem zelf voorrijden of laten voorrijden, als je vindt dat een betere ruiter het paard beter tot zijn recht laat komen. Zorg er dan wel voor dat de ruiter het paard al een paar keer heeft bereden, zodat hij weet hoe hij het dier moet aanpakken om tot het beste resultaat te komen.

Na het voorrijden zullen de kandidaten het paard graag zelf willen uitproberen. De ene ruiter probeert graag helemaal zelf uit wat het paard kan, de ander krijgt graag wat aanwijzingen van de eigenaar. Vraag dus aan de kandidaat-koper wat hij het liefste heeft. Geef hen rustig de tijd om het paard aan te voelen en te leren kennen, jij weet immers perfect hoe je met je dier moet omgaan, maar voor een ‘vreemde’ is het vaak moeilijker om meteen de juiste manier te vinden.

Als de kandidaten na het testrijden nog positief zijn, kan je voorstellen om zelf het paard af te zadelen. Zo krijgen ze ook een idee van hoe het dier in de omgang is.

Als je beschikt over stamboekpapieren en verslagen van een medische keuring, is het aan te raden deze ook aan de kandidaten te tonen, zo weten ze dat ze geen kat in een zak kopen.

De uiteindelijke verkoop

Als je de goede kandidaat gevonden hebt, kunnen jullie overgaan tot de verkoop. Een uitgebreid verkoopscontract is meestal niet nodig, maar zorg er toch voor dat een en ander op papier staat. Maak een contract op waarin je duidelijk vermeldt dat je de eigendom van paard X met chipnummer Y overdraagt aan persoon Z, en voor welke prijs. Spreek ook duidelijk af wanneer er betaald wordt, of je het paard zal brengen of zij het zelf komen ophalen, en vanaf wanneer jij niet meer verantwoordelijk bent voor het dier.

Succes!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verkopen van een paardEr worden per jaar vele paarden verkocht. Als u zelf uw paard gaat verkopen is het van belang dat u opvalt tussen alle a…
Clickertraining met je paardEr zijn vele manieren om een paard te trainen. Ieder paard is anders en zal dan ook een eigen voorkeur hebben. Een van d…
Verzorgpaard gezocht!Verzorgpaard gezocht!Ben je gek op paarden, maar heb je niet de middelen om een eigen paard aan te schaffen, dan kan je ervoor kiezen op zoek…
De bereden politie: selectie van de paardenOm bij de bereden politie te komen zijn er hele procedures voor de mens, maar niet alleen bij de mensen worden hiervoor…

Tips bij de aankoop van een paard: waar let je op?Tips bij de aankoop van een paard: waar let je op?De zoektocht naar het geschikte paard is een tijdrovende bezigheid. Hoe maak je een keuze uit de honderden advertenties…
Een hond gevorderde oefeningen lerenEen hond gevorderde oefeningen lerenIn dit artikel kunt u leren hoe u uw hond moeilijkere commando's kunt leren die toch erg van belang kunnen zijn. Als u a…
Juliedr (165 artikelen)
Laatste update: 26-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.