Het verkopen van een paard

Er worden per jaar vele paarden verkocht. Als u zelf uw paard gaat verkopen is het van belang dat u opvalt tussen alle advertenties en dat de advertentie duidelijk is. Buitenom de advertentie is de presentatie en eerlijkheid zeer belangrijk. In dit artikel kunt u alles lezen over het verkopen van een paard of pony.

Adverteren

Als er op stal geen gegadigde zijn voor uw paard kunt u het beste een advertentie op het internet plaatsen. Dit is vaak kosteloos en tegenwoordig zoeken de meeste mensen paarden via websites zoals marktplaats.
Mocht u wedstrijden rijden dan kunt u ook een reclame zijn, als uw paard het goed doet in de ring en mensen complimenteren over het paard kan het zijn dat ze zomaar een bod willen uitbrengen of u kunt zelf laten vallen dat het paard te koop staat.

De advertentie

De advertentie is zeer belangrijk, de volgende dingen moeten er absoluut in vermeld staan als u duidelijk wilt overkomen zonder dat mensen gelijk hoeven te bellen voor meer informatie:
 • de stokmaat
 • afstamming
 • de leeftijd
 • geslacht
 • ervaringen van het paard (heeft hij/zij wedstrijden gelopen, is hij/zij verkeersmak enzovoorts)
 • gebreken
Uiteraard wilt u alleen het goede van uw paard vertellen echter is het verstandig erbij te vermelden wat de gebreken zijn. Een slimme koper zal het paard een klinische keuring laten ondergaan en stalgebreken worden vaak gauw genoeg opgemerkt.
Goede foto's en eventueel een filmpje kunnen veel betekenen voor de verkoop. Zorg dat het paard het goed uit ziet en op verschillende manieren gefotografeerd is. Met een filmpje kunt u de beweging van het paard goed laten zien.
Zorg ook dat de plaats waar het paard staat wordt vermeld in de advertentie, niet alle mensen willen even ver rijden om een paard te bezichtigen.

Zorg dat u bereikbaar bent

Vermeld uw contactgegevens bij de advertentie en zorg dat u zo snel mogelijk contact op kan nemen met geïnteresseerden. Als u na een week nog steeds geen reactie heeft gegeven kunnen mensen denken dat de advertentie niet serieus was of dat u al een koper heeft gevonden. Vaak gaan mensen ook bij meerdere paarden kijken, als diegene ergens anders eerder heeft kunnen kijken is hij/zij misschien zijn droompaard al tegengekomen.

Wat willen de mensen?

Als mensen een reactie geven op uw advertentie en u wilt dat het paard goed terecht komt probeer dan uit te zoeken waar de mensen naar op zoek gaan. Als u een sensibel springpaard heeft en er bellen mensen die het paard mooi vinden, maar eigenlijk alleen buiten willen rijden dan kan dit zonde zijn van de capaciteiten van het paard en wellicht is het paard te heet qua karakter om lekker buiten mee rond te rijden. Wees eerlijk en vertel als u denkt dat het paard voor iemand niet zo geschikt zou zijn. Echter als u een pittig paard heeft en iemand heeft weinig ervaring kan een onervaren ruiter met de juiste lessen snel vooruitgang boeken.

Als mensen komen kijken

Als mensen komen kijken naar uw paard zorg dan dat u nog niets gedaan heeft behalve wellicht borstelen. Zo kunnen mensen zien hoe het paard overkomt in stal en hoe hij is met borstelen, zadelen en alles wat bij een paard komt kijken. Eventueel kunt u dit de kopers ook zelf al laten doen als zij voldoende ervaring hebben zodat ze het paard gelijk leren kennen. U kunt het beste eerst zelf even inrijden omdat u waarschijnlijk het beste van uw paard weet hoe hij/zij lekker los wordt, dan kunt u bijvoorbeeld de geïnteresseerden laten rijden om er vervolgens nog even zelf op te gaan om te laten zien hoe het paard onder u kan lopen.
U zou het paspoort van het paard mee kunnen nemen evenals de wedstrijduitslagen zodat de kijkers zeker van de zaak kunnen zijn.

Prijs

Bedenk van te voren goed wat u het paard waard vindt en wat realistisch is. Al is een paard van 20 nog zo lief en perfect voor buitenritten, mensen zullen daar waarschijnlijk toch minder voor willen betalen dan voor een 6 jarig sportpaard. Ga wel eventueel iets hoger zitten met de prijs, kopers zullen vaak proberen te onderhandelen over de prijs.
Het zadel is vaak aangepast voor de rug van het paard, u zou deze er bij kunnen verkopen aangezien u voor een nieuw paard waarschijnlijk weer een ander zadel nog heeft of wellicht stopt u volledig met de paardensport.

Maak een contract

Mochten de mensen het paard willen kopen maar niet direct mee willen nemen stel dan een contract op. Hier kunt u de volgende dingen kunt u hier in onder andere noteren:
 • de prijs
 • datum van betaling
 • datum ophalen paard
 • voor wie de kosten zijn van de klinische keuring
 • dat u het wilt weten als het paard doorverkocht word

Lees verder

© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard te koop, wat nu?Paard te koop, wat nu?Uw paard verkopen is niet altijd een eenvoudige klus. Op advertentiesites ziet u dagelijks tientallen nieuwe zoekertjes…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Paard kopen met verborgen gebrekenPaard kopen met verborgen gebrekenWie een paard of pony koopt, gaat ervan uit dat deze gezond is en vrij van gebreken. Maar toch kan het voorkomen dat ach…
Verzorgpaard of bijrijdpaard zoeken: Hoe en wat?Niet iedereen kan een eigen paard onderhouden, maar er zijn ook andere oplossingen. Bijvoorbeeld een verzorgpaard bij ie…

Manegepaard, verzorgpaard, leasepaard of een eigen paardAls u begint met paardrijden is het altijd verstandig minstens wat basismanegelessen te volgen voor de juiste houding, h…
Rare beestjes door kruisingen: van ashera tot zorseRare beestjes door kruisingen: van ashera tot zorseHeb je de film "Streepje gaat racen" gezien? Je dacht dat dat raar beest niet bestond? Een zebra die denkt dat hij een p…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.